Поділитись:

Медики витягли з ока волинянки 11-сантиметрового гельмінта

Субота, 08 липня 2023, 12:15
Медики витягли з ока волинянки 11-сантиметрового гельмінта

На Волині вдруге від початку року зафіксували випадок дирофіляріозу – гельмінта видалили з нижньої повіки пацієнтки.

Про це повідомляє ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

У Луцькому районі в 33-річної пацієнтки видалили з лівої нижньої повіки паразита завдовжки 11,3 сантиметра. Гельмінта дослідили в лабораторії, де й виявили збудник дирофіляріозу.

Це другий випадок цього захворювання у Волинській області у 2023 році.

З'ясувалося, що жінка ще в березні 2022 року відчула свербіж шкіри на шиї з правого боку, де помітила округле, червоне, пальпаторно болюче утворення. Щодня упродовж тижня утворення змінювало місце розташування на шиї і зрештою зникло. Влітку, восени та взимку подібних утворень на тілі не спостерігалося. Проте на початку весни 2023 року воно з'явилося на нижній ділянці живота: червоне, свербляче і пальпаторно болюче. Через 3-4 дні зникло, але з`явилося на лівій руці й зміщувалося протягом 5 днів, потім 3 дні було розташоване на правій руці. За кілька розпочалися сильні головні болі. Через деякий час утворення відчувалося на потиличній частині голови, яке протягом 3 днів перемістилося на лобну частину. Потім утворення зникло та за кілька днів набрякла ліва верхня повіка, ввечері припухлість перемістилася на нижню повіку. У дзеркалі жінка побачила гельмінта. 

В офтальмологічному відділенні в ургентному порядку жінці видалили паразита.

Наразі пацієнтка почувається задовільно.

Довідково:
Дирофіляріоз – небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді – людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров'ю переносять личинкову стадію гельмінта (мікрофілярії) від зараженої особини. Безпосередньо від тварин людина не заражається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів