Гумові кийки та сльозогінний газ: у Грузії штурмують парламент (відео)

П'ятниця, 21 червня 2019, 04:32

У Тбілісі поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів, які повторно намагалися взяти штурмом будівлю парламенту.

Про це повідомляє TheБабель.

Активіст руху «Білий шум» Давід Субеліані в коментарі theБабелю розповів, що після застосування сльозогінного газу, частина учасників мітингу відійшла від будівлі, але пізніше повернулася.

«Це протест, який почали звичайні громадяни, активісті, який переріс у дещо, що почала вести опозиція, люди Міши Саакашвілі. Вони узяли мікрофони, і люди були незадоволені», – сказав Давід. Він також відзначив, що «енергія протесту» спала.

Він додав, що помітив на місці бригади «швидкої», які надавал допомогу деяким з учасників протесту. За повідомленням телеканалу «Руставі», поліція також відкрила вогонь про протестуючим гумовими кулями та застосовують гумові кийки. Міністерство охорони здоровʼя Грузії повідомило про 16 постраждалих, які госпіталізовані.

Чому в Тбілісі протестують?

Причиною стало те, як депутат Держдуми РФ, член Комуністичної партії Сергій Гаврилов відкрив сесію Міжпарламентської асамблеї православ'я. Гаврилов опинився в кріслі спікера парламенту Грузії в залі пленарних засідань, де звернувся до учасників міжнародної асамблеї. Це викликало обурення опозиції, які не дали Гаврилову продовжити виступ. Депутати партій «Європейська Грузія» і «Єдиний національний рух» блокували трибуну і фактично зірвали заходи.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії скоїли акт зради, оскільки впустили в країну і надали почесне місце в парламенті політику, який підтримує незалежність Південної Осетії і брав участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році.

Опозиція давала правлячої партії строк в 1 годину для відставки трьох високопоставлених чиновників – голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахарія і голови Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі. Після закінчення терміну учасники акції увірвалися на територію парламенту.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 79-річна революціонерка, або Історія побитої за протест лучанки (інтерв’ю)