Поділитись:

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

Субота, 30 березня 2024, 17:17
У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку, на проспекті Відродження, біля готелю «Профспілковий» хочуть озеленити сквер, який зараз, м'яко кажучи, не в найкращому стані.

Громадська організація «Семиярусна гора» 30 березня провела обговорення з місцевими жителями, на яке завітали й журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

Активісти організували обговорення, аби дізнатися у людей, які живуть поруч, чого їм не вистачає у цьому сквері. З цією інформацією вони уже будуть точно знати, в якому напрямку рухатися далі.

«Ми зараз працюємо над проєктом переходу міста Луцька з однорічних рослин на багаторічні. Ми вбачаємо у цьому дуже багато сенсу, бо це раціональніше використання коштів міського бюджету в час війни. Адже однорічні рослини, які зараз мали б прикрашати вулиці Луцька, не сильно справляються із цією задачею. Більшість часу клумби просто голі й не виконують жодної функції. Тому є ідея перейти на прогресивніший варіант – використовувати багаторічні рослини», – розповіла комунікаційниця громадської організації Анастасія у коментарі нашим журналістам.

АнастасіяАнастасія

Дівчина додала, що такі насадження не потребують особливого догляду, лише в перші два роки за ними доведеться приглядати. У рамках цього проєкт ГО «Семиярусна гора» провела два проєктних семінари, де ознайомлювалися із досвідом інших міст, зокрема Львова, Рівного та Вінниці. Тоді експерти ділилися досвідом впровадження такої ініціативи. Під час другого семінару активісти створили проєкт, як таке нововведення може виглядати у Луцьку.

«Тестовою діяльною для цього ми обрали сквер біля готелю «Профспілковий». Тут ми і знаходимось. Сьогодні у нас умовний третій етап, коли залучаємо місцевих мешканців і представляємо їм проєкт. Ми готові до усіх питань, ідей та пропозицій від людей. Ми хочемо показати, що саме громада вирішує, яким буде їхнє оточення», – каже активістка.

Поки триває етап обговорення, а роботи з озеленення планують проводити вкінці весни або на початку літа. Мовляв, це найкращий час для висадки рослин. Анастасія наголосила, що вони потребують підтримки від місцевих, бо ж без цього їхня праця даремна.

Очільник ГО «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин розповів, що таку ініціативу вони хочуть впровадити в усій громаді. Але розпочати вирішили з меншого – скверу біля готелю на Відродження. Він зазначив, що обрали саме цю територію, бо на неї менше звертають уваги міські профільні управління.

Любомир ДмитришинЛюбомир Дмитришин

Підтримує цю ініціативу активістів аналітичний центр CEDOS, який співпрацює з Інститутом європейської політики за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Представниця центру Юлія розповіла, що в межах проєкту вони підсилюють громадські організації, аби ті могли більше впливати на рішення у громаді.

«Дуже раді співпрацювати із Семиярусною горою, раді, що це одна з організацій, які ми підтримали в межах цього проєкту. Нам сподобалось, що тут є якась дослідницька частина, що ви намагаєтеся спиратися на доказовість. І при цьому є практична частина цього. Нам імпонує ваш підхід до справи, що усе починається з чогось маленького, наприклад, цього скверу. Сподіваюсь, що у вас все вийде», – зазначила Юлія.

ЮліяЮлія

Зауважимо, що роботи у сквері планують проводитися не за бюджетні кошти, а за гроші європейських донорів. Тому міський бюджет від цього аж ніяк не постраждає, а тільки зможе зекономити.

Спершу активісти планують взятися за озеленення багаторічними рослинами. Висадити ж насадження планують до кінця червня. Згодом справа може дійти й до облаштування території місцями для сидіння, смітникам, освітленням та навіть пандусом. Адже громадський простір має бути доступний для усіх.

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

На цьому робота закінчитися не має, бо ж місцеві жителі підказали, що ще можна було б покращити. Зокрема, бракує пішохідного переходу, аби сполучити сквер біля готелю з парком 900-річчя. Немає й спеціалізованої зони для вигулу собак й доступної набережної вздовж річки Сапалаївка. Згадали й за маленьких лучан, бо ж у сквері частенько проходять мами з дітьми та, на думку місцевих, було б добре облаштувати і для них територію.

Але активісти вкотре наголошують, що без участі місцевих досягти мети буде неможливо. Тому вони закликають людей, які живуть поруч доєднуватися та не стояти осторонь. Аби не пропустити наступних зустрічей, слідкуйте за сторінками ГО «Семиярусна гора» в інстаграм та фейсбук.

Довідково:
Молодіжний центр «Семиярусна гора» – це громадська організація, яка досліджує міські питання, займається міським дизайном, а також поширює свої ідеї за допомогою культурної та просвітницької діяльності.

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото) У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

У Луцьку хочуть озеленити сквер біля «Профспілок» (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
29 квітня 2024
28 квітня 2024
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02