Поділитись:

За чотири роки українці втричі більше почали купувати напівфабрикати

Субота, 24 жовтня 2020, 19:33
За чотири роки українці втричі більше почали купувати напівфабрикати

Цього року майже три чверті (73%) українців заявили про те, що харчуються загалом добре, тоді як протилежним чином своє харчування характеризує лише кожен п’ятий житель країни (18%), а кожен десятий (9%) – вагається з відповіддю. Для порівняння – чотири роки тому тих, хто вважав, що харчується добре, налічувалося трохи менше половини (48%), а тих, хто вважав своє харчування поганим, було 38%.

Про це йдеться у вересневому опитуванні, яке провела компанія Research & Branding Group.

Різниця в оцінках свого харчування обумовлена передусім віком респондентів: чим вони старші, тим менше вважають своє харчування добрим та більше – поганим.

Більша частина опитаних вважають, що за останні два роки стали харчуватися краще (44%), тоді як протилежної думки дотримується третина (31%) опитаних, а ще чверть (25%) вагаються з відповіддю. Для порівняння – чотири роки тому лише кожен десятий (12%) відзначав позитивні зміни у своєму харчуванні, тоді як його погіршення відзначили дві третини (65%) мешканців країни.

Різниця в оцінці змін у харчуванні також найбільш проявлена залежно від віку респондентів: чим вони старші, тим частіше вважають, що їхнє харчування погіршилося та менше – що покращилося. Також певною мірою виділяється східний регіон, де, на відміну від інших регіонів, майже порівну тих, хто відзначає як покращення, так і погіршення свого харчування.

Майже всі українці (94%) найчастіше харчуються їжею власного приготування. У 2020 р. також вагоме місце у харчуванні жителів України склали заморожені продукти / напівфабрикати (22%). Далі з великим відставанням йде їжа з ресторану / кафе (5%), з фастфуду (4%), з їдальні (3%) або інша готова купована їжа (3%). Слід відзначити, що за 4 роки уподобання українців щодо їжі практично не змінилися, за виключенням заморожених продуктів / напівфабрикатів, доля яких у раціоні українців збільшилася втричі.

Уподобання тієї, чи іншої їжі певним чином різняться залежно від віку, місцевості та регіону проживання респондентів. Так, представники найстаршої вікової категорії помітно менше за інших надають перевагу замороженим напівфабрикатам, а молодь значно частіше харчується їжею з ресторану / кафе. Сільські жителі менше за містян вживають заморожені напівфабрикати, а жителі Півдня і Сходу вживають заморожені напівфабрикати частіше за мешканців Заходу і Центру України.

Опитування проводилося у період з 5 по 15 вересня 2020 року. Всього опитано 1801 респондент у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, та м. Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів