Поділитись:

В Струмівці: особливим людям – спеціальні умови*

Вівторок, 01 грудня 2020, 08:00
В Струмівці: особливим людям – спеціальні умови*

Одне з найбільших вражень, яке наші мандрівники отримують за кордоном, – це розвиток інфраструктури для людей з інвалідністю. Абсолютно безбар’єрне середовище, що гарантує свободу руху. Громадський транспорт, будь-який магазин, житловий будинок, торговельні та розважальні центри – всі ці об’єкти мають спеціальні доступи, пандуси, ліфти.

На жаль, Луцьк ще не можна назвати повністю безбар’єрним містом, проте поступово ситуація покращується. Територія Луцького зоопарку є повністю безбар’єрною. Зроблено спеціальні підвищення до вольєрів і можна все побачити з тієї самої висоти, що й усі люди. Є облаштовані вбиральні. Біля зоопарку розташовано парк Лесі Українки. Якщо знати місця, то можна зайти на візку та погуляти парком.

Центральна пішохідна вулиця – зручна для маломобільних людей. У місті є безбар’єрні заклади харчування, місця для відпочинку та розваг. Видно, що місцева влада вкладає бюджетні кошти в розвиток міста, реконструкцію вулиць, облаштування понижень тощо. Проте часом дуже засмучує якість виконаних робіт.

Щодо житлових комплексів, то дехто із забудовників розуміють важливість створення доступного життєвого середовища для кожного зі своїх мешканців і рухається у напрямку інклюзії.

В Струмівці: особливим людям – спеціальні умови*

Комплекс, в якому вже придбали декілька квартир люди на візках, – це «Сімейна Фортеця» у Струмівці. Забудовник пропонує 5-поверхові будинки з ліфтами, також є особливі квартири на перших поверхах з окремим входом та просторими терасами від 35 до 65 метрів.

Ліфти у комплексі мають прохідну кабіну – тобто при вході у під’їзд не треба підніматися по сходах. Кабіна відчиняється на рівні тротуару і має наскрізні двері. Для людей з особливими потребами, мамами з візочками та літніх людей такий пристрій значно полегшує життя.

Буде зручно потрапити до квартири, а при нагоді – піднятися у гості до сусідів. На терасі можна облаштувати зону реабілітації з тренажерами або зручний куточок для відпочинку.

Ширина під’їздів – 2500 мм на вході та 1600 мм на поверсі – також дозволяють вільно пересуватися по будинку на візку.

Планування передбачають великі санвузли від 4 кв.м – це гарантує достатньо місця для зручного облаштування людини й забезпечення її гігієнічних потреб.

Зручний двір зі стежками для прогулянок, а також окремі паркувальні місця для людей з інвалідністю.

Громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги, а їхня інтеграція до економічних та культурних взаємовідносин – справа державного рівня. Взагалі, ставлення до людей з інвалідністю визначає ступінь цивілізованості суспільства. Приємно, що є забудовники, які це розуміють та рухаються у напрямку доступності для абсолютно всіх своїх мешканців.

В Струмівці: особливим людям – спеціальні умови*

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 жовтня 2023
05 жовтня 2023
08 серпня 2023
15 липня 2023
04 липня 2023
07 березня 2023
23 лютого 2023
20 лютого 2023
06 серпня 2022
03 травня 2022
13:02