Поділитись:

Уже є два летальні випадки: на Волині росте рівень захворюваності на COVID-19

П'ятниця, 17 листопада 2023, 16:57
Уже є два летальні випадки: на Волині росте рівень захворюваності на COVID-19

В області спостерігається ріст захворювання на усі види гострих респіраторних інфекцій, зокрема й на COVID-19. За останній тиждень зафіксовано 341 випадок коронавірусу, що на 30 % більше ніж за попередній тиждень.

Загалом, зі слів волинських епідеміологів, така ситуація прогнозована та залишається контрольованою. Про це йшлося під час онлайн-брифінгу Волинської ОДА. 

«Епідемічний сезон захворюваності на ГРВІ традиційно розпочався на початку жовтня, – зазначила заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного ЦКПХ. Ірина Єнжиєвська. – За останній тиждень зафіксовано понад 5 тисяч випадків захворювання на ГРВІ, а це на 9 % більше ніж за попередній період».

Здебільшого хворіють діти до 17 років. У заклади охорони здоров’я області госпіталізовано 104 особи з ГРВІ, половина з них – це діти. Зокрема, госпіталізовано 41 особу з COVID-19.

На жаль, з початку епідсезону зафіксовано два летальні випадки, спричиненні саме коронавірусною інфекцією. Так, померло дві особи старшого віку, які мали супутні хронічні серцево-судинні захворювання.

Зараз в Україні циркулює понад 13 штамів вірусу SARA-CoV-2, усі вони – штами вірусу «Омікрон». За клінічними симптомами вони не відрізняються один від одного, та легше переносяться у людей, які мають повний курс вакцинації.

Адже, як зазначила Ірина Єнжиєвська, захистом від важкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень – дві дози первинної вакцини та перше бустерне щеплення, яке роблять через 5 місяців.

Усі наступні щеплення після третього – це додатковий бустер або сезонний бустер. Він рекомендований усім, хто перебуває у групі ризику тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

Також Ірина Єнжиєвська звернула увагу на те, що усі, хто нещеплений проти COVID-19, мають високий ризик розвитку постковідного синдрому.

«Загалом в області проти коронавірусної інфекції вакциновано – 358 тисяч осіб, це 47 % дорослого населення, – розповіла епідеміолог. – З них 343 тисячі (45 %) отримали повний курс вакцинації. Першу бустерну дозу отримали близько 62 тисяч мешканців області».

Окрім щеплення проти коронавірусної інфекції, фахівці рекомендують робити щорічну вакцинацію від грипу, адже це залишається найефективнішим засобом профілактики цього захворювання. Вакцина проти грипу доступна для населення лише на комерційному ринку. Наразі в аптеках області можна придбати Джісі флю квадривалент та Ваксігрип.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів