Поділитись:

Уряд Грузії продовжив безвіз для українців

Вівторок, 28 лютого 2023, 00:29

Українці зможуть перебувати у Грузії без візи протягом двох років.

Про це пише УНН.

Постановою уряду від 24 лютого відповідні зміни внесено до постанови за номером 255 «Про затвердження списку країн, громадяни яких можуть в'їжджати до Грузії без візи», від 5 червня 2015 року. Згідно з поправкою, громадянам України дозволено в'їзд до Грузії без візи та перебування у країні протягом повних 2 років. Раніше це було можливо на рік, після чого потрібно було знову перетнути кордон і в'їхати до Грузії заново.

Решта списку країн, для яких діє право безвізового перебування протягом року, у тому числі росії, залишився без змін.

За даними ООН, у Грузії з початку війни як біженці перебувають не менше 25 тисяч громадян України. Центр соціальної справедливості нещодавно поширив доповідь, в якій вказав на проблеми у політиці держави щодо біженців, повідомляє портал Асоціації ООН Civi.ge.

За даними ЗМІ, працевлаштовано лише 20% з українських біженців. Ще 58% хотіли б працювати, але у цьому напрямі немає спеціальної держпрограми. У цьому 69% мають вищу освіту, а 84% мають досвід.

Найсерйознішою проблемою біженці називають житло через зростання цін на оренду.

Не має грошей на основні потреби 35% українських біженців у Грузії, 19% не мають регулярного доступу до продуктів харчування, 16% – до одягу та взуття та 14% – до медичних послуг.

У звіті наголошується на допомозі для українських сімей, які в'їхали до Грузії в березні-липні 2022 року, але водночас зазначається, що українці, які в'їхали в країну після 15 липня, не можуть користуватися цією програмою, що «показує фрагментарність і несправедливість політики».

Також відразу після початку війни багато українців в'їхали до Грузії без необхідних документів, через що не змогли скористатися всіма програмами, запропонованими державою.

Біженцям також потрібна психосоціальна допомога та допомога у доступі до інформації про те, якими пільгами вони можуть скористатися в Грузії.

Центр соціальної справедливості закликав уряд Грузії розробити єдиний і скоординований план дій підтримки українських біженців, зокрема створити створити єдиний інформаційний портал, який дозволить їм отримувати повноцінну інформацію мовою, яку вони розуміють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 березня 2024
27 лютого 2024
22 лютого 2024
31 грудня 2023
25 грудня 2023
16 грудня 2023
10 грудня 2023
07 грудня 2023
21 листопада 2023