Поділитись:

Вчені розповіли, чому вимерли найбільші птахи на Землі

П'ятниця, 26 серпня 2022, 05:55

Вчені вивчили викопні останки дроморнітидів – найбільших птахів, які колись жили на Землі.

Це допомогло їм з'ясувати, чому вимерли ці величезні істоти, посилаючись на Forbes повідомляє ZN.

Дроморнітиди відомі також як громові птахи або качки-демони. Вони жили на території сучасної Австралії у далекому минулому. У ході нового дослідження вчені вивчили кістки цих істот, виявлені в межах хребтів Фліндерс, Південна Австралія і неподалік Аліс-Спрінгс, які розповіли вченим про те, як розмножувалися ці птахи, а також про те, як це могло вплинути на їхнє вимирання.

У ході дослідження вчені порівняли кістки найбільшого представника цієї групи, Dromornis stirtoni, зростом три метри та вагою 600 кілограмів, з останнім і найменшим, Genyornis newtoni, зростом два метри та вагою «всього» 240 кілограмів.

В результаті вчені з'ясували, що Dromornis stirtoni вимагалося дуже багато часу на те, щоб вирости і стати статевозрілими, ймовірно, близько 15 років. Genyornis newtoni зростав швидше, досягаючи дорослих розмірів всього за кілька років і починаючи давати потомство незабаром після цього. Але в будь-якому випадку це зростання було набагато повільнішим, ніж у всіх сучасних птахів, які виростають до дорослих розмірів буквально за рік і можуть давати потомство вже на другий рік.

Останні дроморнітиди ділили місце існування з ему, які зараз є третіми за розмірами птахами у світі. Вони виростають до дорослих розмірів за один-два роки і здатні до розмноження. Ця стратегія дозволяє швидко відновити популяцію у разі, коли сприятливі умови повертаються після тривалих періодів посухи чи нестачі їжі, які можуть призвести до скорочення кількості особин.

Дроморнітідам вдалося пережити кліматичні зміни, але близько 50 тисяч років тому люди почали випалювати чагарники та полювати на великих тварин. Різні стратегії розмноження дроморнітидів і ему дали останнім перевагу, коли шляхи цих птахів перетнулися з людиною. Останні представники гігантських птахів вимерли близько 40 тисяч років тому.

Раніше палеонтологи виявили викопні останки літаючої рептилії, яка мешкала на Землі 86 мільйонів років тому. Вони свідчать про те, що в ті далекі часи «дракони, що літають», сусідили на нашій планеті з динозаврами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів