Поділитись:

Маска в часи коронавірусу: офіційні та не зовсім рекомендації та настанови

Понеділок, 30 березня 2020, 20:00
Маска в часи коронавірусу: офіційні та не зовсім рекомендації та настанови

Маски за доволі короткий термін стали елементом гардеробу та захисту від інфікування. Та чи захищають вони насправді? Якою має бути маска і у яких ситуаціях має бути маска, аби її носіння було виправданим?

Під час епідемії деякі країни запроваджують обов’язковість носіння масок. Наприклад, в сусідній Словаччині носити маски обов’язково поза домом, включаючи вулиці. І це при тому, що під час карантину люди повинні дотримуватися дистанції у два метри як всередині, так і ззовні.

У Луцьку частина закладів, наприклад, аптек, вивісили оголошення, що не допускають всередину людей без масок. Нині всі касири, персонал, який контактує з великою кількістю людей, носять маски та рукавички.

Це пояснюється тим, що люди мають контакт з багатьма людьми, працюють у закритих приміщеннях, тож їм необхідно фізично встановити бодай якісь бар’єри із покупцями.

Зустріти людей у масках можна й на вулицях. У хірургічних масках, респіраторах, марлевих пов’язках чи навіть пошитих на замовлення масках із несподіваних тканин, таких як велюр чи джинс. А можна й побачити багатьох людей, які не носять жодного захисту навіть у людних місцях. Хтось вважає це виправданим кроком, хтось із цього кепкує.

“Конкурент” зібрав докупи офіційні рекомендації організацій, що займаються охороною здоров’я в різних країнах, та приватні думки людей, які мають стосунок до медицини. Далі вирішувати вам.

Що таке медична маска?

Медична маска, або хірургічна маска — це елемент захисту, який використовують передусім медпрацівники під час операцій або догляду за хворими, щоб фізично затримати великі часточки рідин, слизу під час чхання, кашляння чи навіть важкого активного дихання.

Тобто медична маска затримує великі часточки слизу, рідин, якщо хтось поруч з вами чхнув чи кашлянув. Але проти дрібних вона безсила.

Звичайна хірургічна маскаЗвичайна хірургічна маска

Ефективнішим захистом від вдихання бактерій чи вірусів, які передаються повітряним шляхом, є респіратори типу N95 чи масок FFP (Filtering Face Piece), які дають кращий захист, оскільки мають спеціальний матеріал, форму та щільніше прилягають до обличчя.

FFPFFP

Маска типу N95Маска типу N95

Що каже Всесвітня організація охорони здоров’я?

На своєму сайті Всесвітня організація охорони здоров’я (World Health Organization) виокремила спеціальний параграф з рекомендаціями щодо носіння медичних масок.

Коли використовувати маску?

  • Якщо ви здорові, ви повинні носити маску, якщо ви доглядає за людиною, у якої підозрюється наявність коронавірусної інфекції.

  • Носіть маску, якщо у вас є кашель або чхання чи нежить.

  • Маска ефективна лише у тому випадку, якщо ви перед тим, як її одягати, очистили свої руки з милом та водою або антисептиком.

  • Якщо ви носите маску, то повинні знати, як її використовувати і правильно розміщувати на своєму обличчі.

У інших випадках носіння медичної маски не входить до списку рекомендації ВООЗ. Водночас носіння маски в такому випадку може дати вам хибне відчуття захисту, а також може бути джерелом інфекцій, якщо використовувати її неправильно.

ВООЗ рекомендує носити маску працівникам медичних служб або тим, хто є джерелом інфекції, аби вони не заражали інших.

Якщо ви потрапляєте в ці категорії, то ВООЗ дає рекомендації, як правильно одягати медичну маску:

  • Перед тим, як одягнути, обробіть руки антисептиком або помийте з милом.

  • Накрийте рот та ніс маскою, аби бути впевненим, що немає щілин між обличчям та маскою.

  • Не торкайтеся маску, коли ви її носите: якщо треба торкнутися, то помийте перед цим руки.

  • Поміняйте маску на нову, як тільки вона стала волога, і не використовуйте стару маску повторно.

  • Знімаючи маску, не торкайтеся передньої сторони і утилізуйте її негайно в контейнер, який закривається, очистіть руки милом з водою або антисептиком.

Що каже Міністерство охорони здоров’я України?

Українське міністерство каже, що медичні маски варто використовувати, якщо не уникнути тісного контакту з людиною із симптомами респіраторного захворювання. Щоб убезпечити себе, передусім тримайте дистанцію з оточуючими не менше 1,5 метра, мийте руки з милом та залишайтеся вдома.

Рекомендацій ВООЗу закликає дотримуватися і колишня очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. В інтерв’ю “Українській правді” вона розповіла, що не носить маску, коли виходить з дому, оскільки на вулиці дотримується дистанції, а в магазині не торкається обличчя, дезінфікує руки. І якщо при цьому ніхто не стоїть і не кашляє одне одному в лице, то є дуже низька вірогідність заразитись.

Не зовсім однозначною є позиція головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка. Він хоч і зауважував, що вони не рятують, одначе все одно рекомендував вдягати в громадських місцях.

Центр громадського здоров'я МОЗ України радить використовувати маску: 

  • обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Маска в часи коронавірусу: офіційні та не зовсім рекомендації та настанови

Що каже США?

Центр контролю за захворюваннями та їх попередження не рекомендує людям, які є здоровими, носити хірургічні маски, аби захиститися від хвороб, які передаються повітряно-крапельним шляхом, в тому числі від коронавірусу. Більше того, вони не рекомендують купувати респіратори, типу N95.

Що каже Великобританія?

У порадах для всіх немає пункту про носіння маски. Але тут введенні жорсткі карантинні міри щодо виходу на вулицю загалом. І якщо вже з’являтися на вулиці, тренуючись, або йдучи за покупками, то триматися дистанції в два метри. При цьому це має бути короткий проміжок часу. Якщо ж людина чхнула або кашлянула, то треба це робити в лікоть або серветку, яку одразу ж викинути в смітник.

Ну а якщо ви в зоні ризику (тут мається на увазі онкозахворювання, хвороби серця та легенів, низкий імунітет, або навіть вагітність, хоча це і не є хворобою), то взагалі не виходте з дому, а від домашніх тримайтеся за два метри. Попросіть людей з вашого оточення купити. що треба, і хай залишать продукти під дверима.

Гаразд, а чому їх так полюбляють носити в Азії?

В країнах Східної Азії справді нікого не здивуєш маскою на обличчі. Там їх носять ледь не цілий рік, аби попередити розповсюдження захворювань, які передаються повітряним шляхом, а також щоб не вдихати пил. Ба більше, маска вже стала елементом моди, культури. В сезон грипу маски носять, аби ще більше посилити увагу суспільства до необхідності бути обережнішим, ретельніше слідкувати за гігієною.

На сайті Китайської республіки знаходимо інформацію про заохочення здорових людей носити маску.

“Китай і досі заохочує здорових людей носити маску, оскільки вони мають ризик бути інфікованими тими, хто є носіями короновірусу, але ще не мають симптомів. Люди мають носити маски в людних місцях, або коли вони перебувають у тісному контакті, в натовпі", – сказав Ву Циноу, дослідник Китайського центру контролю за хворобами та їх попередження, під час прес-конференції.

Громадськість має бути насторожі в небезпечному середовищі, включаючи медичні установи, де лікують хворих, близьких цих хворих, і місць сукупчення, таких як ліфти, громадський транспорт, – сказав Ву.

Одначе люди не повинні носити маски у відкритих середовищах, як це рекомендувалося нещодавно Національної комісією здоров’я.

Китай виділяє кілька типів людей, залежно від їх активності, занять та стану здоров’я, та дає окремі рекомендації щодо масок.

Тканеві, марлеві маски або відсутність маски рекомендується тим, хто знаходиться у маленькій зоні ризику, а саме тим, хто має активності на вулиці, включаючи дітей та студентів, і тих, хто знаходиться вдома, або працює у приміщеннях, які добре провітрюються і де немає великого скупчення людей. Варто розуміти, що в Китаї зараз у деяких провінціях до категорій людей з низьким рівнем зараження відносять місцевих резидентів, то хворими є зараз якраз приїжджі. У рекомендаціях Китаю також вказано, що навіть тканинні маски частково захищають від крапель, які виникають під час чхання чи кашляння.

Одноразові медичні маски вони радять використовувати у публічних місцях, таких як супермаркети, торгові центри, закриті приміщення, школи та дитсадки.

Гонконг також радить носити маски у людних місцях, таких як транспорт чи скупченнях людей. Це важливо й для тих, хто має певні симптоми недуги. А якщо ви їдете в місця, де є вирує коронавірус і не можете не контактувати з місцевими, то обов’язково використовуйте медичну маску і продовжуйте це робити протягом 14 днів після закінчення таких контактів по поверненню в Гонконг.

Сингапур радить носити маски всім, хто має симптоми, в тому числі нежить.

А що говорять про саморобні маски?

На сайті університету Кембріджа можна знайти дослідження, проведене у 2013 році, яке мало дослідити питання, чи можуть саморобні маски вберегти від розповсюдження грипу. 21 здоровий волонтер зробив маску із бавовняної сорочки. А потім в ході дослідження підраховували кількість мікроорганізмів, які виокремлювалися від кашляння, коли людина носила хірургічну маску, саморобну із сорочки і коли не носила нічого.

Результат був наступний: хірургічна маска утричі була ефективнішою, аніж домашня. У висновку дослідники кажуть, що таку саморобну маску можна використовувати, якщо вже нічого кращого немає. І не рекомендують використовувати саморобну маску як метод зменшення поширення інфекцій, які передаються повітряним шляхом. А також підкреслюють: навіть найкраща маска не допоможе, якщо не використовувати її в комплексі з іншими засобами для запобігання поширення хвороби – такими, як ізоляція інфікованих людей, імунізація, провітрювання і регулярна гігієна рук.

Чому ж є така різниця між поглядами на доцільність маски?

Маски справді не здатні затримати маленькі часточки. Вони справді потрібні передусім медикам, а їх скуповування створює дефіцит не лише в Україні. Але проблема полягає й у недостатності досліджень, пише видання Time.

Вони посилаються на вченого David Hui з Китайського університету Гонконгу, який вивчав з 2002 по 2003 роки спалах SARS, і каже, що певний здоровий глузд в носінні масок є.

“Якщо ви стоїте навпроти людини, яка є хворою, маска дає вам якийсь захист. Маска створює бар’єр крапелькам, які є в подиху, а це як переважно вірус розповсюджується”, – каже дослідник. Водночас можна ніколи не довідатися, а на скільки ж та маска захищає, оскільки ви не можете вибрати людей в масках та без і заразити їх вірусом.

Видання також пише, що багато людей в Японії використовують маску не для того, щоб не захворіти і не лише в період епідемії: хтось може таким чином гріти обличчя від холоду взимку чи ховати червоний ніс від алергії під час цвітіння.

Де ж купити маски?

Станом на 27 березня в аптеках Луцька маски також були в дефіциті. Хірургічні продавали по 20 гривень за штуку, респіратори – за 28, 82 чи навіть 160 гривень.

На сайтах оголошень можна знайти чимало пропозицій щодо багаторазових масок. Коштують від 20 гривень за штуку. Переважно їх шиють з бавовни, різного забарвлення та форми. А зрештою, можна і самостійно пригадати уроки трудового навчання, коли школярів вчили виготовляти захисну маску. Якщо, звісно, ви вирішили, що вона вам не завадить. 

Маска в часи коронавірусу: офіційні та не зовсім рекомендації та настанови

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів