Поділитись:

Луцька влада на чолі з Поліщуком «ставить палки у колеса» активістам

П'ятниця, 29 березня 2024, 14:33
Луцька влада на чолі з Поліщуком «ставить палки у колеса» активістам

У Луцьку пропонували зменшити кількість голосів під місцевими ініціативами, аби ті швидше могли потрапити на розгляд у міську раду. Проте більшість депутатів на чолі з керманичем міста Ігорем Поліщуком виступала всіляко проти й рішення в результаті провалили.

Про це йшлося під час чергового засідання сесії міськради у середу, 27 березня.

Депутатка ради від фракції Європейська солідарність Алла Доманська запропонувала зменшити кількість необхідних підписів під місцевою ініціативою з 50 до 25. Мовляв, це дозволить збільшити кількість пропозицій від мешканців громади, а людям з маленьких сіл чи селищ буде простіше впроваджувати такі ініціативи.

Проте від колег чула лише заперечення. Так депутатка Юлія Дацюк зазначила, що взагалі від жителів громади йдуть пропозиції, які не варті уваги. Зменшення ж кількості необхідних підписів з 50 до 25 тільки збільшить кількість «не вартих уваги» пропозицій.

«Колеги, прошу не підтримувати цю зміну, оскільки дуже часто в нас збираються громадські активісти. Дійсно, є хороші ініціативи, є до чого прислухатись, а є ініціативи, які, на нашу думку, не варті уваги, тому цифра 50 є обґрунтованою й адекватною. Позиція все ж таки лишити 50», – сказала Дацюк.

Юлія ДацюкЮлія Дацюк

На що пані Алла дорікнула: немає поганих ініціатив, усі ініціативи важливі. На думку Доманської такі твердження не треба поширювати на усіх активістів, бо пропозицій від них могло б бути більше, якби міська влада цьому сприяла.

«Є громадські ініціативи, які, на нашу думку, не варті уваги» – це просто жахливо чути від представниці громадськості, якою, пані Юліє, ви зараз є. Тому що будь-які громадські ініціативи вони важливі.Я не думаю, що це варто поширювати на усіх громадських активістів. Крім того, дуже рідко громада виступає з громадськими ініціативами, а не дуже часто. Мені б хотілося цих ініціатив більше. Тому я й прошу зменшити цю цифру. Думка громади для нас як органу місцевого самоврядування, для тих людей, які тут працюю за кошти платників податків, має бути першочерговою», – пояснила свою позицію депутатка.

Алла ДоманськаАлла Доманська

Опісля Юлія Дацюк заговорила про маніпуляції та перекручування її слів. Вона додала, що до деяких пропозицій громади доводиться вмикати фантазію, аби придумати, як їх зреалізувати. Хоч прикладів вона не навела, про які саме інціативи йдеться. Але хіба «вмикати фантазію» – це щось погане? І чи взагалі не потрібно до роботи підходити з креативом? Згодом вона підкреслила: якщо ініціатива хороша, то вона без проблем назбирає необхідну підтримку.

Тут до дискусії долучився і мер міста. Він заговорив про те, що у Луцьку легко назбирати такі необхідні для ініціативи 50 голосів (можливо, він тоді забув, що йдеться про цілу громаду, а не тільки про її «центр»). Підтримала Поліщука і його заступниця Ірина Чебелюк:

«Для того, щоб напрацювати усі ці документи, ми пам’ятаємо, що була спеціально створена робоча група, до якої були долучені громадські активісти, громадські організації, депутати й усі охочі. Крім того, були й ті, хто фінансував розробку цих проєктів та консультував нас. Було обговорено кілька разів і випрацюваний був механізм. Тому для депутатів в сесійну залу винесли остаточний проєкт», – сказала Чебелюк.

Ірина ЧебелюкІрина Чебелюк

Алла Доманська не припинила відстоювати свою думку й відповіла: не треба забувати про решту громади, та й робоча група, яку згадувала Чебелюк, теж рекомендувала зменшити кількість необхідних голосів.

«Щодо того, що назбирати підпису у Луцьку легко. Так. Але у нас є ще приєднані села, де не така велика кількість населення. А положення ми розробляємо для Луцької міської територіальної громади й вони стосуються усієї громади. Щодо того, що сказала Ірина Чебелюк. Я теж була на цьому засіданні й власне рекомендація громадської організації, представниці Ради Європи, яка й фінансує нам цей проєкт, теж була в сторону зменшення кількості голосів», – зауважила депутатка.

Алла ДоманськаАлла Доманська

Підтримав пропозицію Доманської й депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход. Він підкреслив, що про решту громади ні в якому разі не можна забувати й на них треба зважати.

«Я дійсно хотів би підтримати колегу Аллу Доманську з її пропозицією. І обґрунтування того, що потрібно зменшити кількість учасників ініціативи. До нас було приєднано ряд населених пунктів, де незначна кількість мешканців, а активних взагалі можна порахувати на пальцях обох рук. Тому ми маємо дбати не лише про мешканців Луцька, а й про мешканців приєднаних населених пунктів, щоб вони на нас не ображалися», – сказав Наход.

Михайло НаходМихайло Наход

Міський голова перебив депутата й не дав йому закінчити думку, а сказав, що не треба ділити активних і пасивних людей. Бо ж, на його думку, одна активна людина може зібрати необхідну підтримку: «Не треба, щоб усі були активні», – такими словами закінчив свою думку мер Поліщук.

Тоді ж Михайло Наход заявив, що для мера позиція «чим менше ініціатив, тим краще» – вже усталена, й переконати його, на жаль, неможливо.

«Я бачу, що переконати вас у цьому неможливо, бо це ваша усталена позиція – чим менше ініціатив, тим краще. Колега, яка працює у виконавчому комітеті підтвердила це, що чиновники повинні опрацьовувати ці місцеві ініціативи, а їх було 2-3 за рік. Це не таке вже велике навантаження для людей, які працюють за бюджетні гроші», – каже Наход.

Виступила за зменшення кількості підписів під ініціативами й депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій.

«Я підтримую Аллу Доманську, яка пропонує зменшити цю кількість підписів. Активність приєднаних населених пунктів може зменшуватися, бо людям нелегко зібрати ті підписи. Замість того, аби активізувати громаду, щоб люди були активні, розуміли, що робиться в нашому місті, щоб розуміли, як обирати тих депутатів і для того вони тут служать, ви навпаки робите усе так, щоб люди менше щось робили, діяли й приносили вклад в розвиток громади», – резюмувала Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Опісля перепалок між депутатами, обранці перейшли до голосування, яке не увінчалось успіхом. Адже пропозицію Алли Доманської більшість на чолі з Ігорем Поліщуком не підтримала. За зменшення кількості необхідних підписів під ініціативами громадськості проголосувало лише 11 депутатів. Як голосували присутні на сесії:

Результати голосуванняРезультати голосування

Нагадаємо: луцька влада допустила до участі в конкурсі єдиного претендента на реставрацію Гостинного двору Прайзлерів і разом з тим подала до суду на активістів ГО «Семиярусна гора», які були проти того, аби історичну будівлю віддавали в приватні руки. Згодом очільник громадської організації «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин виграв суд проти міської влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів