Поділитись:

В авокадо знайшли токсичний метал – волинян закликали бути обережними

Вівторок, 15 серпня 2023, 15:02
В авокадо знайшли токсичний метал – волинян закликали бути обережними

Волинян попередили про небезпечне авокадо, в якому виявили кадмій.

Про це повідомили у Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

«До Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області надійшло інформаційне повідомлення, отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 04 серпня 2023 року № 2023.4661-fup3 стосовно виявлення кадмію в авокадо з Перу (виробник: Agro San Jacinto S.A.C.), що експортувалось з Польщі (оптовик: RK-Impex.PL SP.ZOO, Przemysl) до України (отримувач: ТОВ «Вподобайка», площа Десятого Квітня 1, к. 52, м. Одеса, 65009).

Звертаємо увагу операторів ринку, у разі наявності в обігу зазначеної продукції, просимо вжити заходи щодо вилучення її з обігу відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а також проінформувати Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області: вул. Поліська Січ 10, м. Луцьк, Волинська область, 43010, тел.: +380 332 72-93-81», – йдеться у повідомленні.

Довідково:
Кадмій — один з небагатьох елементів, що не виконує конструктивних функцій в людському організмі. Цей елемент і його сполуки є надзвичайно токсичними, навіть, у незначних концентраціях. Має властивість накопичуватись в організмах і екосистемах. Вдихання кадмієвого пилу швидко призводить до захворювань, часто смертельних, дихальних шляхів і нирок (найчастіше — ниркова недостатність). Поглинення будь-якої значної кількості кадмію викликає негайне ураження печінки і нирок. Сполуки, що містять кадмій, є також канцерогенними. Дані про канцерогенність кадмію обмежені. В дослідах на тваринах не було зафіксовано зростання числа пухлин із вживання кадмію. Таку тенденцію спостерігали лише із вдиханням частинок пилу, що містив неорганічні сполуки кадмію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів