Поділитись:

Хто хоче безкоштовно отримати нерухомість у Старому місті в Луцьку на 32 роки (фото)

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 30 жовтня 2023, 16:54
Хто хоче безкоштовно отримати нерухомість у Старому місті в Луцьку на 32 роки (фото)

Участь у конкурсі державно-приватного партнерства на реставрацію Гостинного двору Прайзлерів у Луцьку взяв лише один претендент – консорціум (тимчасові об'єднання для досягнення спільної мети, – ред.) двох компаній ТзОВ «Любарт ЛТД» та ТзОВ «Рібас Хотелс Груп».

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, що це за компанії та чи не отримають вони нерухомість у Старому місті назавжди.

Нагадаємо, що суспільний інтерес довкола цієї реставрації не вщухає вже понад рік. Спершу в історичній будівлі активісти облаштували публічний простір для проведення культурних заходів, проте вже взимку, за розпорядженням влади, туди почали звозити важку техніку для підготовки території до державно-приватного партнерства (ДПП).

Гостинний двір ПрайзлерівГостинний двір Прайзлерів

Згодом місцева влада вирішила облаштувати готель у приміщеннях Гостинного двору та прийняла рішення, що шукатиме інвестора. Той на правах державно-приватного партнерства проведе реконструкцію. Вже у травні 2023 року для цього створили спеціальну комісію, яка й має визначити хто ж цим усім займатиметься.

Нещодавно на одному із засідань комісії розкрили конкурсну заявку від єдино претендента, де були представлені макети майбутньої вже відреставрованої будівлі. Тоді інформували, що крім ресторану й готелю, там буде й кафе з літнім майданчиком у дворику приміщення та сувенірна крамниця.

Макет фасаду будівлі Гостинного двору ПрайзлерівМакет фасаду будівлі Гостинного двору Прайзлерів

Згодом, на іншому засіданні комісії, прийняли рішення допустити консорціум до конкурсу. На сайті Луцької міської ради вже опублікували проєкт рішення щодо допущення претендента до участі в конкурсі.

До слова, хоч в Україні і є закон про державно-приватне партнерство, який регулює цей механізм, але подібного досвіду безкоштовної передачі історичних будівель на реконструкцію під комерційне використання взагалі немає.

ТзОВ «Любарт ЛТД»

Керівником організації, за даними аналітичної системи YouControl, є Михайло Кравчук, який, до слова, також керує адвокатським об'єднанням «ОТП ЛІГАЛ». Основна діяльність товариства з обмеженою відповідальністю «Любарт ЛТД» – «діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування». Розмір статутного капіталу – 10 тисяч гривень.

Частина Гостинного дворуЧастина Гостинного двору

Заснували цю фірму трохи більше як рік тому – 12 вересня 2022 року. Тоді серед засновників, крім Кравчука, ще була підприємиця із села Тарасове, що під Луцьком, Наталія Гомзякова, проте, з березня її прибрали з цього списку.

Місце реєстрації компанії – вулиця Гаврилюка (Святогірська) 3-а у місці Луцьк. За цією ж адресою розташований готель, власником якого є другий учасник консорціуму – товариство з обмеженою відповідальністю «Рібас Хотелс Груп».

«Рібас Хотелс Груп»

За інформацією аналітичної системи YouControl, керівником товариства та його засновником є Артур Лупашко. Основний вид діяльності – діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування. Розмір статутного капіталу компанії – всього 4 тисячі гривень. Заснували «Рібас Хотелс Груп» у 2017 році.

Внутрішній двірВнутрішній двір

Фірма вже має чинний бізнес у Луцьку. Їй належить готель «Рібас Румс», що на вулиці Гаврилюка (Святогірська) 3-а. З'явився він там трохи менше як два роки тому, у грудні 2021. Тоді ж довкола будівництва у тій частині міста виникли питання у містян та активістів. У жовтні 2021 року ділянку обнесли парканом та почали проводити земельні роботи. Небайдужі жителі почали бити на сполох та намагалися привернути увагу влади до забудови, мовляв, в історичній частині міста зводити офісний центр не можна.

Внутрішня частина дворуВнутрішня частина двору

Очільник державного архітектурно-будівельного контролю Владислав Троць розповів, що відповідні дозволи компанія має, а сама ділянка знаходиться поза межами охоронних зон, тому будувати там можна.

Ми також згадували цей готель в одному з матеріалів, коли у травні 2023 року телефонували у місцеві готелі та цікавилися, чи поселять вони нас з російським паспортом. Працівники «Рібас Румс» доволі доброзичливо відгукувалися та запевнили, що проблем з цим не буде.

Що кажуть архітектори та власники готелів про ДПП?

Колишній головний спеціаліст управління містобудування та архітектури Волинської ОДА та ексначальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич у коментарі нашим журналістам розповів, що у пам'ятку доведеться вкласти багато грошей, адже роботи там немало.

«Я знаю ту будівлю дуже добре, там є над чим працювати й вона потребує багато коштів. Там, окрім самого двору, ше є підземелля, де колись була корчма, і його треба ремонтувати. Але кажу, що грошей вкласти туди треба буде більше, ніж зараз та пам'ятка сама вартує. Я сподіваюсь, що її таки відреставрують, бо це історична частина міста і будівля тримає на собі те перехрестя», – каже краєзнавець.

Петро ТроневичПетро Троневич

Він також додав, що, на його думку, приватний партнер захоче отримати будівлю повністю у свої руки і зможе знайти для цього механізм.

«Туди грошей піде в тисячу разів більше, ніж зараз вартість того двору. Я думаю, що в майбутньому якимись шляхами чи через суд, чи ще якось приватний партнер захоче її собі», – резюмує Троневич.

Луцький архітектор та урбан-пленер Тарас Пахолюк розповів нашим журналістам, що, на його думку, процедура держано-приватного партнерства щодо Гостинного двору непогана, проте відкритість проведення конкурсу це гостре питання, адже участь взяв тільки один учасник.

«Це добре, коли міська рада шукає рішення для реставрації такої історичної пам'ятки. Коли не можеш сам це зробити, то шукаєш когось, хто зможе. Але є питання відкритості – на скільки процедура того всього прозора. На скільки я розумію, то в тому конкурсі, який оголосили, взяв участь один учасник. Як на мене, це через те, що умови конкурсу були зроблені під конкретну бізнес-модель. Наприклад, там була визначена конкретна кількість років досвіду у «хореці» (готельно-ресторанний бізнес, – ред.)», – каже архітектор.

Тарас ПахолюкТарас Пахолюк

Він також додає, що у представників не готельних сфер бізнесу просто не було можливості долучитися до цього конкурсу, бо відповідно вони готелями не займаються. За словами пана Тараса, якби міська рада проводила відкритий архітектурний конкурс міжнародного формату, то Луцьк міг би отримати набагато більше вигоди, бо зараз до України прикутий великий інтерес.

«Якби був конкурс міжнародного формату, то Луцьк отримав би більше бенефітів внаслідок різних варіацій того, як цей архітектурний об'єкт могли б реконструювати і які б нові сенси у ньому відкрити. Тобто це позитивно вплинуло б і на імідж міста, і на брендинг Старого міста, як на одне з основних місь призначень туризму», – розповідає урбан-пленер.

Як зазначали члени комісії з визначення приватного партнера, зараз міська рада під час сесії має надати дозвіл консорціуму брати участь у конкурсі, а вже згодом комісія засідатиме знову і визначатиме, чи будуть ТзОВ «Любарт ЛТД» та «Рібас Хотелс Груп» реставрувати Гостинний двір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024