Поділитись:

Ненашенське

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 06 березня 2021, 07:40

Я дитина незалежної України. Але залишки «совка» застала. Шкільні фартушки, обмазані вапном бордюри, саджання картоплі на території колишнього колгоспу, перші й останні дзвоники з тими всіма почестями. Навіть застала якийсь доісторичний «Буквар» із зображенням Леніна через брак підручників у школі. Схожий одяг, схожі портфелі, схожі банти. Все, що ненашенське, – дивина. Такими я пам’ятаю роки навчання в початковій школі.

Якраз тоді стало, якщо можна так сказати, модно виїжджати за кордон у пошуках кращого заробітку. Хто мав десь там, «в світах», родичів і регулярно отримував посилки, був крутий. Саме такою була моя подруга. Шпильки, кольорові колготки, різних форм рюкзаки, солодощі, яких тут ніде не купиш, джинсові комбінезони, як-то в Карлсона, і всякі милі дівчачі дрібнички – все це відрізняло її від інших. І манило нас, провінційних школярок двотисячних, як бджіл мед. І от одного ранку подруга йшла до школи з величезними, якихось неймовірних кольорів і форми бантами. Вони були не зі стрічок і не атласні, як зазвичай. А з дрібної сіточки, яка складалася безліч разів, наче троянда. Наша вулична дівчача банда тихенько заздрила, а подруга гордо намагалася втримати ті банти на голові, бо якось вони невпевнено сповзали вниз волоссям, зібраним у жмут. Пройшло трохи часу, і до нашого невеличкого містечка теж дійшло трохи Європи. І ми зрозуміли, що на голові нашої подружки були тоді губки-банти, простонародною – мочалки. В другому класі дівчинка ходила в школу з мочалками на голові. Хто ж знав тоді, що тими бантами треба митися.

А скільки було вилито оливкової олії, скільки авокадо й сухарів для супу з’їла свого часу худоба і скільки шампуню перемазано на лиця, як крем, не злічити.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024