Поділитись:

Луцький комбінат шкільного харчування годує дітей за дуже завищеними цінами, – депутат (оновлено)

П'ятниця, 24 травня 2024, 18:05
Луцький комбінат шкільного харчування годує дітей за дуже завищеними цінами, – депутат (оновлено)

Комунальне підприємство «Луцький комбінат шкільного та студентського харчування» годує дітей в школах за доволі не ринковими цінами. Зокрема, свинину та курятину – за 520 грн/кілограм, молоко по 160 гривень/літр, а яйця – по 14 гривень.

Про це повідомив депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик під час засідання профільної комісії міськради.

Сьогодні, 24 травня, у стінах ради слухали звіт керівниці комбінату Світлани Шмід за 2023 рік та перший квартал 2024 року. Трошки нудної (або не дуже) статистики. Зі слів очільниці закладу, вони надають послуги 25 школам. За день комунальне підприємство харчує близько 20 тисяч учнів.

Засідання профільної комісіїЗасідання профільної комісії
 

А тепер давайте не про статистику...

Купують продукти за космічними цінами?

Депутат Андрій Лучик поцікавився у директорки, яка основна мета діяльності підприємства, згідно зі статутом. Очільниця відповіла – надання послуг.

«Яких послуг? Якщо я не помиляюся, то основна мета вашого підприємства – отримання прибутку. Саме тому, що ви працюєте у відкритому ринку, ви не виставляєте свої закупівлі у Prozorro і не виставляєте транзакції на spending.gov.ua через казначейство. За минулий рік у вас оборот – 73 мільйони гривень. Поясніть, будь ласка, як при 73 мільйонах можна отримати прибуток в 33 тисячі гривень?» – поцікавився про прибутки комбінату Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик
 

Директорка відповіла, що на підприємстві великі витрати на зарплату, матеріально-технічне забезпечення та на інші розхідні речі. Продукти, з яких потім готують їжу дітям у школах, комбінат теж купує. Й тут Андрій Лучик зазначив, що ціни, за якими комунальне підприємство харчує дітей у школах, не дуже і «ринкові».

Зауважимо, оскільки у статуті підприємства пише, що вони мають отримувати прибуток, то, згідно з законом про публічні закупівлі, воно може не «афішувати» їх на відкритих майданчиках. Саме тому прослідкувати закупівлі у відкритому доступі неможливо.

«Я подавав депутатське звернення з проханням надати ціни на окремі категорії товарів. Сказали, що дуже багато роботи. Просто хочу вам допомогти з цінами. Окремі ціни на позиції, які купує комбінат: картопля – 60 грн/кг, молоко – 160 грн/л, свинина і філе куряче – 520 грн/кг, цукор – 120 грн/кг, яйце – 14 грн/шт., гречка – 175 грн/кг», – каже депутат.

Проте відповідь керівниці комбінату трохи подивувала і самих депутатів. Зі слів Світлани Шмід, вони купують продукти по одній ціна, а школам їх продають по іншій.

«Ви мені сказали, що в нас в статуті – послуги харчування, а не закупівля харчових продуктів. Ці ціни, які ви назвали, це не закупівля харчів, а закладена уся затратна частина на послуги. Де включається все: і зарплата, і затрати на податки, і на все решту», – розповіла Шмід.

Світлана ШмідСвітлана Шмід
 

З відповіді пані Світлани виходить, що комбінат, наприклад, купує курятину по 100 гривень за кілограм, але коли та потрапляє у їдальню школи, то її ціна росте вже до 520 гривень. Погодьтесь, що це доволі незвичний метод отримання прибутку. Бо ж зазвичай націнку ставлять не на окремі інгредієнти, а на цілу страву.

Нагадаємо, що ще до засідання комісії Андрій Лучик надсилав депутатське звернення на комбінат. Він просив, аби керівництво надало ціни, за якими закупляє продукти. Але директорка цього не зробила. Як пізніше Світлана Шмід пояснила: у них була перевірка від Держпродспоживслужби та санстанції. Тому усі були дуже зайняті й не могли підготувати відповідь.

Засідання профільної комісіїЗасідання профільної комісії
 

Депутати своєю чергою попросили, аби очільниця комбінату Світлана Шмід таки надала їм закупівельні ціни на продукти, які назвав Андрій Лучик: картоплю, молоко, свинину, куряче філе, цукор, яйця та гречку.

Які ціни на ці продукти у магазині?

Ми навідались в одну із популярних мереж супермаркетів, де пошукали ціни на ті продукти, які згадував Андрій Лучик. Зауважимо, що навіть на ці товари ціни в різних магазинах однієї мережі можуть бути неоднакові. Проте якщо ж врахувати навіть це, то різниця між цінами комбінату і цінами у крамниці – дуже дивує.

Назва продукту

Ціна комбінату

Ціна у супермаркеті

Картопля

60 грн/кг

29,89 грн/кг

Молоко

160 грн/л

41,19 грн/л

Свинина

520 грн/кг

140 грн/кг

Філе куряче

520 грн/кг

162,6 грн/кг

Цукор

120 грн/ кг

35 грн/кг

Яйце

14 грн

4,13 грн/ шт.

Гречка

175 грн/кг

30,79 грн/кг

Як бачимо, то на деякі позиції ціна різниться в комбінату більше в 3-4 рази.

На що ще витрачають гроші?

Під час засідання комісії депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход поцікавився у керівниці Луцького комбінату шкільного та студентського харчування, скільки вони витрачають на висвітлення своєї робити у ЗМІ.

«Чи передбачені у вас витрати на висвітлення діяльності вашого підприємства у ЗМІ. Чи комусь платили у 2023-2024 році? Кому і які суми?» – запитав Наход.

Михайло НаходМихайло Наход
 

Директорка підприємства Світлана Шмід повідомила, що кошти на це вони витрачають, адже батьки не знають, хто харчує їхніх дітей і це треба доносити через ЗМІ.

«Так-так, платили. Аверс, Волинські новини, 12 канал. Всі наші медіа працювали з нами, брали коментарі, виїжджали в наші харчоблоки. Однозначно це ми оплачували. Поясню чому. Багато-хто з батьків не знає, хто харчує дітей в школах. Ми хочемо пояснити, що це є комунальне підприємство і воно працює в такому режими. Якщо по всіх медіа, то може тисяч 50-60 в середньому» – розповіла Шмід.

Проте на запитання Михайла Находа, чи зверталась директорка у ЗМІ з проханням висвітлювати таку інформацію безкоштовно, жінка відповіла негативно.

Світлана ШмідСвітлана Шмід
 

Отож депутати взяли звіт директорки до відома й додатково Світала Шмід має надати інформацію, за якими цінами Луцький комбінат шкільного та студентського харчування купує продукти в постачальників. Бо ж курятина по 520 гривень звучить не дуже реально, правда?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів