Поділитись:

5G в Україні: чи шкідлива для здоров'я нова технологія

П'ятниця, 13 листопада 2020, 03:57
5G в Україні: чи шкідлива для здоров'я нова технологія

Кабінет Міністрів затвердив план розвитку технології 5G в Україні.

Експерт з телекомунікацій Роман Хіміч  прокоментував, якими є переваги технології п'ятого покоління, наскільки є шкідливим її вплив та як швидко 5G може запрацювати в Україні. Про це пише "Суспільне".

За словами експерта, немає підстав хвилюватися щодо шкоди для здоров’я, яку нібито може становити технологія.

"Радіофобія, тобто побоювання технологій стільникового зв'язку, супроводжує стільниковий зв'язок понад 20 років. Це стосувалося і другого, і третього, і четвертого поколінь. Завжди знаходяться люди, в яких починає боліти голова щойно поставили вежу стільникового зв'язку, навіть якщо вона не увімкнена", - заначив Хіміч.

Як підкреслив Хіміч, сьогодні немає жодних свідчень щодо потенційної загрози для здоров'я технологій стільникового зв'язку, зокрема п'ятого покоління.

Де застосовуватимуть технологію

Експерт зазначив, що технології п’ятого покоління набагато складніші за попередні. Вони зорієнтовані насамперед на індустріальні застосування, зокрема на дистанційно керовані автомобілі та техніку.

"Наприклад, у Китаї великий портовий кран або кар'єрний самоскид керується віддалено. Таким чином, зникає потреба у фізичній силі і люди, знаходячись за десятки кілометрів від кар'єру чи порту, можуть керувати складною технікою. У п'ятому поколінні є ще менша затримка з передачею даних", – пояснив Хіміч.

За словами експерта, також 5G забезпечить можливість розгортати більш безпечні бездротові мережі на виробництвах. Крім того, завдяки дуже маленькій затримці сигналу, з’явиться можливість проведення віддалених хірургічних операцій, коли фаховий хірург в одному місці, а роботизований інструмент — в іншому.

Коли 5G з’явиться в Україні

На думку експерта, операторам стільникового зв’язку поки що не вигідно впроваджувати технологію.

"Якщо говорити з позиції операторів стільникового зв'язку, то на сьогодні вони не бачать належного платоспроможного попиту на такі технології. Тому вони не бачать сенсу починати щось будувати раніше кінця 2022 року, оскільки не знають, кому зможуть це продати, аби відбити вкладені гроші", – зазначив він.

При цьому, за словами Хіміча, позиція Мінцифри набагато оптимістичніша і полягає у тому, що економічні аспекти є другорядними, а важливіше стимулювати розвиток впровадження нових технологій.

"Мені ця позиція здається незбалансованою хоча б через те, що уряд порушив власні зобов'язання перед операторами зв'язку. Замість чотирирічного мораторію на підвищення плати на частоти у рамках меморандуму, який був підписаний рік рому у присутності президента Зеленського, уряд ініціював чергове підвищення", – підкреслив він.

За словами експерта, в Україні найближчими роками після впровадження п'ятого покоління технологію застосовуватимуть на виробництвах і, можливо, у великих містах. Натомість стільникові оператори України працюють над створенням загальнонаціонального наскрізного покриття мережами четвертого покоління, які дали б можливість у будь-якій точці отримувати швидкісний мобільний доступ до інтернету.

"Як на мене, п'яте покоління не є пріоритетом, і найближчий рік-два витрачати час та адміністративні ресурси на нього не є доречно", – зазначив Хіміч.

На думку експерта, як і попередні покоління зв’язку, технологія 5G не буде тарифікуватися окремо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів