Поділитись:

Двом тисячам видів амфібій загрожує вимирання через зміни клімату

П'ятниця, 06 жовтня 2023, 05:09
Двом тисячам видів амфібій загрожує вимирання через зміни клімату

Науковці занепокоєні, що понад 2 тисячі видів амфібій перебувають під загрозою зникнення.

Як повідомляє CBS News, основними причинами є втрата середовища існування, зміна клімату та хвороби, йдеться у дослідженні в журналі Nature, – пише УП. Життя. 

Чисельність земноводних у всьому світі скорочується, а 2 з кожних 5 видів перебувають під загрозою зникнення. 

«Ми виявили, що амфібії є найбільш зникаючим класом хребетних тварин (40,7% видів перебувають під загрозою зникнення на глобальному рівні). Оновлений індекс Червоного списку показує, що стан земноводних погіршується в усьому світі, особливо для саламандр»– кажуть автори статті. 

Амфібії – це хребетні тварини, такі як жаби, тритони, аксолотлі, саламандри. Вони можуть мешкати як на суші, так і у воді, і зазвичай дихають через шкіру. Однак вони все частіше страждають від кліматичних змін.

Дослідники оцінили стан понад 8 тисяч видів земноводних по всьому світу для Червоного списку видів Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). 

Вони визначили, що майже 41% земноводних (2 871 вид) перебуває під загрозою зникнення на глобальному рівні. 

З 1980 року кількість таких видів зросла майже на 3%.

«Щоб вижити в умовах швидкозмінного клімату на Землі, амфібії повинні адаптуватися до цих змін або переселитися в інші місця. У багатьох випадках зміни відбуваються занадто швидко, щоб вони могли адаптуватися», – каже провідний автор дослідження Келсі Нім, координатор з питань видів у неурядовій організації Re:wild.

Найбільша концентрація видів, що перебувають під загрозою зникнення, спостерігається на Карибських островах, в Мезоамериці, Тропічних Андах, горах і лісах західного Камеруну і східної Нігерії, на Мадагаскарі, в Західних Гатах і Шрі-Ланці. 

Зникнення видів також фіксують на півдні Бразилії, у східних горах Танзанії, центральному та південному Китаї та в Аннамських горах.

«Поточні та прогнозовані наслідки зміни клімату викликають дедалі більше занепокоєння», – кажуть дослідники. Вони закликають більше інвестувати у збереження видів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів