Поділитись:

У Китаї виявили рештки броньованої морської рептилії

Середа, 06 вересня 2023, 03:29
У Китаї виявили рештки броньованої морської рептилії

Вчені знайшли пастковий посткраніальний скелет броньованої морської рептилії (Prosaurosphargis yingzishanensis) у кар'єрі Інцзішань, що в Китаї. Тварина мешкала на території сучасного Південного Китаю в епоху раннього тріасу - першого геологічного періоду мезозойської ери, близько 247 мільйонів років тому.

Про це йдеться у низці публікацій, зокрема, sci.news, – передає ТСН. 

«Кілька груп рептилій вторглися в морський простір після масового вимирання в кінці пермського періоду, найбільшої події вимирання в історії Землі. Це явище, ймовірно, було результатом нестачі морських конкурентів і хижаків, викликаної подією вимирання, і високою продуктивністю в дрібноводному морському середовищі, що зароджувалося», – пояснив палеонтолог Хефейського технологічного університету Цзюнь Лю.

У Китаї виявили рештки броньованої морської рептилії 

За словами вченого, тріасові морські рептилії, зокрема, знакові Ichthyosauromorpha і Sauropterygia, а також деякі інші дрібніші і менш відомі групи, швидко досягли високої таксономічної та екологічної різноманітності після своєї появи в пізньому ранньому тріасі і відіграли ключову роль у реорганізації морських харчових ланцюгів. після кінця пермського вимирання.

Що відомо про рептилію, яка жила 250 мільйонів років тому

Загальна довжина тіла Prosaurosphargis yingzishanensis становила приблизно 1,5 м і була покрита важким шкірним панциром, що складається з остеодерми (різні за формою кісткові пластинки, розвинуті на різних частинах тіла хребетних, наприклад, у крокодилів).

За словами вчених, відкриття нових видів дозволяє краще уявити ранньотріасову морську фауну. Існуючі дані підтверджують теорію про швидке поширення хижаків одразу після масового вимирання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
04 квітня 2024
01 лютого 2024
21 січня 2024
23 грудня 2023
10 грудня 2023
06 листопада 2023
25 жовтня 2023
16 жовтня 2023
29 вересня 2023