Поділитись:

Тарифи, пенсії, субсидії: що для українців зміниться у жовтні

Неділя, 01 жовтня 2023, 14:35
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні з 1 жовтня 2023 року розпочнеться перерахунок субсидій на опалювальний сезон. При цьому підвищення тарифів на «комуналку» не очікується.

РБК-Україна докладніше розповідає про те, що зміниться у жовтні.

Тарифи. Що буде з цінами на газ, тепло, світло та воду

Підвищення тарифів на деякі послуги житлово-комунального господарства залишається під мораторієм. Він стосується тарифів на газ, опалення та гарячу воду. У вересні прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що ціни залишатимуться незмінними щонайменше до кінця опалювального сезону.

На ринку природного газу продовжено режим спецзобов'язань. Завдяки цьому виробники тепла одержують газ за фіксованою ціною 7,4 гривні за кубометр. А це своєю чергою стримує зростання тарифів на тепло та гарячу воду.

Щодо цін на газ, то «Нафтогаз України», який постачає його близько 98 % споживачів, запевняє, що до квітня тариф залишиться на позначці 7,96 гривні за кубометр.

«Ціни на газ для населення на зиму 2023-2024 років будуть стабільними. Вони не змінюватимуться», – заявив голова НАК Олексій Чернишов.

Міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що після червневого підвищення подальше зростання тарифів на світло не обговорюється. За його словами, спецзобов'язання, що діють до кінця року на ринку електроенергії, мають намір продовжити на 2024 рік.

Для побутових споживачів діє тариф 2,64 гривні за кВт*год незалежно від обсягу. У абонентів із двозонними лічильниками є можливість платити менше, оскільки «нічні кіловати» з 23:00 до 07:00 у два рази дешевші. Максимальна економія буде при перенесенні основного навантаження на мережу саме на ніч.

Тарифи на воду також залишаються незмінними. Влітку регулятор намагався погодити зростання на третину для 34 водоканалів, але після критики цьому рішенню не дали «зелене світло».

Пенсії поки без підвищення

У жовтні підвищення пенсій не передбачено. За винятком стандартних надбавок для пенсіонерів віком від 70 років.

Зазначимо, щомісячні доплати за віком мають такий вигляд:

  • від 70 до 74 років – 300 гривень
  • від 75 до 79 років – 456 гривень
  • від 80 років і старше – 570 гривень

Крім того, пенсіонери зі статусом тимчасово переміщених осіб можуть розраховувати на доплати у розмірі 2093 гривень, якщо вони через різні причини протягом кількох місяців не отримували свою пенсію.

Наступний масовий перерахунок пенсій заплановано на березень 2024 року. Відповідно до законодавства, тоді має бути проведено індексацію.

Субсидії будуть перераховані

Українці можуть розраховувати на субсидії, якщо витрати на оплату комунальних послуг перевищують 15 % від середньомісячного доходу сім'ї. Минулого опалювального сезону середній розмір субсидії становив 1600 гривень на одне домогосподарство. У нинішньому може збільшитися через дорожчу електроенергію.

При призначенні субсидії з жовтня на опалювальний сезон 2023/2024 враховуються доходи сім'ї за перші два квартали 2023 року. Якщо субсидія призначається пенсіонеру, то обліковується дохід у розмірі виплат за серпень.

Призначенням субсидії займається Пенсійний фонд. Для її оформлення необов'язково особисто відвідувати його органи. Достатньо заповнити всі форми та за необхідності додати скан-копії документів на порталах "Дія" або ПФУ.

При цьому автоматично субсидії перерахують:

  • домогосподарствам, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2023 року;
  • домогосподарствам, яким її було призначено у розмірі 0,00 грн на неопалюваний період.

Перерахунок здійснюється на основі інформації:

  • про доходи осіб (Державний реєстр фізичних осіб-платників податків), про групу платників єдиного податку, до якого належить фізична особа-підприємець на спрощеній системі (Податкова служба);
  • про доходи осіб та сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
  • про відсутність боргів за комуналку (від постачальників послуг ЖКГ).

Водночас деяким категоріям субсидія на опалювальний період призначатиметься лише за новим зверненням. Це ті, хто відмовився від субсидії, але на опалювальний період бажає одержувати виплати. І ті, у кого відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб, соціальному стані тощо.

Якщо одержувач субсидії придбав нове авто, нерухомість, відкрив депозит на понад 100 000 гривень, не погасив борги за комуналку або якщо хоча б один дорослий член сім'ї не навчається та не працює, але не має статусу безробітного, тоді виплати припиняються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів