Поділитись:

Луцька влада судиться з активістами, які захищали Гостинний двір Прайзлерів

Понеділок, 06 листопада 2023, 13:01
Луцька влада судиться з активістами, які захищали Гостинний двір Прайзлерів

Луцька влада допустила до участі в конкурсі єдиного претендента на реставрацію Гостинного двору Прайзлерів і разом з тим подала до суду на активістів ГО «Семиярусна гора», які були проти того, аби історичну будівлю віддавали в приватні руки.

Про причини судового процесу журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповів очільник громадської організації Любомир Дмитришин.

Під час сесії міськради у вівторок, 31 жовтня, єдиного претендента – консорціум (тимчасові об'єднання для досягнення спільної мети, – ред.) двох компаній ТзОВ «Любарт ЛТД» та ТзОВ «Рібас Хотелс Груп» – допустили до участі в конкурсі для реставрації Гостинного двору Прайзлерів, що в Старому місті, на Кафедральній, 4.

Частина дворика історичної пам'яткиЧастина дворика історичної пам'ятки

Ми уже писали, що суспільний інтерес довкола цієї реставрації не вщухає понад рік. Адже спершу в історичній будівлі активісти облаштували публічний простір для проведення культурних заходів, проте вже взимку, за розпорядженням влади, туди почали звозити важку техніку для підготовки території до державно-приватного партнерства (ДПП).

Чому влада почала судитися з активістами?

За словами Любомира, після оголошення міськради про наміри залучити приватного партнера до реконструкції Гостинного двору Прайзлерів, вони вирішили провести громадське обговорення. Активісти хотіли запропонувати інший варіант для відновлення історичної пам'ятки – відкритий архітектурний конкурс. Для цього вони мали розробити проєкт рішення, який би розглядали на сесії Луцькради, але сталося не так, як гадалося.

«Це був проєкт рішення з проведення відкритого архітектурного конкурсу замість державно-приватного партнерства. Ми передбачали можливість створення технічного завдання під час громадського обговорення. Щоб були фахівці у цій сфері, які б в результаті громадських обговорень розробили проєкт. Також ми передбачали у проєкті, аби конкурс проводив не департамент архітектури, бо він не має досвіду проведення конкурсів, а приватне підприємство зі Львова, яке є незалежним та має досвід у цьому», – каже Дмитришин.

Любомир ДмитришинЛюбомир Дмитришин

Активіст додає, що вони хотіли запропонувати інший формат реставрації та, за інформацією пана Любомира, деякі депутати у стінах мерії їх підтримували.

Для того, щоб проєкт рішення потрапив на розгляд він мусив пройти громадське обговорення, яке й організувати учасники Семиярусної гори 14 липня, проте до них навідалися гості з департаменту молоді та спорту та молодіжного центру.

«Тоді прийшли до нас тітушки, яких організував директор департаменту молоді та спорту Володимир Захожий. Він керував їх діями й ми знаємо деяких з тих людей. Вони увірвалися у дворик. Пізніше ми подали колективну скаргу, в якій просили притягнути його до відповідальності за такі дії. Опісля Луцькрада написала звернення в поліцію про те, щоб вони склали на мене протокол, нібито, я не допустив їх до зборів», – коментує ситуацію Любомир.

Голосування під час мирного зібранняГолосування під час мирного зібрання

Плакат «Ми маємо право на місто»Плакат «Ми маємо право на місто»

На думку діяча, правоохоронці склали протокол з порушенням, але в суд він таки потрапив і засідання у цій справі призначили на 23 жовтня. Другого вересня учасники громадської організації вийшли на протест. Вони вимагали, аби Луцька міська рада відмовилася від таких способів тиску на громадськість.

Які результати судових засідань?

Судове засідання щодо цієї справи відбулося 23 жовтня 2023 року. За словами Любомира, під час суду феміда заслухала чотирьох свідків зі сторони Луцькради – очільника департаменту молоді та спорту Володимира Захожого, керівника молодіжного центру Юрія Семчука та двох його працівників.

Гостинний двір ПрайзлерівГостинний двір Прайзлерів

Любомира Дмитришина хотіли притягнути до відповідальності за статею 181-1 (2) КУпАП (порушення порядку організації й проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій), проте його адвокат зазначала, що збори місцевої ініціативи не підпадають під цю статтю.

Проте суд, заслухавши свідків у справі, вирішив, що голова ГО Семиярусна гора» таки винен у правопорушенні. Оскільки ж від початку тих зборів пройшло декілька місяців, строк давності у справі збіг, то ж Любомира не карали, а справу закрили.

Що буде далі?

Любомир Дмитришин зазначив, що з вироком не погоджується, тому буде подавати апеляцію. З дня на день він понесе відповідні документи до суду, аби відстояти свою думку на ситуацію щодо тих зборів місцевої ініціативи.

Внутрішня частинна Гостинного дворуВнутрішня частинна Гостинного двору

Разом з тим громадські активісти не змогли подати свій варіант проєкту рішення щодо реконструкції Гостинного двору Прайзлерів. Зараз на фінальному етапі знаходиться конкурс з визначення державно-приватного партнера для відновлення історичної будівлі. Активісти хотіли, щоб на відкритий архітектурний конкурс міг податися будь-який претендент, проте бачимо, що реставрувати будівлю таки буде одна єдина компанія.

До слова, долею цієї пам'ятки зацікавився і народний депутат Валерій Стернійчук, якого шокувало останнє рішення міськради щодо Гостинного двору.

«Щодо рішення депутатів передати будівлю Гостинного двору Прайзлерів під проєкт державно-приватного підприємства. Нагадаю, що раніше я звертався до ексміністра культури та інформаційної політики, аби провести археологічну розвідку для виявлення історичних цінностей, а вже тоді давати будівлю в експлуатацію. Але ж ні, історія сьогодні нікому нецікава, лише заробіток», – зазначав нардеп.

Валерій СтернійчукВалерій Стернійчук

Нагадаємо: спершу в історичній будівлі активісти облаштували публічний простір для проведення культурних заходів, проте вже взимку, за розпорядженням влади, туди почали звозити важку техніку для підготовки території до державно-приватного партнерства.

Згодом місцева влада вирішила облаштувати готель у приміщеннях Гостинного двору та прийняла рішення, що шукатиме інвестора. Той на правах державно-приватного партнерства проведе реконструкцію. Вже у травні 2023 року для цього створили спеціальну комісію, яка й має визначити хто ж цим усім займатиметься.

Нещодавно на одному із засідань комісії розкрили конкурсну заявку від єдино претендента, де були представлені макети майбутньої вже відреставрованої будівлі. Тоді інформували, що крім ресторану й готелю, там буде й кафе з літнім майданчиком у дворику приміщення та сувенірна крамниця.

Схоже, що реставруватиме пам'ятку консорціум (тимчасові об'єднання для досягнення спільної мети, – ред.) двох компаній ТзОВ «Любарт ЛТД» та ТзОВ «Рібас Хотелс Груп». Детальніше про фірми читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
30 березня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024