Поділитись:

Українцям хочуть присвоювати обов’язкові «офіційні email»: що це означає (відео)

П'ятниця, 07 серпня 2020, 19:02
Українцям хочуть присвоювати обов’язкові «офіційні email»: що це означає (відео)

Упродовж тижня в інтернеті поширювалася інформація про те, що українцям почнуть в обов’язковому порядку присвоювати офіційні е-пошти. Це викликало масу негативних коментарів щодо законопроєкту 3860. Зокрема, нікому не сподобалося, що найменування офіційної пошти українця буде складатися з його РНОКПП.

Що з цього правда, а що ні, розповідає Тарас Гупало.

У Верховній Раді України 16 липня 2020 року було зареєстровано два законопроєкти про присвоєння офіційної електронної адреси юридичним особам, фізичним особам-підприємцям та громадянам України.

Законопрєктом № 3860 від 16 липня 2020 року пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів України (Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного кодексу України) для забезпечення використання офіційної електронної адреси.

Зазначається: якщо учасник судового процесу зазначив в заяві, скарзі, клопотанні, відзиві, що адресовані суду, свою офіційну електронну адресу та офіційна електронна адреса учасника судового процесу міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, то суд може здійснювати вручення ухвали лише на таку офіційну електронну адресу.

Ухвала вважається належним чином надісланою та врученою, якщо є електронне підтвердження про дату та час її направлення або електронне підтвердження про прочитання.

Копія (текст) судового наказу, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, разом з додатками надсилаються боржнику на його офіційну електронну адресу, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а у випадку відсутності офіційної електронної адреси – за адресою місцезнаходження (місця проживання), зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Також повідомляється, що суд вручає судові рішення в паперовій формі учасникам судового процесу, які не мають офіційних електронних адрес, внесених в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Тобто, фізичні особи-підприємці та юридичні особи не просто повинні мати офіційні електронні адреси, а ці адреси повинні бути в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

В Цивільному кодексі Україні пропонується вказати, що фізичній особі-підприємцю під час здійснення державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань автоматично присвоюється офіційна електронна адреса.

У випадках, передбачених законами, направлення листів та/або повідомлення, фізичній особі-підприємцю вважається належним чином надісланим та врученим, якщо такий лист та/або повідомлення надіслано на його офіційну електронну адресу та є електронне підтвердження про дату та час його направлення або електронне підтвердження про прочитання.

Листи та/або повідомлення, надіслані на офіційну електронну адресу, вважаються такими, що надіслані офіційно, та не потребують додаткового документального підтвердження їх вручення.

Сповіщення про направлення листів та/або повідомлення на офіційну електронну адресу може бути отримано фізичною особою-підприємцем, у тому числі з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Юридичній особі під час здійснення державної реєстрації автоматично в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань присвоюється офіційна електронна адреса.

Сповіщення про направлення листів та/або повідомлення на офіційну електронну адресу може бути отримано юридичною особою, у тому числі, з використанням засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

З дня набрання чинності цим Законом (вказаний вище законопроект) присвоєння офіційних електронних адрес юридичним особам (у тому числі державним органам, органам місцевого самоврядування) та фізичним особам-підприємцям, щодо яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не внесено запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи чи припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця здійснюється обов’язково під час державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, фізичну особу-підприємця що містяться в Єдиному державному реєстрі або за умови подання юридичною особою, фізичною особою-підприємцем повідомлення про присвоєння офіційної електронної адреси, з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Присвоєння офіційних електронних адрес фізичним особам здійснюється (за бажанням) під час оформлення обміну паспорта громадянина України або за умови подання фізичною особою повідомлення про присвоєння офіційної електронної адреси, з використанням програмних засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Також у парламенті зареєстровано законопроєкт № 3861 від 16 липня 2020 року “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо присвоєння та використання офіційної електронної адреси”.

Цим законопроектом вносяться зміни до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”. Повідомляється, офіційна електронна адреса – адреса електронної пошти, що використовується для офіційного листування в електронному вигляді, та є незмінною.

Офіційна електронна адреса складається з ідентифікатора, позначки “@” та доменного імені.

Ідентифікатором для юридичних осіб є код згідно з ЄДР, для фізичних осіб-підприємців – реєстраційний номер облікової картки платників податків. Офіційні електронні адреси, зареєстровані на території України, не можуть бути зареєстровані на доменних іменах “ru”.

Офіційні електронні адреси реєструються в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Інші інформаційні системи, публічні електронні реєстри отримують інформацію про офіційні електронні адреси у порядку інформаційної взаємодії з цими ресурсами.

Порядок адміністрування офіційних електронних адрес визначається Міністерством юстиції України.

Листи та/або повідомлення, надіслані на офіційну електронну адресу вважаються такими, що надіслані офіційно та не потребують додаткового документального підтвердження їх направлення. Підтвердженням направлення листів та/або повідомлень на офіційну електронну адресу є електронне підтвердження про дату та час його направлення або електронне підтвердження про прочитання.

У разі надсилання на офіційну електронну адресу більше одного листа (пакету документів), відправник складає реєстр надісланих документів.

Листи можуть направлятися або у форматі PDF як копії первинних документів, або в електронних копіях, посвідчених або підписаних з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідно до закону.

В Законі України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”появиться наступне поняття: офіційна електронна адреса – адреса електронної пошти фізичної особи, що використовується для офіційного

Під час оформлення паспорта громадянина України вперше особі автоматично (або за бажанням) присвоюється офіційна електронна адреса та забезпечується доступ до такої адреси.

У випадках, передбачених законом, направлення листів та/або повідомлення особі вважається належним чином надісланим та врученим, якщо такий лист та/або повідомлення надіслано на його офіційну електронну адресу та є електронне підтвердження про дату та час його направлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  

Надрукувати
мітки:
коментарів