Поділитись:

Раніше не мали уявлення: науковці дослідили, як виробляється слина

Четвер, 26 листопада 2020, 02:54
Раніше не мали уявлення: науковці дослідили, як виробляється слина

У серіалі «Як це зроблено» розповідають про предмети загального користування, такі як олівці або гумки, що є досить складними у виготовленні. Творці серіалу таким чином показують складні виробничі процеси звичних нам речей.

В одному з епізодів йшлося про процес слиноутворення. Дослідження детально розкриває, де утворюються білки, що знаходяться у нашій слині. Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на technology.org.

Дослідники цього явища виявили, що білки у слині виділяються однією з трьох типів слинних залоз людини. Також дізнались, що білки в роті надходять з епітеліальних тканин або з плазми крові.

«Слина важлива для травлення та захисту від збудників хвороби, які ми постійно вдихаємо. Білки в нашому роті утворюють армію, яка постійно працює, щоб захистити нас. До цього вчені не мали жодного уявлення про те, звідки вони беруться», – говорить доктор філософії Омер Гокумен, доцент біологічних наук в Університеті Коледжу мистецтв і наук Буффало.

Щоб пояснити, як наше тіло виробляє слину, вчені спочатку намагалися зрозуміти, які білки виробляються кожним основним типом слинної залози –привушною, підщелепною чи під'язиковою залозами.

Для цього команда дослідників використовувала метод, який називається транскриптомікою, для вимірювання активності генів у кожному виді залози. Активність генів дає змогу зрозуміти процес вироблення білка.

Це пояснило, які білки утворює кожна залоза, і те, як вони відрізняються одна від одної.

Дослідження показало, що привушні та підщелепні залози утворюють багато слини амілази, (фермент, який допомагає перетравлювати крохмаль, – ред.), тоді як під'язикова залоза його майже не виробляє. В той час під'язикова залоза виробляє відносно велику кількість певних трансфераз GalNAc (сімейство ферментів, важливих для процесу приєднання цукру до білків муцину та слини, – ред.).

Гокумен каже, що дослідження є маленьким кроком до розуміння складу та функціонування слини.

«Білки слини є воротами для нашого тіла. Коли вони не працюють належним чином, ми страждаємо. Наша робота наближає нас до кроку до розуміння їх складного походження та складної взаємодії між ними», – говорить Гокумен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів