Поділитись:

Вченим вперше вдалося видалити ВІЛ із геному мишей

Четвер, 04 липня 2019, 03:36

Американським вченим вперше в історії науки вдалося видалити ВІЛ з цілого геному лабораторних мишей за допомогою ліків повільної дії і технології редагування генів.

Про це повідомляє MedikForum. 

Згідно з інформацією, ця методика може стати основою для створення перших універсальних ліків проти ВІЛ у людей. Втім, для підтвердження цього необхідно провести дослідження за участю людини, які заплановані на наступне літо.

Так, вчені використовували препарат повільної дії під назвою ART LASER, який полює за вірусом. А перед його застосуванням вони скористалися програмою CRISPR Cas9 для редагування геному.

Цей двоступеневий підхід виявився успішним, оскільки він дозволив повністю видалити ВІЛ з цілого геному у трьох лабораторних мишей.

 

Відзначимо, що поки що тільки дві людини на всій нашій планеті змогли вилікуватися від ВІЛ повністю, і у обох були невиліковні лейкози. Вони пройшли через дуже ризиковану процедуру трансплантації кісткового мозку. Природно, що цю методику можна назвати універсальною, оскільки поширити її на мільйони ВІЛ-інфікованих просто технічно неможливо.

Сьогодні ВІЛ-інфіковані пацієнти мають можливість застосовувати ліки з категорії високоактивної антиретровірусної терапії, які продовжують їх життя до середньостатистичних показників людей, які не мають ВІЛ. Однак у багатьох країнах доступ до подібних ліків утруднений або зовсім відсутня, як, наприклад, в найбідніших державах Азії або Африки. Крім того, іноді ці ліки втрачають свою ефективність, і ВІЛ починає прогресувати до стадії СНІДу.

Нагадаємо, у грудні 2018 року за даними МОЗ в Україні вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) інфіковані майже 244 тисяч громадян. Водночас знають про свій статус лише половина від кількості людей, які живуть з ВІЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З липня в Україні подешевшають понад 400 лікарських препаратів

Надрукувати
мітки:
коментарів