Поділитись:

Якщо ви переїли: як допомогти шлунку отямитися після свят

Понеділок, 20 квітня 2020, 11:00

Після пишний застіль, а такі часто припадають на Великодні дні, ми часто відчуваємо важкість у шлунку. Як наслідок погіршується якість і тривалість сну, обличчя припухає зранку, можливе загострення хвороб, а працездатність знижується.

“Конкурент” підшукав способи, як врятувати свій організм.

Перше правило — не переїдати. Ковбаски, паска, сальце, випічка — це важка їжа для організму, де багато жирів та простих вуглеводів. Зараз, коли ми мало рухаємося через карантин, впоратися із такою навалою кілокалорій в рази складніше. Особливо, якщо організм вже не молодий, або ж є захворювання. Тому, варто обережно обирати продукти та регулювати їх кількість. МОЗ України не рекомендує покладатися на чарівну силу пігулок для перетравлення їжі. Ферментні препарати використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту. Їх не приймають, щоби можна було більше з’їсти.

В міжнародних рекомендаціях, за даними доказової медицини, немає достатньо доказів щодо ефективності та безпечності таких препаратів при переїданні, порушенні дієти чи якщо є печія

Друге правило — вживати достатню кількість води. Чистої, звичайної води. Пити її протягом дня. Це чи не найкращий спосіб очистити організм. Щодо алкоголю, то його безпечної дози не буває. Якщо під час свят ви все ж хочете його скуштувати, то віддавайте перевагу невеликій кількості натурального червоного вина. Воно містять флавоноїди, що корисні для судин.

Третє правило — додати до раціону зелень та овочі. Якщо ви вживаєте м’ясні продукти, то аби вони ліпше перетравлювалися, зелені у вашому раціоні повинно бути не менше, аніж половина тарілки. Щоб уникнути переїдання за святковим столом, рекомендуємо скористатись принципом Тарілки здорового харчування, що розроблена за участі фахівців Центру громадського здоров’я України. За принципом Тарілки, овочі та фрукти повинні становити 1/2 тарілки. Картопля, через високий вміст крохмалю, не повинна заповнювати половину обсягу Тарілки здорового харчування.

Четверте правило: рухайтеся. Звучить дуже складно. Адже в умовах карантину нам радять залишатися вдома. Прибирати чи виконувати іншу хатню роботу у свята не рекомендують традиції. То що залишається? Можете потанцювати, або ж підшукати в інтернеті відео домашніх тренувань. Для цього не потрібні особливі умови чи спорядження.

П’яте правило: продукти мають обмежений термін придатності. Змиріться з цим і не шкодуйте. Їжу, яка вже тривалий час у вас в холодильнику — треба утилізувати в смітник, а не ваш шлунок.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів