Поділитись:

Якщо свекруха – монстр? Способи виживання*

Понеділок, 24 серпня 2020, 08:00

Тема сімейних стосунків вічна і невичерпна. У період карантину вони стали ще драматичнішими. Іноді загальну площу доводиться ділити кільком поколінням. У китайському Ухані кількість розлучень під час ізоляції зросла на 20%. Крім подружніх непорозумінь, актуальним залишається конфлікт поколінь.

Наприклад, тема невісток і свекрух – вічно родюче поле для жартів, анекдотів і кумедних ситуацій. Про цю гримучу суміш жіночих характерів писали книги та знімали фільми. Кожен з нас не раз був свідком, а, може, й учасником цих пристрасних баталій на стику поколінь.

Образ свекрухи дуже яскраво зобразив ще у 1879 році Іван Нечуй-Левицький. Ось з якою пристрастю описую свою свекруху Кайдашиху невістка Мотря:

«В мене свекруха люта змія: ходить по хаті, полум’ям на мене дише, а з носа гонить дим кужелем. На словах, як на цимбалах грає, а де ступить, то під нею лід мерзне, а як гляне, то од її очей молоко кисне...»

Сама свекруха теж не лишається у боргу. Ось її звичайне звертання до невістки: «Чи ти людина, чи ти звірюка. Бач, іродова душе...»

Час минає, а цей конфлікт лише набирає обертів. І якщо у 19 сторіччі це були сільські сварки через грушу чи горшки, то у 20 сторіччі декорації дещо змінилися. Пам’ятаєте один з радянських шедеврів – фільм «За сімейними обставинами» 1977 року?

Головна героїня Галина Аркадіївна з тещі раптом перетворюється на невістку:  «... я раніше ким була? Тещею. А тепер я хто? Невістка! Відчуваєте різницю?»

Епічна свекруха Ізольда Тихонівна вже не так відверто свариться з невісткою, у бій йде відчуття провини та докори: «Називає її «Галчоночком», «пташеням», а для мене одне сухе – «ма».

21 перше сторіччя – наше сьогодення. Чи вичерпався конфлікт поколінь та чи помирилися невістки зі свекрухами? Як вони спілкуються, як будують стосунки, що їм болить і на що вони скаржаться у світі штучного інтетелекту, інстаграму, фейсбуку, бігу дат та світової пандемії?

Цю тему вирішили дослідити у житловому комплексі «Сімейна Фортеця», що в Струмівці. Нові часи вимагають нових рішень. Тож забудовники вирішили трохи відкрити завісу приватності. Адже зараз прозорість та відвертість – новий тренд.

Тож якщо раніше сварки та розмови свекрух та невісток можна було почути на сходовому майданчику, то у «Сімейній Фортеці» пішли далі та віддали сторінку житлового комплексу у розпорядження мешканців. А саме – молодої пари до яких під час карантину завітала свекруха та й залишилася на невизначений термін.

Точніше невістці Оксані, та її свекрусі, яка оселилася з молодою родиною – Валентині Йосипівні.

Кожна писала про своє щоденне життя-буття. Звикла до міста свекруха відкривала для себе передмістя, а молода невістка – всі відтінки стосунків з любою свекрухою.

То вони з’ясовують, де краще жити, у місті чи за містом. То де краще працювати, в офісі чи вдома?

Потім добралися і до телефонів та месенджерів. Взагалі обійшлося без відвертих сварок. Цікаво було спостерігати. Забудовник досить сміливо вчинив, бо свекруха й комплексом пару разів проходилась, проте все швидко вирішувалось. Тож можете заглянути на сторінку та пошукати їхні пости, аби переконатися, що час минає, а проблеми родинних стосунків ті самі. Ми лише перейшли у цифровий рівень соціальних мереж.

Для новоспечених невісток є хороша новина – 1000 $ подарунок молодятам від «Сімейної Фортеции» (https://fortecya.lutsk.ua/newlyweds)

Надрукувати
мітки:
коментарів