Поділитись:

10 ознак того, що ви перехворіли на COVID-19

П'ятниця, 15 січня 2021, 19:24

фото ілюстративне

Люди, які перехворіли на COVID-19, з великою ймовірністю будуть мати імунітет до нього упродовж як мінімум п'яти місяців. Але є докази того, що люди з антитілами все ще можуть переносити і поширювати вірус.

Про це пише "Українська правда. Життя".

За результатами дослідження науковців із Public Health England (PHE), повторні інфекції у людей, у яких є антитіла до COVID-19 від перенесеної інфекції, вкрай рідкісні. Науковці виявили всього 44 випадки серед 6614 раніше інфікованих в дослідженні. Однак виявлений імунітет до коронавірусу не дає підстави нехтувати правилами безпеки, які можуть захистити інших. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер волинянин, який повторно захворів на коронавірус

Є щонайменше 10 ознак того, що ви перехворіли на коронавірус безсимптомно, тому що навіть у тих, хто переніс інфекцію в легкій формі, може бути Long Covid, довготривалі наслідки цього захворювання. 

Втрата пам'яті і туман в голові 

Попереднє дослідження, опубліковане наприкінці жовтня 2020 року, припускає, що люди, які інфіковані COVID-19, можуть мати когнітивні проблеми, які тривають місяцями, особливо якщо вони важко перехворіли і потребували госпіталізації.

Проаналізувавши результати широко доступного когнітивного тесту, дослідники виявили, що COVID-19 спричинив старіння мозку деяких пацієнтів приблизно на 10 років.

"У людей, які одужали, зокрема у тих, у кого більше не було симптомів, спостерігали значні когнітивні порушення", – написали автори дослідження.

Тому багато пацієнтів, які одужали від коронавірусної хвороби, повідомляють про складність в обробці інформації та втрату пам'яті впродовж місяців після одужання. 

Коронавірусний язик

Деякі експерти з охорони здоров'я підозрюють, що коронавірус може безпосередньо інфікувати кровоносні судини і порушити приплив крові до ясен, зубів і язика, спричиняючи біль і пошкодження.

Тепер з'являється все більше повідомлень про те, що інфекція може вплинути на здоров'я порожнини рота. 

Після діагнозу COVID-19 і одужання люди діляться історіями про те, як стан їхніх зубів або ясен погіршувався.

Якщо ви маєте якісь дивні нові відчуття на язиці, це може бути тому, що у вас був COVID-19, або у вас є одне з ряду інших захворювань, які можуть бути наслідком поганої гігієни порожнини рота, куріння або нездорової дієти.

Біль у животі

Деякі пацієнти з коронавірусною інфекцією страждають від болю в шлунку впродовж тижнів після зараження.

Діарея є одним із можливих симптомів коронавірусної  інфекції. 

Мікробіом кишківника може грати важливу роль у боротьбі організму з цим захворюванням та запобіганні важкому перебігу СOVID-19.  У кожної людини в кишківнику є унікальний набір бактерій, які відіграють різноманітну роль, зокрема в модуляції імунної відповіді, йдеться у публікації в журналі British Medical Journal.

Дослідження Китайського університету Гонконгу показали, що люди, які перехворіли на COVID-19, мали "значно змінений" склад мікробіому. 

Тому цілком можливо, що у тих, хто перехворів, з госпіталізацією чи безсимптомно, біль в животі може продовжуватися. 

Запалені очі

Цей симптом є відносно рідкісним, але все ще вважається, що він впливає приблизно на 3 % мільйонів людей, які перенесли коронавірусну хворобу.

Лікарі попередили, що інфекції очей можуть бути ще однією ознакою COVID-19.

Деякі хворі повідомляли про такі симптоми, як кон’юнктивіт.

Втома

Зимою багато людей можуть відчувати втому і легко сплутати її із коронавірусним симптомом. Проте хворі на цей загальний тривалий симптом COVID-19 порівнюють його більше із відчуттям виснаження, ніж із типовою втомою.

Симптом може негативно вплинути на життя людей і перетворити найпростіші завдання на величезну боротьбу.

Утруднене дихання

COVID-19 може спричинити як тривалі, так і гострі труднощі з диханням. 

Звісно, якщо лікування коронавірусної хвороби відбувалося в лікарні з окситерапією чи підключенням до апаратів ШВЛ, то легке дихання не відновиться одразу після виходу з лікарні. 

Багато людей, які спочатку були безсимптомними, отримували проблеми з диханням протягом кількох місяців після зараження.

Якщо вам важко перевести дух, або якщо ваш партнер помітив, що ви дихаєте важче, ніж зазвичай, тоді ви можете страждати на пошкодження легенів, пов’язане з коронавірусною інфекцією. 

Втрата волосся

Доведено, що коронавірус, потрапляючи в організм, впливає на імунітет, який спрямовує всі свої сили на боротьбу з вірусом, як наслідок – у нього не залишається ресурсів на іншу роботу. 

Хоча це не один із контрольних сигналів, за якими нам казали стежити під час пандемії, випадіння волосся може свідчити про наявність у вас коронавірусу.

Тривога і безсоння

Ще один симптом, який складно помітити, з огляду на загальне психічне напруження в суспільстві, але дослідники вважають, що COVID-19 може призвести до тривоги, депресії та безсоння.

Вчені з Оксфордського університету проаналізували електронні медичні картки 69 мільйонів людей у ​​США, у тому числі понад 62 000 пацієнтів з COVID-19. Їх аналіз показав, що за три місяці після позитивного тесту COVID-19 кожен п'ятий вперше отримав діагноз тривожності, депресії або безсоння.

Зі слів дослідників, це приблизно вдвічі частіше, ніж у людей без COVID-19.

Втрата слуху та шум у вухах

У листопаді було опубліковано дослідження, яке показало, що багато людей страждають від втрати слуху протягом декількох місяців після виявленої інфекції. 

Дослідники з Університету Англії Раскіна розглянули проблеми зі слухом, що стосуються пацієнтів із COVID-19, як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. У ході дослідження група проаналізувала 3103 пацієнта з COVID-19 із шумом у вухах. Аналіз показав, що у 40% учасників посилився шум у вухах на тлі хвороби.

Запаморочення 

Ще однією класичною ознакою Long Covid, яка, схоже, підкрадається до багатьох безсимптомних пацієнтів, є запаморочення. Відчуття раптової хиткості або нестійкості на ногах може бути ознакою того, що у вас є вірус, або ви перехворіли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів