Поділитись:

Луцька влада «закрила рот» активістам щодо Гостинного двору Прайзлерів

П'ятниця, 01 грудня 2023, 18:49
Луцька влада «закрила рот» активістам щодо Гостинного двору Прайзлерів

Луцька влада затвердила єдиного претендента на реставрацію Гостинного двору Прайзлерів переможцем конкурсу. Хоч міські активісти й пропонували провести відкритий архітектурний конкурс, в якому взяло б участь більше претендентів.

Про це йшлося під час засідання сесії міськради.

Переможцем конкурсу став консорціум (об'єднання для досягнення спільної мети, – ред.) двох кампаній ТзОВ «Любарт ЛТД» та ТзОВ «Рібас Хотелс Груп». Остання ж компанія вже опинялася у скандалах з будівництвом готелю у Луцьку. Детальніше про ці компанії – за посиланням. Ці компанії погодились отримати пам'ятку на 30 років у користування та відреставрувати її за 30 мільйонів гривень, хоча міська влада зазначала, що вартість ремонту – близько 50 мільйонів.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик поцікавився, чи вистачить цих коштів в інвестора для реставрації, адже сума суттєво відрізняється.

«У конкурсній документації була прописана сума в 50 мільйонів, але конкурсант подав 30 мільйонів. Ще якусь мансардочку там хоче. Вистачить у нього тих коштів?» – каже Андрій Лучик.

Луцька влада «закрила рот» активістам щодо Гостинного двору Прайзлерів

Очільник департаменту економічної політики Борис Смаль повідомив, що вони робили оцінку вартості виходячи з даних, які шукали власними силами, а конкурсант міг знайти дешевші варіанти. Саме тому він і вказав меншу цифру.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход своєю чергою запитав, чи перевірялась платоспроможність конкурсанта і що ж буде з пам'яткою, якщо її не добудують.

«Інвестор гарантує вкласти 30 млн. Яким чином ця гарантія забезпечена? Чи надавав він якісь документи, чи виписки про наявність тих коштів?», – запитує Наход.

Луцька влада «закрила рот» активістам щодо Гостинного двору Прайзлерів

За словами Бориса Смаля, у конкурсних вимогах не вимагали такого підтвердження платоспроможності, а в разі не виконання зобов'язань Гостинний двір повернеться у розпорядження громади.

Очільник громадської організації «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин спільно з однодумцями винесли на розгляд сесії свій проєкт рішення. У ньому вони просили провести всеукраїнський конкурс на реставрацію історичної будівлі. Дмитришин зазначав, що в такому процесі має бути незалежна організація, що організує конкурс і недопустить «підтасувань» у чиюсь сторону.

Проте влада міста не підтримала намагання активістів провести незалежну та відкриту реконструкцію й навіть не дала їм можливості висловитися, знявши розгляд цих питань з порядку денного сесії.

Нагадаємо: компанія, пов'язана з народним депутатом Ігорем Палицею, отримала ще один гектар землі у Луцьку. «Подарувати» такий ласий шматок за копійки вирішила Волинська обласна рада 16 листопада майже одноголосно, та ще й без аукціону. Таким чином у власності фірми опинився шматок землі на вулиці Дубнівській 26-а, де стоїть колишній обкомівський готель для «віпів» – «Круча».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024