Поділитись:

Науковці знайшли новий спосіб лікування ВІЛ

Субота, 21 листопада 2020, 05:12
Науковці знайшли новий  спосіб лікування ВІЛ

Ген, який вилікував людину від ВІЛ десять років тому, додали зародку мавпи, щоб вивчити більше потенційних методів лікування цієї хвороби.

Про це повідомляє ІА «Конкурент» з посиланням сайт technology.org

Тімоті Брауну, що відомий як "Берлінський пацієнт" (ред.- перший у світі пацієнт, що здолав ВІЛ), провели трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку в 2007 році для лікування лейкемії. Клітини походили від донора з рідкісною генетичною мутацією, яка залишала поверхні білих кров’яних клітин без білка під назвою CCR5. Коли імунна система Брауна була знищена і замінена донорськими клітинами, клітини його нової імунної системи вже мали цей змінений ген.

"Ця мутація змінює геном так, що він втрачає функціональний ген CCR5, який є співрецептором ВІЛ.Без CCR5 вірус не може прикріпитися до клітин і потрапити на них, щоб виробити більше ВІЛ-клітин. Отже, у випадку Тімоті Брауна його інфекція була ліквідована " - говорить Тед Голос, вчений-репродуктолог з Університету штату Вісконсін.

У 2019  Адам Кастільєхо, відомий як «Лондонський пацієнт»( (ред.- другий у світі пацієнт, що здолав ВІЛ), переніс таку ж трансплантацію стовбурових клітин, що призвело до тієї ж мутації.

Використання такого  способу лікування триває, але не без подальшого вивчення. Відомо,що ця мутація природним шляхом зустрічається у менш ніж 1% людей, що означає, що вона може мати позитивні наслідки для здоров'я. Модель тварини у такому дослідженні може допомогти відповісти деякі питання.

"Враховуючи інтерес до процесу зміни генів для лікування генетичних захворювань, клінічні дослідження ембріонів  приматів є дуже важливими", - говорить дослідник стовбурових клітин Ігор Слуквін, професор патології та лабораторної медицини штату Університет Медісона.

Голос, Слуквін та його колеги з Національного дослідницького центру приматів штату Вісконсін, медичних шкіл та служб ветеринарної медицини, використовували CRISPR для зміни ДНК у нещодавно запліднених ембріонах макак cynomolgus. Свою роботу вони опублікували в журналі Scientific Reports.

Лабораторія Слуквіна вже встановила метод поділу гена, що продукує CCR5, з ДНК в плюрипотентних стовбурових клітинах людини, який можна використовувати для формування імунних клітин, стійких до ВІЛ.

"Наша мета на даний момент - перевести ці ембріони в сурогати, щоб отримати живих нащадків, які несуть мутацію", - говорить Шмідт.

Макаки Cynomolgus родом з Південно-Східної Азії, де група мавп живе окремо на острові Маврикій в Індійському океані близько 500 років. Оскільки вся лінія маврицьких мавп походить від невеликої кількості предків, у них є лише сім варіацій основного комплексу гістосумісності - групи генів, які необхідно поєднати між донором та реципієнтом для успішної трансплантації кісткового мозку.

 «Антиретровірусні препарати позитивно змінили очікування про лікування ВІЛ-інфекції. Проте є побоювання, що у деяких пацієнтів вони можуть виявитися не такими ефективними. Це альтернативний підхід, який дозволяє розширити наші знання про  імунну систему та того, як вона може захистити людей від ВІЛ-інфекції», - говорить Голос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів