Поділитись:

У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото)

Середа, 06 березня 2024, 15:23
У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото)

Львівські реставратори, які працюють над дослідженням приміщень колишнього будинку чехів Прайзлерів у старому місті Луцька, показали перші знахідки. Це оригінальні художні оздоблення стін, зокрема первинні трафаретні декорації. 

Про це 6 березня повідомило ІА «Волинські новини».

«Наша команда займається дослідженням об’єктів культурної спадщини. Замовники нас запросили до Луцька для проведення попередніх науково-практичних досліджень із виявлення мистецьких декорацій, оздоблень. Наше завдання – дослідити структуру інтер’єру об’єкта. Важливо побачити саме первинну структуру об’єкта, бо якраз автентичність і оригінальність має правдиву цінність. Уже віднайдені певні історичні декорації, кольори. На основі цих досліджень у подальшому можна буде формувати концепцію та розробляти проєктно-кошторисну документацію», – прокоментував художник-реставратор, засновник реставраційного бюро KARP Restorer Василь Карпів.

У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото) У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото) У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото) У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото)

Детальніше про виявлені знахідки розповіла художниця-реставраторка бюро KARP Restorer Ірина Змієвська.

«Найбільше декоративних оздоблень стін ми знайшли під час дослідження першого поверху будівлі. В основному це трафаретні декорації. Деякі декорації помітні при денному світлі. Деякі під впливом часу, пошкоджень, пізніших нашарувань стерлися і їх можна дослідити тільки за допомогою ультрафіолету. Щодо нашарувань, то ми нарахували близько дев’яти, а в деяких місцях навіть до чотирнадцяти шарів поверх перемальованих записів. Останні шари – це трафаретні декорації. У нас завершився етап технологічних досліджень. Ми відібрали проби для аналізів хімічної структури тинків і пігментного складу в’язево-фарбового шару, щоб зрозуміти, яка техніка виконання розписів. Це дозволить скласти проєктно-кошторисну документацію для подальшої реставрації пам’ятки», – пояснила Ірина Змієвська.

У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото) У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото) У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото)

Як нагадав краєзнавець, керівник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис, споруда на вулиці Кафедральній, 4 у Луцьку – це пам’ятка архітектури місцевого значення початку ХХ століття, відома як Гостинний двір чехів Прайзлерів. У двоповерховому комплексі будівель свого часу містилися готель із рестораном, казино, кімната відпочинку, магазин і чеський клуб.

Олександр Котис наголосив, що ця пам’ятка дуже важлива для міста, адже розташована фактично в центрі історичної частини Луцька. До того ж, вона збудована на локації, де раніше (до пожежі 1617 року) стояв православний храм на честь покровителя Луцька Святого Миколая, а згодом (до пожежі 1781 року) – монастир боніфратрів. Із того раннього періоду збереглися підземелля.

У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото)

«Останніми місяцями я активно працював у Державному архіві Волинської області, намагався знайти якісь документальні свідчення про цей будинок, як він добудовувався та перебудовувався. Ми знаємо, що в 1928 році власник Володимир Прайзлер вирішив добудувати споруду й розмістити тут гостинний двір. Він добудував частину приміщення й надбудував другий поверх. І невідомий факт, який мені вдалося знайти: для добудови Прайзлеру треба було взяти величезний кредит. Наприклад, якщо тоді в Луцьку в середньому двоповерховий будинок стандартного розміру коштував 60-80 тисяч злотих, то на цю добудову потрібно було 180 тисяч злотих. І Прайзлер звертався по кредит у комітет розбудови міста, бо йому бракувало 80 тисяч злотих. Йому надали кредит і у 1928 році Прайзлер зміг добудувати споруду», – розповів Олександр Котис.

Він додав, що ще частину коштів Володимир Прайзлер отримав як кредит, заставивши будинок у Жидичині.

У цілому багатофункціональний гостинний двір Прайзлерів у Луцьку діяв із 1928 року до початку Другої світової війни.

У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото) У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото) У Луцьку в будинку Прайзлерів відшукали унікальні знахідки (фото)

Нагадаємо: суспільний інтерес довкола реставрації Гостинного двору не вщухає понад рік. Адже спершу в історичній будівлі активісти облаштували публічний простір для проведення культурних заходів, проте вже взимку, за розпорядженням влади, туди почали звозити важку техніку для підготовки території до державно-приватного партнерства (ДПП).

Згодом місцева влада вирішила облаштувати готель у приміщеннях Гостинного двору та прийняла рішення, що шукатиме інвестора. Той на правах державно-приватного партнерства проведе реконструкцію. Вже у травні 2023 року для цього створили спеціальну комісію, яка й має визначити хто ж цим усім займатиметься.

На одному із засідань комісії розкрили конкурсну заявку від єдино претендента, де були представлені макети майбутньої вже відреставрованої будівлі. Тоді інформували, що крім ресторану й готелю, там буде й кафе з літнім майданчиком у дворику приміщення та сувенірна крамниця.

Схоже, що реставруватиме пам'ятку консорціум (тимчасові об'єднання для досягнення спільної мети, – ред.) двох компаній ТзОВ «Любарт ЛТД» та ТзОВ «Рібас Хотелс Груп». Детальніше про фірми читайте за посиланням.

ГО «Семиярусна гора» намагалась цьому завадити, проте міська рада зривала усі ці спроби й врешті-решт почала судитися з очільником громадської організації Любомиром Дмитришиним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів