Поділитись:

Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)

Четвер, 15 квітня 2021, 14:35
Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)

Підвали башти Чарторийських об'єднали з підземними галереями монастиря єзуїтів у єдиний комплекс. Це стало можливим завдяки проведенню розкопок засипаного ґрунтом 18-метрового коридору, що сполучає виявлені у травні 2020 року підвали башти Чарторийських з досі відомими галереями монастиря єзуїтів.

Про це повідомили в Луцькій міській раді. 

Реалізація непростого інженерного завдання потребувала тісної співпраці археологів та будівельників. Розчищення підземних приміщень вимагало встановлення страхувальних стійок та монтування масивних металевих балок після проходження кожних 50 см дистанції протяжністю 18 метрів.

“Це, без перебільшення, грандіозний проєкт з точки зору відновлення історико-культурної спадщини, з точки зору знаходження нових архітектурних особливостей нашого міста. Є перспектива рухатися далі, і, я переконаний, що наш обов’язок – відкрити повністю усі підземелля, адже сьогодні це є найбільші історичні підземелля в Україні. Ми можемо зробити цей об’єкт цікавим як для лучан, так і туристів”, – зазначив міський голова Ігор Поліщук.

Усього під час реставраційних робіт на вул. Кафедральній, 6 протягом 2020-2021 років відкрито близько 170 м2 нових історичних підвалів. У підземному комплексі загальною площею близько 700 м2 буде розташовано сучасний Музей-майстерню лицарства і середньовічних часів. Всі роботи і відкриття стали можливими завдяки проєкту “Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна” Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, а також 1 мільйону гривень дофінансування з місцевого бюджету для дослідження та збереження унікальних пам'яток.

Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)Підвали башти Чарторийських та єзуїтського колегіуму в Луцьку об'єднали (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів