Поділитись:

Слабке серце порушує роботу мозку, – дослідження

Вівторок, 10 березня 2020, 05:34
Слабке серце порушує роботу мозку, – дослідження

Якщо серце постачає мало крові до організму, то мозок зазвичай недостатньо забезпечений киснем. Досі було незрозуміло, як саме це впливає на структуру мозку.

Проте дослідники з Інституту когнітивних наук Макса Планка разом із колегами з клініки Лейпцига з'ясували, що сіра речовина також зазнає змін у результаті хвороб серця, – зазначає портал technology.org.

Чимало мешканців країн Європи страждають від серцевої недостатності. І це не просто впливає на працездатність: вони швидше виснажуються, скаржаться на задуху, гірше переносять стрес, а й на мозкову активність. Науковці довели, що від неправильної роботи серця щільність сірої речовини зменшується, а після інфаркту пошкодження стають особливо серйозними.

«Чим слабше серце, тим менша щільність сірої речовини. Особливо страждають ділянки мозку, які відповідають за пам’ять та увагу, що в декілька разів підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера», – розповідає керівник дослідницької групи  Маттіас Шрьотер.

Вчені вимірювали кількість крові, яка викидалася з  кожним серцебиттям і концентрацію в судинах певного гормону, який відомий як маркер серцевої недостатності, і їм вдалося виявити зв'язок між цими показниками.

Сіра речовина забезпечує вищий рівень розумової активності

Сіра речовина мозку складається переважно з нервових клітин. Біла ж натомість утворена нервовими волокнами.  Саме сіра речовина формує кору головного мозку, тут беруть початок усі вищі психічні можливості людини –  від мови до творчості.

«У випадку серцевої недостатності важливо також враховувати, що структура мозку може бути пошкоджена», – пояснює Шрьотер.

Попередні дослідження показали, що найкращою протидією хворобам серця є заняття спортом, здорове харчування, відмова від надмірного споживання цукру та паління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів