Поділитись:

У Польщі хочуть запровадити "ковідні паспорти"

П'ятниця, 15 січня 2021, 02:27

У Польщі люди, що  отримають щеплення проти коронавірусу, отримають документи про вакцинування у вигляді QR-коду.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Польщі Анна Голавська, - інформує "Суспільне".

Після отримання другої дози щеплення проти COVID-19, дані про вакцинацію людини будуть внесені до особистого електронного кабінету, звідки можна буде надрукувати посвідку у вигляді QR-коду.

"Код буде так званим паспортом людини, який підтвердить, що людина була вакцинована і може користуватися правами вакцинованих людей", – пояснила заступниця міністра.

Пропозиція щодо "паспортів вакцинації" була включена до національної програми імунізації Польщі, затвердженої урядом у грудні. Проєкт передбачає, що вакциновані люди зможуть користуватися послугами охорони здоров'я без додаткового тестування, а також їм не доведеться проходити карантин після контакту з людиною, інфікованою COVID-19.

Що це за "паспорти"

Ідея про запровадження документів, які засвідчуватимуть наявність у людини імунітету проти COVID-19 та дозволятимуть уникати карантинних обмежень останнім часом обговорюється багатьма державами та міжнародними організаціями.

Одним з перших подібний документ запроваджує Ізраїль – вже з 17 січня громадяни країни, які отримали щеплення проти COVID-19, матимуть змогу оформити так звані "зелені паспорти", які дадуть змогу уникати обмежень загальнонаціонального локдауну.

Також "ковід-паспорти" планує запровадити Угорщина. Без документа у вигляді QR-коду, який засвідчує наявність щеплення та негативних результатів тестів, практично неможливо буде здійснити похід до театру, перукарні, відвідати будь-який захід або навіть потрапити на авіарейс.

Данія планує на початку 2021 року відкрити можливість своїм громадянам завантажувати посвідки про проходження вакцинації проти COVID-19 для того, аби без перешкод користуватися міжнародними авіарейсами. А от у Франції проєкт запровадження "паспортів вакцинації" був відхилений через хвилю суспільної критики.

За словами заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, Україна розглядає можливість впровадження міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації проти коронавірусу. Однак питання залишається на стадії обговорення, оскільки невідомо, чи унеможливлює поширення коронавірусу вакцинована людина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів