Як волинська лікарка-доброволець допомагала рятувати людей на деокупованій Миколаївщині

П'ятниця, 22 вересня 2023, 14:00

Протягом серпня-вересня 2023 року майже 200 медиків-добровольців працювали пліч-о-пліч з колегами на постраждалих від підриву ГЕС територіях – у Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях. Волинські лікарі також долучилися до ініціативи.

В роботі  Вознесенської багатопрофільної лікарні брала участь лікар з медицини невідкладних станів КП «ВОЦЕМДМК» Людмила Попадинець.
І сьогодні її розповідь про роботу у м.Вознесенськ, – повідомили у пресслужбі Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

 

Лікарка каже, коли розпочалось повномасштабне вторгнення, всі розуміли, що потреба у медичних працівниках буде особливо гострою, як на передовій, так і на деокупованих та прифронтових територіях. Багато працівників ЕМД волинського центру заявило про свою готовність бути залученими до роботи будь-де, там, де це буде необхідно.

«Одного дня мені зателефонували і повідомили про потребу у лікарях відділення Н(Е)МД у багатопрофільній лікарні м. Вознесенськ. Одразу підтвердила, що готова приступити до роботи, хоча десь всередині, зізнаюсь, було хвилювання, оскільки до цього працювала лікарем виїзної бригади ЕМД, а стаціонар – це зовсім інша специфіка. Але в сьогоднішніх реаліях в нас немає часу на довгу адаптацію, тож все відбувається в процесі роботи», – пригадує Людмила.

 

З першого ж погляду, каже медикиня, вражає рівень лікувального закладу у місті, яке пережило обстріли і важкі бої. Лікарня забезпечена новітнім обладнанням, всіма необхідними препаратами, тож стаціонарне лікування повністю безоплатне для пацієнтів, в тому числі неврологічне відділення надає допомогу пацієнтів з ГПМК за пріоритетним пакетом медичних послуг «Медична допомога при ГПМК в стаціонарних умовах».

В середньому за добу на відділення «екстренки» звертається близько 40-60 осіб, тут лікар проводить огляд, надає невідкладну медичну допомогу і за необхідності скеровує пацієнтів у профільне відділення. А по закінченню офіційного робочого дня та у вихідні дні обсяг роботи збільшується, оскільки лікар приймального відділення є черговим лікарем по лікарні, зокрема для терапевтичного, неврологічного, інфекційного та педіатричного відділень.

Необхідно спостерігати за станом найскладніших пацієнтів, проводити корекцію лікування за потреби та надавати невідкладну допомогу у разі раптового погіршення стану у пацієнтів даних відділень. Таким чином, є декілька так званих «потоків» пацієнтів: пацієнти, доставлені бригадами ЕМД; пацієнти, що звертаються самостійно та госпіталізовані пацієнти, що знаходяться у стаціонарних відділеннях.

  

«Найважчим було встигнути вчасно надати необхідний об’єм допомоги всім, правильно розставивши пріоритети згідно важкості стану. Це складно, але в такі моменти ти відчуваєш себе насправді потрібною.

Приємно вразила самовідданість медичного персоналу Вознесенської багатопрофільної лікарні - у разі надзвичайної ситуації вони всі поспішають на роботу… Так, під час бойових дій безпосередньо в місті лікарі та медичні сестри по декілька діб знаходилися в лікарні разом з пацієнтами. Які ж українці сильні і незламні! 

Пишаюсь тим, що працювала поруч з такими людьми.

Вознесенська лікарня надає допомогу як цивільному населенню, так і нашим захисникам… Було за честь мати можливість допомагати тим, хто щодня ризикував заради нас своїм життям…» – каже медик.
     

  

Вознесенськ – місто контрастів. З одного боку, пошкоджені будівлі і якась особлива зажурено-тиха атмосфера міста нагадує про пережитий жах, а з іншого – місто тримається, живе і розвивається. 

 

«Війна триває, не можна про неї забувати чи просто десь перечекати. Якщо кожен зі своїми можливостями долучиться туди, де його праця може бути корисною – ми наблизимо перемогу», – зазначила лікар з медицини невідкладних станів Людмила Попадинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: