Поділитись:

12 пласких питань прибиральниці луцьких вулиць

П'ятниця, 01 січня 2021, 10:26
12 пласких питань прибиральниці луцьких вулиць

Вулиці нашого міста чисті завдяки людям, які їх прибирають. Це неймовірна праця, яка часто просто не цінується нами. Бо недокинутий до смітника паперовий стаканчик – це неповага і вияв байдужності та невихованості.

Любов Шевчук прибирає Луцьк уже 19 років. Приємна, тепла, усміхнена, неймовірно щира і відповідальна. За сміття на людей не сердиться, але часто їй прикро. Бо таки місто чистим можна робити разом. Щодня вона прокидається раніше, ніж сонце, і поспішає, аби ми, прокинувшись, зустріли новий день у прибраному місті.

Любов Шевчук прибирає на вулицях Словацького, Пушкіна, Крилова, Яровиця, а також сквер у центрі міста і більшу частину Театрального майдану.

Любов Шевчук розповіла журналістам ІА «Конкурент» про те, як воно прибирати там, де не цінується.

1. У яку пору року прибирати вулиці найважче?

Восени. Дуже важко, коли листя багато. Шістдесят мішків листя лише із скверика винесла. А зараз, бачите, яка зима. Сачкуємо.

2. Скільки потрібно часу, аби прибрати вулицю?

Працюю приблизно по 10 годин. Бувало, і по 12.

12 пласких питань прибиральниці луцьких вулиць

3. Якого сміття у Луцьку найбільше?

Стаканчиків. Щоранку у смітниках на переході біля ЦУМу повні смітники, купа поряд валяється. Усе це розносить вітер, а я мушу позбирати все. Добре, що пляшок стало менше, вони важкі. Зі стаканчиками все ж легше.

4. А якого сміття найбільше 1 січня?

У цей день на площі ми усі збираємося о 6 ранку. Прибираємо разом, бо люди вийдуть до ялинки. Вітаємо один одного зі святом. Приходить наша майстер. То вже традиція.

Ті роки було мандаринів горами і пляшок. А от минулого було якось скромніше. Але найбільше у цей день пляшок.

5. Яка, на вашу думку, найчистіша вулиця у Луцьку?

Найтяжче прибирати Пушкіна. Вулиця невелика, але багато дерев. Машини просто літають там. Інші вулиці чистіші.

6. Багато дерев – зайвий клопіт для двірника?

Дерева дуже втомлюють. На інших вулицях листя можна на певний час в купі лишити, потім на рядна і на машину. А в центрі треба в мішки все прибирати.

7. Куди вивозиться опале листя?

Приїжджає наша машина і вивозить щодня. До 7 ранку потрібно все встигнути. І з урн треба зібрати все, бо собаки розгрібають.

8. О котрій прокидається двірник?

Я прокидаюся в 3.30-4.00. Працюю до 13-14.00.

9. Чи потрібен досвід роботи, аби вміти класно прибирати?

Не знаю. В мене вийшло. В селі в мене завжди було чисто. І я люблю, щоб чисто було. Кожного сірника і недопалка намагаюся прибрати на вулиці.

10. Як зробити місто чистим?

Треба підмітати. Не бігти як-небудь, а робити добре. Пам’яютаю, пакую в кущах сміття у сквері. Десь узялися хлопці і кажуть: «Ми вам дякуємо за чисте місто» і сунуть мені 100 гривень.  Я не хотіла брати. Але було приємно.

11. Коли у вас вихідний?

Неділя. Раніше чергували по неділях. Від травня до серпня не мала жодного вихідного. Але й зарплата була відповідна: 140 гривень платили за чергування. В церкву обов’язково ходжу. Цей рік зняли чергування, тому відпочиваю. Готую щось смачне на кухні.

12. Щоб ви хотіли сказати людям, які не доносять сміття до смітника?

12 пласких питань прибиральниці луцьких вулиць

Не знаю. Певно, вони просто не мають совісті. Кожен ранок люди несуть сміття мені на площу, хоча кожен у дворах має свої смітники. Тільки туди дійти треба, а в центр – по дорозі. Сміття кидають у таких пакетах, що вони рвуться, їх торкнутися не можна. Я маю змінити п’ять пар рукавиць, аби те все дістати руками. Там памперси, обрізки з картоплі. Мені здається, що якби люди усвідомлювали це, якби хоча б один раз спробували дістати це все своїми руками, то так не чинили б.

Знайома прибирала площу і у цей час чоловік плюнув в смітник. Вона зупинила його і каже: а попробуйте тепер цю урну руками прибрати.

Люди думають, якщо це смітник, то нехай ті прибиральники все після них прибирають. Знаєте, принизливо. Невже не розумієш, людино, що мені то все руками потрібно прибирати?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024