Поділитись:

Мобілізація в Україні: як діяти, коли силоміць ведуть до ТЦК

Вівторок, 27 червня 2023, 15:20
Мобілізація в Україні: як діяти, коли силоміць ведуть до ТЦК

В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація у зв'язку з повномасштабний вторгненням армії росії. Трапляються випадки, коли військовозобов’язаним вручають повістки просто на вулиці та примусово доправляють до територіального центру комплектування для проходження військово-лікарської комісії або уточнення даних.

Адвокат Ростислав Кравець пояснив, як діяти в таких випадках, – інформує ТСН. 

«Передусім не варто сперечатися, битися, тим більше з особами, в яких у руках зброя. Це може закінчитися дуже плачевно для всіх. Якщо ви залишитеся живими й неушкодженими, вас можуть притягти до кримінальної відповідальності за напад, перевищення меж самооборони», – наголосив він. 

З його слів, перевіряти документи військові не можуть, власне, тому поряд з ними є завжди поліцейські. 

«Якщо вам видали повістку, формально те, що зазначено в повістці, ви повинні зробити – з'явитися до ТЦК і виконати вимоги, які там зазначені. Якщо військовозобов’язаного примусово відвозять до центру комплектування, він повинен звернутися до поліцейських із вимогою захистити його права», – каже адвокат.

«Привезли до центру комплектування – раджу вимагати надання вам безоплатного адвоката і щоб вам викликали поліцію та повідомили підстави вашого затримання. Жодних документів підписувати не потрібно. Жодних військово-лікарських комісій проходити не потрібно, поки вам не повідомлять письмово, на якій підставі вас утримують у ТЦК», – пояснює Кравець.

Зі слів адвоката, якщо у вас є можливість зв'язатися з родичами, друзями, знайомими – потрібно телефонувати їм і просити піти до суду району, де розташований ТЦК, щоб подати заяву слідчому судді.

«Немає значення – субота чи неділя, відповідно до статті 206 КПК. Вона стосується захисту судом прав людини. Будь-який суд, отримавши інформацію, що особа незаконно утримується в органах державної влади, повинен негайно постановити ухвалу, якою доправити цю особу до суду та повідомити, на якій підставі він її утримує. Тому вимагайте, щоб родичі йшли до суду і вимагайте від суду відповідну ухвалу. Звертайтеся до суду та вимагайте по 206-й статті, щоб вас доставили до суду й повідомили, на якій підставі вас затримали. Нічого не підписуйте і нікуди не йдіть. Якщо вони за вас підпишуть – будуть нести кримінальну відповідальність. Затримати вас можуть тільки за рішенням суду», – резюмував Ростислав Кравець.

Водночас затримання й примусове доставлення вважається законним у випадку, коли людині вже виписували повістку раніше, а вона за нею не з'явилася до ТЦК, – повідомляють юристи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів