Поділитись:

Легальний облік готівкових розрахунків – в інтересах держави,  бізнесу та споживачів, – головний податківець Волині

Середа, 16 серпня 2023, 16:16
Легальний облік готівкових розрахунків – в інтересах держави,  бізнесу та споживачів,  – головний податківець Волині

Розширена фіскалізація – не раптова подія для тих підприємців, які працювали до початку війни.

Норми Закону № 3219-IX, який зокрема відновив відповідальність представників підприємництва за непроведення готівкових розрахунків через касовий апарат, нині активно обговорюються малим бізнесом. Аргументи противників обов’язкового застосування РРО усіма платниками, окрім спрощенців І групи, – у площині труднощів воєнного часу. Легальний обіг та облік готівки – вимога часу, – апелюють противникам рішення законодавців у владних колах. 

Що думають про таку раптову розширену фіскалізацію у податковій службі ми поцікавилися у виконувача обов’язків начальника ГУ ДПС у Волинській області Сергія Лисеюка

–  Сергію Миколайовичу, чи й справді доцільно до завершення воєнного стану впроваджувати такі кардинальні зміни для малого бізнесу?

–  Насправді жодних несподіваних новацій чи кардинальних змін щодо застосування РРО немає. Запровадження воєнного стану лише відтермінувало, а не скасувало обов’язкове застосування   РРО   платниками податків ІІ-ІV груп спрощеної системи.  Про обов’язковість застосування касової техніки  податкова активно інформувала платників податків у 2021 році та на початку 2022 року. Тобто, розширена фіскалізація - не раптова подія для тих підприємців, які працювали до початку війни. 

Сьогодні вже очевидно, що на територіях, де не велися бойові дії, бізнес успішно адаптувався до обставин  воєнного часу, стабільно працює та сплачує податки. 

Для підприємців, які працюють тривалий час правила застосування РРО залишаються не змінними вже більше 20 років (останні базові зміни у 2000 році).  
Власне це ті аргументи, які дозволяють впевнено стверджувати: більшість підприємців  готові працювати в умовах розширеної фіскалізації.  Тим паче, до моменту застосування штрафних санкцій податкова служба проводить  масштабну інформаційну кампанію.

–   Власне про штрафи. Чи будуть штрафувати малий бізнес за ті порушення, що допущені до 1 жовтня?

–  Фактичні перевірки господарюючих суб’єктів, які реалізують підакцизну продукцію, тобто алкоголь, тютюн, пальне  відновлено ще минулого року. 
Із 1 серпня поточного року вже застосовуються штрафи стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор за порушення, вчинені до та під час воєнного стану. 
Із 1 жовтня податкова служба отримає право штрафувати  всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, порушуючи закон. Але має місце повне скасування відповідальності за порушення, вчинені такими платниками з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно. 

Особливо акцентую увагу -  звільнення від відповідальності та/або її скасування, відповідно до норм Закону № 3219, не поширює свою дію на суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами або діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. 

Щодо конкретних сум штрафних санкцій, то загалом відбулося зменшення. Зокрема,  у разі встановлення порушення підприємець, який допустив порушення вперше,  зобов’язаний  сплатити 25 відсотків вартості проданих з порушенням товарів, робіт чи послуг і 50 відсотків – за кожне наступне вчинене порушення. 

Зменшення штрафних санкцій  не стосується торгівців підакцизними товарами, технічно складними побутовими приладами, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ювелірними прикрасами та дорогоцінним камінням.  

–  Чимало підприємців вже з дня на день очікують на візит податкових інспекторів. Чому ще до 1 жовтня  така пильна увагу податкової до ФОПів?

–  Справді, останнім часом  податківці щодня спілкуються  з підприємцями, які повинні вести облік готівкових розрахунків правильно, тобто через реєстратор розрахункових операцій.  Однак, наразі місія податківців – не перевіряти, а переконати підприємців працювати з дотриманням законодавчих вимог.
 

Тому з 8 серпня  в області працюють спеціально створені робочі групи, до складу яких увійшли фахівці податкового аудиту, оподаткування фізичних осіб та контролю за обігом підакцизних товарів Головного управління ДПС у Волинській області. Власне це ті спеціалісти, які найкраще знають про всі законодавчі нюанси повернення на «довоєнну» систему оподаткування.   

Сьогодні податкова пропонує кожному платнику особисті зустрічі, інформаційно-роз’яснювальні сесії, тренінги, індивідуальну консультаційну допомогу, тематичні листівки з єдиною метою – поінформувати про обов’язок працювати у правовому полі. 

–  Декілька років тому бізнес заявляв про необґрунтовано високу вартість класичних у нашому розумінні касових апаратів? Чи  не влетить у копієчку тепер обов’язок застосовувати РРО?

– Кожен бізнесмен на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО відповідно до своїх потреб. Державна податкова служба України пропонує альтернативу – безкоштовний програмний реєстратор розрахункових операцій. Платники податків також можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. Порядок застосування Програмного РРО, в частині, який не врегульований окремими нормативно правовими актами, є тотожним порядку застосування апаратних, тобто класичних  РРО. Індивідуальні консультації щодо застосування програмного РРО ДПС можна отримати у кожній податковій інспекції Волині. Перелік відповідальних осіб – на субсайті Головного управління ДПС у Волинській області. 

Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна тут). Актуальна інформація про ПРРО від ДПС – у банері «Програмні РРО», що розміщений за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

–  Чи очікувати малому бізнесу тотальних податкових перевірок із 1 жовтня?

–  Однозначно - ні. ДПС використовує виключно ризикорієнтовний підхід до організації та здійснення контрольно-перевірочних заходів та не проводить безпідставних перевірок платників податків. 

Сподіваємося, що більшість наших підприємців добровільно виконуватимуть вимоги законодавства сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, що й стане  надійним оберегом від перевірок, які проводить податкова служба. 

Разом з тим, кожному платнику податків варто нагадати: сумлінна сплата податків – конституційний обов’язок і надійна інвестиція у захист країни та  майбутню Перемогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
18 квітня 2024
13:13
25 березня 2024
06 березня 2024
04 березня 2024
21 лютого 2024
19 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
01 лютого 2024