Поділитись:

Експерти назвали сім найкорисніших для здоров'я риб

Неділя, 11 лютого 2024, 05:28
Експерти назвали сім найкорисніших для здоров'я риб

Риба є важливою частиною здорового харчування людини. Багато людей в свій раціон не включають достатню кількість риби, хоча вона відмінне джерело білка і поживних речовин, як омега-3 жирні кислоти, залізо і цинк. 

Видання Forbes з'ясувало, яку рибу найкраще вживати в їжу, – розповідає УНІАН.

У чому користь риби для здоров'я

За словами Кімберлі Гомер, зареєстрованого дієтолога та спеціаліста з харчування з приватною практикою в Маямі, риба містить багато необхідних вітамінів і мінералів, які можуть сприятливо вплинути на загальний стан здоров'я людини, зокрема:

  1. Білок, який необхідний кожній клітині організму для побудови і підтримки кісток, м'язів і шкіри.
  2. Вітамін А сприяє здоровому зору, імунній функції, клітинній комунікації, репродуктивній функції чоловіків і жінок, а також формуванню та підтримці серця, легенів та інших органів.
  3. Вітаміни групи В, включаючи тіамін, рибофлавін, ніацин, фолат та інші, підтримують роботу клітин, особливо мозку і нервової системи.
  4. Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій, зміцнюючи кістки, забезпечуючи рух м'язів, передаючи повідомлення по нервах від мозку до решти тіла і зміцнюючи імунну систему. Вітамін D також допомагає боротися з вірусами та бактеріями.
  5. Омега-3 жирні кислоти сприяють здоров'ю серця, легенів, кровоносних судин, імунної та ендокринної систем.
  6. Кальцій необхідний для міцності кісток, роботи м'язів, виділення гормонів і кровообігу.
  7. Йод необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози, необхідних для контролю обміну речовин, а також для підтримки розвитку кісток і мозку під час вагітності.
  8. Залізо необхідно для виробництва гемоглобіну, міоглобіну і деяких гормонів.
  9. Селен сприяє репродукції, роботі щитовидної залози, виробленню ДНК і захисту від інфекцій.
  10. Цинк зміцнює імунну систему і бере участь у виробництві ДНК і білків.

Жирна риба, така як лосось і скумбрія, краща за нежирну білу рибу, таку як камбала, оскільки жирна риба містить незамінні жирні кислоти омега-3 і жиророзчинні поживні речовини, які організм може засвоїти, пояснює Гомер.

7 найкорисніших для здоров'я риб

Найкорисніша для здоров'я риба - це та, яка містить багато поживних речовин і при цьому практично не містить шкідливих, як ртуть.

Найкорисніша для здоров'я риба:

  • Сардина;
  • Скумбрія;
  • Анчоус;
  • Лосось;
  • Оселедець;
  • Форель;
  • Тунець.

Можливі побічні ефекти від риби

Вживання риби в їжу в цілому безпечно для більшості здорових людей. Однак, якщо у вас алергія на рибу, ви можете зіткнутися з деякими побічними ефектами, включаючи:

  • Кропив'янка або шкірний висип;
  • Нудота, біль у животі, блювота або діарея;
  • Закладеність носа, нежить, чхання;
  • Головний біль;
  • Анафілаксія - порушення дихання.

За даними Американського коледжу алергії, астми та імунології, алергія на рибу може раптово проявитися в зрілому віці. Крім того, у людини може бути алергія на якийсь певний вид риби і морепродуктів.

Забруднення ртуттю є поширеною проблемою для риби. Будучи елементом природного походження, ртуть може потрапляти в навколишнє середовище через побутові або промислові відходи, а також в результаті використання викопного палива. Коли ртуть осідає у воді або відкладеннях, бактерії природним чином перетворюють її на метилртуть, потужний нейротоксин, який атакує нервову систему. Дрібні морські мешканці можуть харчуватися цими бактеріями, а потім їх з'їдає дрібна риба, яку їдять більші риби, які зазвичай споживають люди.

Велика і стара риба містить більше ртуті, тому рекомендується уникати її вживання. Накопичення ртуті під час вагітності може призвести до уповільнення розвитку та проблем з навчанням у немовлят та маленьких дітей. У дорослих ртуть може завдати шкоди центральній нервовій системі, а також серцево-судинній системі.

Пестициди та промислові хімікати також можуть міститися в рибі. Однак, на думку FDA, рівень цих забруднюючих речовин навряд чи достатньо високий, щоб вплинути на здоров'я людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів