Поділитись:

«Прозорро» не хочуть, або Як луцька влада цинічно покриває «схеми» на харчуванні школярів

Середа, 26 червня 2024, 20:08
«Прозорро» не хочуть, або Як луцька влада цинічно покриває «схеми» на харчуванні школярів

У Луцькраді завалили рішення, яке б могло покласти край «схемам» на харчуванні школярів.

Ставленик скандального олігарха Ігоря Палиці мер Ігор Поліщук усіма правдами й не правдами відстоював твердження, що прозорість у закупівлях тільки спричинить проблеми у роботі підприємства. Й врешті депутати провалили голосування.

Усе це відбувалося під час засідання сесії міської ради у середу, 26 червня.

Щодо цього питання розпочалось, м'яко кажучи, палке обговорення. Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик неодноразово інформував, що дітей у школах годують за завищеними цінами й ось знайшли рішення, як це можна припинити.

«Виникли питання щодо закупівельних цін на комбінаті шкільного та студентського харчування. Виникли питання щодо прозорості цих закупівель. Комбінат не є учасником системи Prozorro і купує в постачальників напряму. Щоб не було зловживань у цьому контексті, щоб не було ніяких підозр, ми можемо зробити цей комбінат шкільного та студентського харчування учасником системи Prozorro, щоб будь-хто міг подивитися, які ціни», – пояснив під час сесії Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Раптом ви не чули про ситуацію довкола цього комунального підприємства, тоді читайте: Луцький комбінат шкільного харчування годує дітей за дуже завищеними цінами, – депутат (оновлено)

Зробили так, як просили, але не догодили

Спершу була пропозиція внести зміни до статуту цього комунального підприємства (КП). Це такий документ, яким керується КП у своїй роботі. Як казали раніше, це своєрідна конституція, де прописані усі права та обов'язки, у цьому випадку – комбінату шкільного харчування.

Проте під час обговорення вирішили статут не міняти. Зокрема, заступниця міського голови Ірина Чебелюк зазначала: краще зробити окреме рішення, ніж вносити зміни у статут.

«Спочатку пропонувалося внести зміни до статуту, але колеги-депутати запропонували інший шлях. Зокрема, підготувати окремий проєкт рішення про визнання комбінату учасником закупівель», – розповідає Андрій Лучик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Луцька Поліщук відмовився взятися за проблему із завищеними цінами, за якими харчують дітей

Новий проєкт підтримала інша профільна депутатська комісія. Й саме цей новий проєкт і розглядали депутати під час сесійного засідання.

Згодом керівництво комбінату подало свої зауваження. Мовляв, вони не зможуть проводити закупівлі через Prozorro з першого вересня й просили відтермінувати це до першого січня 2025 року. Відповідну зміну й вніс Андрій Лучик.

«Вчора надійшла аналітична записка від комбінату, де кажуть, що з 1 вересня вони не встигнуть належним чином підготуватися, бо багато людей у відпустках, та просять почати цей процес з 1 січня 2025 року. Тому прошу змінити з 1 вересня на 1 січня, щоб працівники змогли підготуватися і належним чином виконувати свої обов’язки», – каже депутат.

Проте, як ви уже знаєте, це рішення, у якому врахували й побажання інших депутатів, і самого ж комбінату, не підтримали.

«Ніхто про мене не знав, про мої декларації, про мої зарплати», або як Ігор Поліщук «наставляв на путь істинний»

Висловити свою позицію прийшла безпосередньо й директорка комбінату Світлана Шмід. Проте почала вона не з роботи комбінату, не з відстоювання інтересів підприємства, а з того, що про неї багато пишуть.

«Ви, напевно, знаєте, хто я. За останній час дуже багато про мене пишуть. За 13 років роботи на комбінаті стільки не писали як за останній місяць. Ніхто про мене не знав, про мою діяльність, про мої декларації, про мою заробітну платню. Та-от, шановний голово, скажіть, будь ласка, скільки часу я маю…», – бідкалась Шмід.

Світлана ШмідСвітлана Шмід

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директорка Луцького комбінату шкільного харчування заробляє більше, ніж мери України

І тут її перервав мер Поліщук. Бо ж говорила вона не про те, що, на думку голови міста, мала б...

«Світлана Василівна, коментуйте те, що сказав Лучик. Ми з вами діалог не будемо вести. Перше – чому проводилися закупівлі без використання системи Prozorro. Друге – чи зобов’язані ви проводити закупівлі по системі Prozorro. Третє – які додаткові фінансові навантаження система Prozorro покладає на ваше підприємство. Четверте – ваша декларація. П’яте питання – скільки оновлено обладнання і так далі, і так далі», – пояснив Ігор Поліщук, що б мала говорити Світлана Шмід.

Далі ж розповідь Світлани Шмід пішла за планом, який їй окреслив керманич міста.

Прозоро (не) хочуть, бо це «трошечки» ускладнить роботу комбінату

Очільниця комбінату почала говорити, що вона як ніхто виступає «за» прозорість у роботі і буде робити так, як вирішать депутати. Але ж як тут без «але». Зі слів Шмід, якщо її підприємство показуватиме усі закупівлі на Prozorro, то їм стане «трошечки» складніше працювати.

«Я прийшла сюди не для того, щоб заборонити чи сказати, що ми проти проведення харчів на Prozorro. Ні. Просто це трошечки ускладнить нашу роботу. Зараз адміністрація пішла у відпустку. Трішки ускладнить роботу, бо треба буде викликати бухгалтерів і налагоджувати роботу...», – каже пані Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Луцьку можна «наварити» мільйони на харчуванні дітей у школах, - депутат

Але тут депутати їй нагадали: у рішення внесли зміну й працювати на Prozorro комбінат мав би з першого січня 2025 року. Тому нікого викликати з відпусток не треба. Але чомусь ці слова пройшли повз директорку. Остання ж продовжила гнути: «на перше вересня ми не знаємо, яка буде ситуація зі світлом, ми не знаємо, яка буде ситуація із відвідуванням учнів».

«Наш комбінат працює прозоро. Усі ціни, усі закупи ми вам надали для комісії, для правоохоронних органів і ми сьогодні це публікуємо і надаємо кому потрібно інформацію. Сьогоднішні ціни, за якими закуповує комбінат, вони є в деяких позиціях нижчі навіть чим по статистиці», – пояснює жінка.

Проте депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Валентин Хаймик заперечив щодо прозорості. Він додав, що подавав депутатське звернення на підприємство, аби йому надали договори

«Ви сказали, що надаєте інформацію усім, хто цікавиться закупівлями. Я отримав відповідь на своє звернення, де просив надати копії договорів щодо закупівель за 2023 рік та перше півріччя 2024 року. У відповіді ви мене культурно послали за російським кораблем. Звернувся повторно і чекаю від вас відповідь. Скажіть, про яке сприяння ви говорите? Чому не можна було чітко надати мені інформацію про договори й ціни на закупівлях за цей період?» – запитав Хаймик.

Валентин ХаймикВалентин Хаймик

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мера Луцька «підгорає» через викриття ймовірної схеми на харчуванні школярів

Відповідати на це питання чомусь почав Ігор Поліщук та заявив: документи надали комісії. Та попросив Шмід повідомити, якій саме комісії. Але жінка не змогла пояснити, кому і які документи вона надавала. До розмови долучився депутат Роман Бондарук і відповів замість очільниці комбінату: «документи надали комісії з питань житлово-комунального господарства». Проте на звернення Валентина Хаймика їх таки не надавали:

«Ігорю Ігоровичу, ви теж юрист за освітою і розумієте, що ненадання відповіді й посилання на те, що якійсь комісії щось надавали – це не відповідь на депутатське звернення. Друге – Романе Анатолійовичу (Бондарук, – ред.), у вас інформація про договори з 01.01.2023 по 01.06.2024? То перекиньте мені, усім депутатам і тоді питання відпаде. Бо у мене складається враження, що як тільки подаєш запит, то усіляко намагаються прикрити, аби нічого не надати. Ви могли скидати договори за квітень цього року, але мене інформація за квітень не цікавить. Я думаю, якщо немає що приховувати, то можна без проблем надати цю інформацію», – каже Хаймик.

Світлана Шмід нічого на це не відповідала й, припускаємо, саме для цього взяла із собою «підмогу».

Адвокат-рятувальник спішить на допомогу

Під гучні обурення депутатів до трибуни вийшов він – адвокат Вадим Матвіїв. Обранці були невдоволені, бо, з їхніх слів, виступ представника порушує регламент. Та й вони вже слухали безпосередньо очільницю КП. Хоч захисник уже взявся говорити й сам зазначив: порушень нема. Він додав, що надає правничу допомогу комбінату шкільного харчування. Й, нібито, рішення, про яке йде мова, не відповідає закону, бо міська рада не має таких повноважень.

«Підприємство запропонувало альтернативні варіанти контролю цін. У цінах немає крамоли, це очевидно. Це доведено і показано усім, хто хоче бачити конструктивний підхід. Я вчора на комісії зауважував, що відбувається надмірне втручання у діяльність підприємства. Й депутати намагаються приміряти на себе функцію ревізорів... Підприємство нікуди не дінеться і буде працювати так, як вирішить сесія. Але потрібно керуватися і законом, і здоровим глуздом», – зазначив чоловік.

Вадим МатвіївВадим Матвіїв

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький комбінат шкільного і студентського харчування не хоче показувати свої закупівельні ціни

Також він додав, що комбінат усе давним-давно спростував. Але тоді питання – чому ж депутатам не надають копії договорів з цінами? Погодьтеся, що це раз і назавжди спростувало б твердження про «схеми». Але цього чомусь так і не роблять. Також, зі слів Матвіїва, якщо комбінат працюватиме на Prozorro, то: «підприємство буде поставлене у завідомо невигідне, у завідомо дискримінуюче становище в порівнянні з приватним бізнесом на ринку послуг шкільного харчування». Ну, і, звісно, додавав: «немає схем, усе доведено, усе спростовано...».

До слова, про конкурентність з приватним бізнесом. Нещодавно комбінат шкільного харчування «звільнили» від сплати комунальних послуг у їдальнях шкіл громади. Гадаємо, якщо вже й говорити про «конкурентність», то не у випадку, коли приватний бізнес таких поблажок не має. Хіба це не ставить у дискримінаційне положення приватний бізнес? Припускаємо, що про дискримінацію та конкурентність у цьому випадку згадують лише тоді, якщо це «на руку» самому ж комбінату, або ж людям, які покривають «схеми» на підприємстві...

Алла ДоманськаАлла Доманська

Депутатка Алла Доманська підкреслила, що у Луцьку є не одне комунальне підприємство, яке працює на Prozorro і з цим немає проблем. Вона поцікавилась, чим тоді таке особливе підприємство шкільного харчування, та додала, що, зі слів керівниці, працювати буде лиш трошки складніше.

«Є норми закону і є сфера шкільного харчування. Якщо інші КП, надаючи ті чи інші послуги, не комунікують з кінцевими споживачами, то підприємство щодня комунікує з учнями та батьками. Це маса органів контролю, це якість харчових продуктів», – відповів Матвіїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку відкрили кримінал через завищені ціни на харчуванні в школах

Далі він почав розповідати про закупівлю вершкового масла, яке привозять, але привозять не масло. Як зазначив пан Вадим, цим хотів пояснити, що робота комбінату на системі Prozorro поставить його у гірше становище. Депутати ж заперечили й додали: в таких випадках є норми у законі, які покликані запобігти цьому.

Опісля розмов щодо закону про публічні закупівлі і як він впливає на проєкт рішення слово взяв депутат Валентин Хаймик:

«З приводу закону і здорового глузду. Як що ви, пане представник, читали моє звернення, то ви чітко бачили моє обґрунтування. У публічній площині з'явилась інформація щодо можливих зловживань комунального підприємства. Мені як депутату та юристу за професією стало цікаво, чи дійсно ця інформація відповідає дійсності. Тому я й подав звернення. Щодо здорового глузду. Напевно, кожному здоровий глузд підказує, що якщо немає чого приховувати, то надати інформацію цілком можливо», – каже депутат Хаймик.

Після дискусії про законність та доцільність роботи підприємства депутати перейшли до голосування. Результат – 17 голосів «за» й рішення не ухвалили. Його навіть ставили на повторне голосування, але результат не змінився.

Що тут можна сказати?

«Ми щойно бачили, як більшість депутатів не підтримала прозорість роботи комунального підприємства. Які б проєкти рішень не пропонували, депуатати не підтримують їх. Для мене це дивна позиція, адже ми маємо боротися за прозорість закупівель. Тому на наступну сесію буде підготовлено ще один проєкт рішення і сподіваюсь, що депутати його підтримають. Для того, щоб не виникало запитань і зменшити корупційні ризики в діяльності комбінату», – прокоментував результати голосування депутат Андрій Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Коротко резюмуємо:

  1. Депутати підготували проєкт рішення, який врахував усі позиці: і комбінату, і інших обранців. Його не підтримали;
  2. Директорку Світлану Шмід бентежить, що про неї пишуть та показують її декларації і зарплату;
  3. Світлана Шмід «за» прозорість і буде працювати так, як скажуть. Але це «трошечки» ускладнить роботу;
  4. Комбінат відкритий для усіх. Депутати не отримають конкретної відповіді на конкретні запити;
  5. Адвокат підприємства каже: робота на Prozorro ставить комбінат у невигідне положення. Луцька влада звільняє комбінат від сплати комуналки і ставить у «положення» приватних підприємців;
  6. Можуть привезти не таке масло як треба. Є норми закону, які покликані цьому запобігти й інші комунальні підприємства цим користуються, чому ж не може комбінат?;
  7. Проєкт рішення не відповідає закону. Що допрацювати не кажуть, натомість провалюють голосування.

«Напевно, кожному здоровий глузд підказує, що якщо немає чого приховувати, то надати інформацію цілком можливо», – Валентин Хаймик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів