Поділитись:

Як правильно знищувати отруйний борщівник: поради волинських експертів

Понеділок, 19 червня 2023, 10:28
Як правильно знищувати отруйний борщівник: поради волинських експертів

Експерти Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області розповіли про те, як правильно боротись з борщівником Сосновського.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці установи.

«Основними місцями поширення Борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) є береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Зростає до 3-5 метрів в висоту, товщина стебла — до 10 сантиметрів. Насіння борщівника Сосновського дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано. Воно проростає при температурі 1-2 0С, а сходи з’являються при 7-10 0С. У грунтi насіння борщівника може зберігати життєздатність 3-5, іноді 10-15 років», – йдеться у дописі. 

Рослина містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. Зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє дуже сильні опіки при контакті з рослиною відкритими частинами тіла.

Навіть найменше торкання до рослини, особливо під час викидання квітконосів, викликає сильні опіки, які важко гоються, викликають ряд дерматитів. У випадку, якщо краплина соку цієї отруйної рослини попала на тіло або відбувся дотик до рослини, цю ділянку тіла необхідно терміново закрити щільною тканиною, щоб запобігти попаданню сонячних променів, а потім добре промити холодною водою з милом.

На практиці доведено найбільш ефективні методи знищення борщівника Сосновського:

  • систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю, особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів;
  • найефективніший засіб боротьби хімічний, який потрібно використовувати навесні, на початку вегетаційного періоду. 

Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Що не можна робити, знищуючи борщівник Сосновського:

  • скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту;
  • допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

«Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі. Спеціалісти, які будуть працювати з пестицидами повинні мати Допуск (Посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами», – зазначили експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів