Поділитись:

Скандал у луцькій школі №15: все, що наразі відомо (фото, відео)

Субота, 17 квітня 2021, 15:00
Скандал у луцькій школі №15: все, що наразі відомо (фото, відео)

Ситуація у луцькій школі №15 днями наробила галасу у соцмережах. У четвер, 15 квітня в Інстаграмі з'явилося повідомлення про те, що вчителька математики Лілія Волога нібито змушувала трьох учениць роздягнутися до спідньої білизни, бо шукала у них пристрій для куріння. Під дописом у спільноті 4lutsk користувачі залишили більше тисячі коментарів, у яких колишні і нинішні учні педагогині скаржилися на її поведінку. 

Скандал у луцькій школі №15: все, що наразі відомо (фото, відео)

Крім того, з'явилося відео 2017 року, на якому вчителька в коридорі шарпає учня, кричить на нього та б'є головою об стіну. 

Журналісти ІА "Конкурент" того ж дня зв'язалися з директором школи Олегом Гребенюком, і попросили прокоментувати, чи справді такий інцидент мав місце.  Директор пояснив, що конфлікт був, але інформацію про роздягання дітей не підтвердив. Коментувати щось більше він чомусь відмовився.  

Що каже поліція

Наступного дня у школі провели внутрішнє розслідування, до якого залучили учнів, батьків, працівників ювенальної превенції та управління освіти. Про це нашим журналістам розповіли у поліції. Правоохоронці, однак, зазначили, що безпосередньо з дівчатами, яких нібито роздягали, поговорити не вдалося – батьки не дали дозвіл. 

"Факт роздягання не підтвердився. Від батьків трьох дітей надійшли заяви, що вони не бажають розвивати цю подію далі та розберуться з усім самостійно. Також не хочуть, аби їхніх дітей опитували та відбирали в них пояснення. Надалі це питання більше не підніматимуть", – розповіла керівниця сектору ювенальної превенції Луцького РУП Олена Лесь.

Що кажуть батьки

Батьки 14-річних дівчаток навідалися і в редакцію "Конкурента". Вони вимагали "зняти" публікацію, запевняючи, що історія сильно перебільшена. Крім того, говорили, що не знають, хто розповсюдив інформацію про такі дії вчительки у соцмережах, і до педагогині претензій жодних не мають. 

Мама однієї з дівчат Оксана впевнена, що "роздягання чи ще чогось такого не було взагалі". Вона говорить, що на дітей через цей конфлікт тиснуть і школярі, і батьки з 15-ї школи. Про те, що насправді відбулося, їй розказала власна дитина. 

"В школі проходив день самооборони, і була евакуація. Це вже був останній урок, по коридору ішла наш учитель математики Лілія Володимирівна, і побачила у класі дим. Це була електронна сигарета. Вчителька злякалася за дітей, бо думала, що пожежа. Вона зайшла в клас. Це відбувалося у класі. Діти неправі однозначно. Вона просто звернулася до них, щоб вони пояснили, що сталося. Діти почали казати "ми нічого не робили". Потім стало відомо, що вони курили цю сигарету в класі. Вона попросила їх віддати, вони сказали, що немає. Там ще хлопці з ними були, і, очевидно, дівчата їм передали тут сигарету, щоб її винесли з класу. Вчителька попросила всіх вийти, і залишитися дівчатам утрьох, щоб вони вивернули кишені. Все. Більше нічого не було. Це все перебільшено", – емоційно розповіла мама.

Скандал у луцькій школі №15: все, що наразі відомо (фото, відео)

Її підтримав і батько іншої дівчинки Петро

"У даній ситуації вчителька була права. Можливо, вона десь накричала на дітей чи ще щось... Теперішні діти - на них не тільки треба кричати, тому що безпрєдєл робиться. На сьогоднішній день не було ніяких неправомірних дій зі сторони вчительки. Моя дочка там була. Але факту роздягання дітей не було. Вчора після школи зразу ж мені дочка подзвонила, і все розказала. Вдома ввечері ми ще мали розмову, і все я знаю від неї", – говорить батько. 

Що кажуть у школі

Директор школи спершу відмовлявся коментувати ситуацію нашим журналістам. Однак після дзвінка до управління освіти Луцькради нам все ж вдалося з ним порозмовляти. У коментарі він зазначив, що наразі конфлікт вичерпано. 

"Сьогодні було проведене внутрішньошкільне розслідування, були запрошені широкі кола зацікавлених, буди представники ювенальної превенції, представники управління освіти, вже неодноразово приходили представники преси, були представники громадських організацій. Внутрішньошкільне розслідування було у присутності батьків, учнів. Факти, наведені у видавництві "Конкурент", не підтвердилися. Батьки обурені цією ситуацією, вони офіційно написали відмову від будь-яких претензій представникам ювенальної превенції. Будь-які претензії сторін зняті, факти не підтвердилися.

Сьогодні ми говорили з батьками, говорили з учнями, спитали точку зору батьків. Батьки настоюють на тому, щоб вчитель залишилася викладати у їх класі. Це саме ті батьки тих учнів, які сьогодні були викликані. Батьки не мають претензій до вчительки Вологої Лілії Володимирівни. Вона один із самих сильних математиків школи", – наголосив директор.

Скандал у луцькій школі №15: все, що наразі відомо (фото, відео)

Ми намагалися зв'язатися і з учителькою, аби висвітлити її позицію. Однак, Лілія Волога зазначила, що погано почувається, і коментувати нічого не готова. 

Що каже закон

Тим часом юрист та депутат Луцькради від Громадянського Руху "СВІДОМІ" Валентин Хаймик зауважив, що вчителька не мала права ні вимагати в дітей показати, що є в кишенях, ні проводити особисто якийсь огляд.

"Якщо у неї були підстави вважати, що діти вчинили правопорушення, варто було звернутися в поліцію і повідомити про це, а вже поліцейські, які наділені такими повноваженнями, змогли б провести поверхневу перевірку чи огляд. Ба більше, усе це мало відбуватися в присутності батьків, яких також потрібно було повідомляти про факти можливого вчинення правопорушення їхніми дітьми", – наголосив юрист. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів