Поділитись:

Світло відключатимуть не всім: назвали шість категорій громадян

Субота, 30 вересня 2023, 12:15
Світло відключатимуть не всім: назвали шість категорій громадян

В Україні влада може заборонити відключати світло 6 категоріям вразливих громадян. Йдеться про відключення за борги.

Про це пише Obozrevatel.

Міністерство соціальної політики розробило проєкт урядової постанови, у якій також пропонується заборонити відключати електроенергію за несплату деяким вразливим категоріям населення. Мінсоцполітики пропонує виділити 6 категорій вразливих громадян:

  • отримувачі житлових субсидій;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи, у тому числі особи, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства, які не є одержувачами субсидій;
  • особи, які утримують дитячі будинки сімейного типу та не є одержувачами житлових субсидій;
  • багатодітні та малозабезпечені сім'ї, які не є одержувачами житлових субсидій;
  • прийомні сім'ї, які мають під опікою 3-х чи більше дітей і не є одержувачами субсидій;
  • побутові споживачі електроенергії, які перебувають у житлових приміщеннях (квартирах, будинках), життя та здоров'я яких залежить від безперервної роботи медобладнання, що живиться від електричних мереж (має підтверджуватися відомостями та документами) і не є одержувачами субсидії.

При цьому для встановлення статусу вразливого споживача громадянам буде потрібно звернутися особисто або в електронній формі через особистий кабінет на офіційному сайті постачальника універсальних послуг із заявою про взяття на облік і застосування спеціальних заходів захисту вразливих споживачів. Водночас вразливим споживачам пропонуватимуть реструктуризацію боргів.

Як пояснив перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко, проєкт постанови стосується виключно відключень боржників. У документі не йдеться про планові або аварійні відключення світла через російські атаки на українську енергосистему.

«Як при аварії, знеструмленні цілої області чи майже всієї країни, як це було у листопаді 2022-го, можна відключити квартиру 71, 72 та 73, де живуть бізнесмени 1,2 та 3, а квартиру 74, де живуть пенсіонери, не відключати?.. У ньому (проєкті постанови, – ред.) жодного слова про обстріли, дефіцит, відключення», – зазначив Кучеренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів