Поділитись:

Мер Луцька Поліщук проігнорував бюджетні слухання й не вийшов до лучан

Вівторок, 19 грудня 2023, 12:40
Мер Луцька Поліщук проігнорував бюджетні слухання й не вийшов до лучан

У Луцькій міській раді відбулися громадські слухання щодо формування бюджету громади на 2024 рік, які мер Ігор Поліщук вирішив проігнорувати.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» побували на слуханнях та дізналися, що вимагали небайдужі лучани.

Найголовніше, що хотіли люди – дотримання обіцянки міського голови закласти у бюджеті 500 мільйонів на армію, яку той не дотримав. Адже як виявилося згодом заклали лише 250 мільйонів. Така поведінка Поліщука обурила громадськість й вони вирішили не обмежуватися 500 мільйонами й вимагали вже мільярд. Бо ж, як стверджують лучани, гроші у казні є, просто їх хочуть витратити зовсім на інше.

Початок слухання і замінування міськради

Консультації з громадськістю мали розпочатися о 15 годині, 18 грудня. Лучани почали сходитися до ради ще о 14:30, адже на цей час була запланована мирна акція. Саме тоді вони й дізналися, що надійшло повідомлення про замінування установи й слухання доведеться відкласти.

Скриншот з телеграм-каналу міськрадиСкриншот з телеграм-каналу міськради

Проте люди не розходилися, й хоч із запізненням, та слухання розпочали. Вже о 15:30 людей почали пускати в середину.

Оскільки мер Поліщук вирішив проігнорувати консультації, то відповідали на питання щодо витрат його заступниця Ірина Чебелюк та очільниця департаменту фінансів Лілія Єлова. Остання за 30 хвилин розповіла присутнім про основні витрати та прибутки міста, які планують у 2024 році.

Лілія ЄловаЛілія Єлова

Юрій Безп'ятко та Ірина ЧебелюкЮрій Безп'ятко та Ірина Чебелюк

Опісля й розпочалось найгарячіше – питання від активістів. Основне, що турбувало присутніх, – невиконані обіцянки мера Поліщука. Говорили про 500 мільйонів, ветеранський хаб й будівництво укриттів.

Обіцянки-цяцянки: на воїнів та ветеранів заклали вдвічі менше, ніж обіцяв Поліщук

Військовослужбовець Олексій Кушнєр поцікавився у присутніх представників влади, коли ж у місті нарешті з'явиться ветеранський хаб і у чому проблема, що його досі немає.

«Скільки часу заплановано для створення проєктно-кошторисної документації для ветеранхабу, скіль нам ще чекати...» – запитав Олексій.

Олексій КушнєрОлексій Кушнєр

Ірина Чебелюк розповіла, що оголошувати тендер на проєктно-кошторисну документацію будуть вже після нового року, а спрогнозувати точну дату завершення усіх робіт важко.

Громадський активіст Володимир Гвоздик зазначив, що під час крайньої сесії депутати проголосували й за виділення 50 мільйоні на будівництво цього ветеранського хабу. Але вже в проєкті бюджету цифра набагато менша – 20 мільйонів. Так само він і згадав про 250 мільйонів на армію, хоч мало б бути 500.

«Голосували за 500 мільйонів і плюс вільні залишки... Також чітко було проголосовано з пропозиції мера виділити на хаб 50 мільйонів, тоже однозначна цифра. Проголосували 50, а тут написано 20 мільйонів. Тут таких питань багато, це смішно, що ми зібралися на 1,5 години, над такими цифрами потрібно працювати довго», – каже Гвоздик.

Володимир ГвоздикВолодимир Гвоздик

Лілія Єлова зазначила, що усе в рамках проєкту рішення, яке лежало перед нею:

«Той проєкт рішення, який лежав переді мною, коли я виступала, він говорив, що сума коштів виділених на закупівлі для військових становитиме не менше 500 мільйонів: частина з бюджету на 2024 рік, а частина з вільних після розподілу коштів. Опісля оплати коштів освітньої субвенції, енергоносіїв, видатків на цивільний захист, оплата участі міськради у міжнародних проєктах, решта коштів буде спрямована на ЗСУ», – зазначила Єлова.

Лілія ЄловаЛілія Єлова

Проте, як підкреслила депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій, мер Поліщук зазначав протилежне – 500 мільйонів на ЗСУ і додатково до цієї суми спрямують вільні залишки і про 250 мільйонів жодної мови не було.

«Звідки взялася цифра в 250 мільйонів? В проєкті рішення її не було, ми голосували за 500 і плюс вільні залишки», – зауважила Алла Надточій.

Що ж до волонтерського хабу, то в міськраді, за словами Єлової, не знають скільки буде коштувати хаб, тому поки не хочуть виділяти саме 50 мільйонів, адже зараз навіть немає проєктно-кошторисної документації.

Військові просять не тільки виділяти кошти, а й щось за них купувати

Окрім активних лучан на слухання прийшли й військовослужбовці, яких з легкої руки Ігоря Поліщука обділили обіцяними коштами. Воїн Сергій Поліщук розповів, що зараз дуже важливо оперативно отримувати допомогу, бо ворог постійно готується і дрони для української армії дуже необхідні. Він також не міг зрозуміти, як так сталося, що на сесії говорили про 500 мільйонів на армію, а по факту в проєкті бюджету сума вдвічі менша.

«Нам стало відомо, що освоїли лише до 200 мільйонів на ЗСУ. Ми чуємо великі цифри, але, окрім цього, кошти треба грамотно засвоїти й купити те, що треба військовим. Хоч ви й заклали тільки 250, але казали про 500, я прошу зробіть так, щоб з першого січня ці кошти використати максимально. Нам треба автомобілі, FPV-дрони. Будь ласка, чуйте ті заклики, які до вас ідуть», – каже воїн.

Сергій ПоліщукСергій Поліщук

Військовий запропонував розробити службу для закупівель, щоб ефективно засвоювати кошти й оперативно реагувати на запити війська.

Гроші в міста є, але їх заклали у «бруківку»

Багато витрат у бюджеті обурили містян, адже вони вважають, що деякі видатки можна скоротити та направити на допомогу армії. Наприклад, у залі звучало питання про гроші, які рада витрачатиме на висвітлення своєї діяльності у ЗМІ. Лілія Єлова повідомила, що на це в 2024 році планують потратити 1 мільйон 360 тисяч гривень.

Нагадаємо: Луцька міська рада за три роки хоче витратити понад 4 млн на висвітлення діяльності у ЗМІ.

Дуже велика стаття витрат закладена у бюджеті на допомогу державним органам влади – Національній поліції, Бюро економічної безпеки, податковій тощо, які фінансують з держбюджету й місто додатково їм «допомагає» зі своєї казни. Активіст Михайло Шелеп поцікавився, скільки таке «меценатство» вартує лучанам.

«Тут у нас є субвенція державному бюджету, тут 23 мільйони, але це в тому числі й допомога військовим частинам. Конкретно по витратах, скільки на що витратили у мене немає», – каже Єлова.

Лілія ЄловаЛілія Єлова

Пан Михайло запропонував накласти мораторій на таку допомогу, адже ці органи фінансуються з державного бюджету й, на думку лучан, безглуздо витрачати ще й з міської казни кошти на ті установи.

Михайло ШелепМихайло Шелеп

Очільник громадської організації «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин поцікавився, куди з бюджету підуть 127 мільйонів гривень, адже там вони записані «на організаційні та інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності міської ради», проте не зазначено, на які конкретно цілі їх витрачатимуть.

«Сюди входить заробітна плата, оплата енергоносіїв і забезпечення діяльності виконавчих органів влади. Тобто придбання того ж самого паперу, придбання інших засобів для діяльності. Міська рада така ж установа як, наприклад, школа. Вона має бути забезпечена усім необхідним для роботи. Придбання, можливо, тих самих комп'ютерів і надання різних послуг. Це і програмне обслуговування, ремонт автомобілів, придбання бензину, відрядження працівників», – відповіла Єлова.

Любомир ДмитришинЛюбомир Дмитришин

Ще один пункт у бюджеті, який зацікавив присутніх, – озеленення в громаді за 32 мільйони гривень. Активісти вважають, що ці кошти можна було б направити на армію, адже без озеленення, кажуть активісти, можна прожити. Проте, як розповіла Лілія Єлова, в цю суму входить не тільки насадження рослин, а, наприклад, косіння трави чи обрізання дерев.

Лучанка Марія поцікавилась молодіжною політикою, на яку спрямовують 14 мільйонів, і пунктами у бюджеті «боротьба з наркотиками та алкоголізмом». Адже на це заплановані значні кошти, які знову ж таки можна направити на допомогу військовик, зазначають активісти.

«В цю суму входить проведення заходів та питання заборгованості за комунальні послуги. Це матеріальна допомога сім'ям у складних життєвих ситуаціях. Це навчання спеціалістів – 100 тисяч, привітання дітей до новорічних свят – 200 тисяч, заходи і семінари – 200 тисяч, реалізація проєкту «Частинка добра» – 150 тисяч. Програма протидії наркоманії – 610 тисяч», – пояснила Лілія Єлова.

Активіст Сергій Рижков розкритикував діяльність влади не тільки щодо допомоги армії, а й щодо збору податків та співпраці з бізнесом.

«Ми шукаємо гроші для муніципальної варти, на зрізку дерев. Чому ми не співпрацюємо з іншими громадами? Я про ту роботу, яку ви маєте роботу. Чому ніхто не співпрацює з бізнесом? Я був на форумі розвитку, зустрівся з «SKF», «Едельвікою» і ми за п'ять хвилин знайшли 1,5 мільйона на армію. Ви з ними не співпрацюєте. У нас є земельний податок, але ми його неякісно збираємо, податкова не працює, хоч ми їм 400 тисяч дали з бюджету»

Сергій РижковСергій Рижков

Не забув він і за нецільові, на його думку, видатки:

«У нас є «Аверс», на них видатки ми находимо, на газету «Луцький замок» знаходимо гроші», на квіти знаходимо гроші, на муніципальну варту ми знаходимо, на зарплати з преміями ми знаходимо. І цей перелік я можу продовжувати. У мене дуже багато запитань, але ви як орган не працюєте ефективно, але якби ви працювали у бізнесі, вас би всіх звільнили. Ви кажете, що працюєте 24/7, але о 17 годині міська рада зачиняється. А там хлопці, які в окопах, от вони 24/7 і працюють», – каже Рижков.

Він зауважив, що гроші за бажання можна знайти. Також Рижков повідомив, що в бюджеті є мільярд гривень, який можна спрямувати на військо, адже тільки вільних залишків є 500-600 мільйонів і їх можна витратити на ЗСУ.

Що ми маємо у результаті?

Загалом лучани говорили про проблеми з чинною владою близько двох годин, хоча зауважували, що цього мало для обговорення питання бюджету. Крім того, чинній владі дорікнули, що питання бюджету складні і їх треба пояснювати лучанам, але цього ніхто не робить.

Депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход вважає, що цього року відбулись більш-менш реальні слухання, коли громадськість, військовослужбовці та інші представники громади могли висловити свою думку щодо пріоритетів бюджету. Але, як каже депутат, прикро, що привід був для цього негативний.

«Міська рада декларує одне, а бюджеті закладає інше. Зокрема я говорю про рішення, яке ухвалили на крайній сесії, щодо пріоритетів бюджету. Але виконком на чолі з Ігорем Поліщуком чомусь в бюджет заклав 250 млн на підтримку ЗСУ, а не 500, як про то говорили. Чомусь у бюджет заклали 20 млн на ветеранський хаб, а не 50, як голосували депутати. Сьогоднішні бюджетні слухання мають дати поштовх, аби міський голова та департамент фінансів переглянули свої підходи до бюджету і включили в бюджет те, що було обіцяно військовим і всім лучанам. Я вважаю, що керівництво міста має дослухатися до людей», – каже Михайло Наход.

Михайло Наход та Алла НадточійМихайло Наход та Алла Надточій

Усі пропозиції та вимоги, які звучали від активістів ще має розглянути бюджетна комісія, яка й пропонуватиме фінальний результат проєкту бюджету на сесію 20 грудня. Проте чи візьмуть вони до уваги думку лучан невідомо, це ми зможемо побачити під час сесії ради.

Нагадаємо: мер Поліщук звинуватив депутатів «Громадянського Руху «СВІДОМІ», які домагаються виділення обіцяних мером грошей на ЗСУ, у підбурюванні військових до агресії, провівши некоректні паралелі з підривом трьох гранат депутатом сільської ради на Закарпатті.

Окрім безпідставних звинувачень, міський голова Луцька, посадовець, дозволив собі образливі висловлювання на адресу депутатів, називаючи їх «негідниками», забувши про поняття етики і ділового спілкування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024