Науковці винайшли маску, що самодезінфікується від денного світла

Понеділок, 16 листопада 2020, 00:15

фото ілюстративне

За час пандемії коронавірусу люди звикли носити захисні  маски у громадських місцях. Однак віруси та бактерії, які залишаються на виробі, можуть переноситися в інше місце тоді, коли власник торкається маски або знімає її.

 Дослідники з американського наукового журналу ACS Applied Materials & Interfaces, розробили спеціальний тип бавовняної маски для обличчя, яка вбиває до 99,9999% бактерій та вірусів протягом 60 хвилин за допомогою денного світла. Про це повідомляє ІА "Конкурент" з посиланням на  technology.org.

Маски для обличчя, виготовлені з різних тканинних матеріалів, можуть фільтрувати нанорозмірні аерозольні частинки (саме ті, які виділяються при кашлі або чханні), що сповільнює поширення захворювань, включаючи COVID-19. Однак живі бактерії та віруси на поверхні маски все ще можуть залишатися потенційно небезпечними.

Пейсінь Тан, Ганг Сан, Нітін Нітін та їхні колеги хотіли розробити нову бавовняну тканину, яка виділяє активні форми кисню (АФК) під впливом денного світла, вбиваючи мікроби на поверхні тканини. При цьому  маска залишається придатною для прання та багаторазового використання. Власник  має змогу продезінфікувати її під час обідньої перерви на вулиці, розташувавшись у сонячному місці. Інший, однак менш дієвий спосіб дезінфекції –  проводити більше часу під штучними світильниками, які, на жаль, менш ефективні, ніж сонце.

Дослідники виготовили антимікробну тканину, прикріплюючи до звичайної бавовни позитивно заряджені ланцюжки 2-діетиламіноетилхлориду. Потім вони забарвили модифіковану бавовну у розчині негативно зарядженого фотосенсибілізатора (сполуки, що виділяє АФК під впливом світла), який прикріплюється до ланцюгів DEAE сильними електростатичними взаємодіями.

Команда виявила, що тканина, виготовлена з використанням барвника під назвою бенгальська троянда, як фотосенсибілізатора знищила 99,9999% бактерій, нанесених на тканину протягом 60 хвилин денного впливу та інактивувала 99,9999% бактеріофага Т7 – вірусу, який вважається більш стійким до АФК, ніж деякі коронавіруси, протягом 30 хвилин.

Подальші випробування довели, що матеріал можна прати вручну 10 разів і безперервно піддавати впливу  денного світла щонайменше протягом 7 днів без втрати антимікробних властивостей.  За словами дослідників, ця тканина має перспективи при виготовленні антибактеріальних або антивірусних тканинних масок для обличчя та захисних костюмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: