Сморід в Луцьку: звідки віє і хто винен

Неділя, 14 травня 2017, 12:00

Сморід у Луцьку був ще за часів Радянського Союзу – з Луцького м′ясокомбінату, з Гнідавського цукрового заводу, Боратинського дріжджового заводу.

Про це говорили в програмі Протилежний Погляд LIVE на телеканалі "Нова Волинь".

Зі слів депутата Волинської обласної ради, директора комунального підприємства "Волиньприродресурс" Василя Столяра, більшість лучан звинувачують у поширенні неприємного запаху Гнідавський цукровий завод. Але насправді це не так.

"Причина – несанкціоновані викиди каналізаційних відходів з району Вересневе. П′ятиповерхівки, школа, дитячий садок викидають каналізацію туди і відбувається проста хімічна реакція – поєднання фекальних відходів з відходами цукрового заводу. Ось і виникає такий запах. Тому що цукровий завод будувався ще за Радянського Союзу. Там ще є Гірка Полонка. І на сьогодні, я знаю, працює техніка Галькевича (Ярослав Галькевич – власник ПАТ "Гнідавський цукровий завод", – К.), яка загороджує, щоб не було цих скидів, адже його звинувачують. Хоча завод же будувався, він його купив, як є, і тепер ставить обладнання, тобто він цим займається. Але це не завод винний, а винний бардак – будинки збудували, а куди дівають відходи з вигрібних ям?" – розповів Василь Столяр.

Нагадаємо: спеціалісти назвали три джерела неприємного запаху в Луцьку: перше – на території Гнідавсього цукрового заводу, де в кінці 2016 року було встановлено цех із виробництва етилового спирту, який в процесі виробництва передбачає додавання дріжджів і, разом з тим, завод відкачує фекальні відходи від 16-ї школи і багатоповехівок мікрорайону Вересневого. Друге – збільшились несанкціоновані скиди асенізаторських автомобілів, які здійснюють відкачування з приватних будинків. Третє – це село Гірка Полонка, звідки вивозили фекальні відходи на поля фільтрації цукрового заводу. До того ж там були виявлені рештки трупів тварин, які розкладаються.

Про причини неприємного запаху розповів начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук. Зокрема, він зазначив, що сморід у Луцьку був уже давно. Його посилила діяльність заводу із виробництва біологічного палива з меляси – відходів цукрового заводу, зокрема там є залишки дріжжів, які спричиняють процес бродіння.

"Основна причина в тому, шо всі каналізаційні стоки від селища Вересневе йдуть на поля фільтрації цукрового заводу, які розміщені в Гіркій Полонці", – зауважив він.

Олександр Ткачук також додав, що запах виникає через очисні споруди, які знаходяться в нижній частині Луцька. Ще однією з причин є порушення на Брищенському полігоні, термін експлуатації якого спливає у наступному році.

Депутат Волинської обласної ради, голова фракції "Наш Край" Святослав Кравчук нагадав про те, як півроку тому організовували рейди для виловлювання машин, які скидали нечистоти в каналізаційні мережі міста Луцька.

"Хто був покараний? Кого притягнули до кримінальної відповідальності? Водіїв чи тих, хто скидав, чи тих, хто вивозив?.. Всяка безнаказаність породжує те, що є", – зауважив депутат.

На думку Святослава Кравчука, сморід у Луцьку виник через те, що кілька причин наклались одна на одну: каналізаційні відходи скидаються на поля фільтрації, частково і діяльність біозаводу – якщо там є дріжджі, то вони прискорили реакцію. А щодо полігону в Брище, то депутат зазначив, що це один із кращих полігонів в Україні, який відповідає екологічним нормативам.

"Поки не буде відповідальності за такі речі, які призводять до екологічних катастроф в державі, не тільки на Волині, в нас такі ситуації будуть періодично виникати. І з тими ситуаціями люди будуть боротися перекриттям трас, шляхом непокори та іншими речами", – резюмував Святослав Кравчук.