Поділитись:

У Луцьку заснували фонд підтримки підприємництва: як це працюватиме

Четвер, 22 грудня 2022, 13:20
У Луцьку заснували фонд підтримки підприємництва: як це працюватиме

У Луцьку заснували фонд підтримки підприємництва. Кошти цього фонду спрямують для реалізації заходів та проєктів цільової Програми підтримки малого і середнього підприємництва Луцької міської територіальної громади на 2022–2026 роки. 

Відповідне рішення прийняли під час сесії Луцькради у середу, 21 грудня. 

Кошти фонду спрямують на:

  • розробку і реалізацію заходів соціально-економічних програм, спрямованих на розвиток підприємництва, зменшення соціальної напруги в міській територіальній громаді, поліпшення виробничого, фінансового і науково-технічного стану.
  • надання підтримки суб’єктам підприємницької діяльності у вигляді фінансової допомоги на поворотній та безповоротній основі, в тому числі часткової сплати та\або відшкодування витрат суб'єктів підприємництва, що були спрямовані на підтримку загальної економічної активності, стабілізації господарської діяльності, що має значне соціальне навантаження або орієнтоване на задоволення першочергових потреб життєдіяльності населення, забезпечення соціальної стабільності, безпеки мешканців територіальної громади тощо.
  • реалізацію фінансових, інвестиційних та інших проєктів, надання суб’єктам підприємництва правової та техніко-економічної допомоги.
  • реалізацію міжнародних програм, що співфінансуються іноземними фондами та компаніями, які здійснюють свою діяльність як на території України, так і за її межами.
  • організацію та проведення на території міської громади виставок, ярмарків, симпозіумів, аукціонів та інших заходів з питань розвитку підприємництва.
  • формування розвинутої інфраструктури для забезпечення ефективної підприємницької діяльності в громаді, в тому числі: створення бізнес-інкубаторів, бізнес-центрів, консультаційних та інформаційних систем; організацію та проведення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів малого та середнього бізнесу тощо.

За задумом, підприємці звертатимуться із своїми запитами до Луцькради. Спеціальна комісія, створена міським головою, розглядатиме ті запити і прийматиме рішення по кожному з них. До комісії можуть входити представники виконавчих органів Луцької міської ради, суб’єкти підприємництва, представники громадських організацій та інші. 

Однак, з якими конкретно запитами можуть до Луцькради звертатися підприємці, на які суми претендувати тощо – у положенні не вказано. 

Депутат від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Михайло Наход, коментуючи положення про Фонд, додав, що було би добре додати туди більше конкретики, аби підприємці розуміли, коли і в яких ситуаціях можуть розраховувати на підтримку громади. Він навів приклад нещодавньої пожежі на Старому ринку, і припустив, що ресурси фонду можна було би спрямувати на допомогу постраждалим підприємцям. 

Михайло НаходМихайло Наход
 

Депутатка від «СВІДОМИХ» Алла Надточій наголосила, що місту важливо комунікувати з підприємцями і чути їх запити. Саме на ці запити мають відповідати міські програми підтримки підприємництва і новостворений Фонд. 

Алла НадточійАлла Надточій
 

Рішенням сесії міської ради підтримали створення і функціонування Фонду. З міського бюджету вже виділили 10 мільйонів гривень на його роботу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів