Поділитись:

Буряки в небезпеці: волинян попередили про довгоносиків

П'ятниця, 19 травня 2023, 12:02

Волинські експерти повідомили про шкоду бурякових довгоносиків.

Про це розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області.

Там кажуть, що з прогріванням грунту у Володимирcькому і Луцькому районах спостерігається вихід з грунту та поява бурякових довгоносиків на посівах цукрових буряків. 

Серед видового складу на території області переважаючими є звичайний та сірий бурякові довгоносики.

У перший період жуки звичайного довгоносика розселюються «пішим ходом» у пошуках кормових рослин. За добу вони можуть пройти до 200 метрів.

« За день вони можуть пролетіти з частими посадками до 8 – 10 км. Це призводить до швидкого заселення сходів і висадок цукрових буряків. У всіх зонах проживання звичайний буряковий довгоносик розвивається в одному поколінні. У сірого – генерація дворічна, однак невелика частина личинок не встигає завершити розвиток і перезимовує вдруге, завершуючи біологічний цикл за три роки. Шкоди завдають жуки і личинки. Пошкодження особливо небезпечні в ранній період розвитку рослин. Жуки з’їдають сім’ядольні та справжні листки, перегризають паростки, іноді ще до виходу їх із ґрунту. Інтенсивність живлення залежить від температури повітря, різко підвищуючись у суху й жарку погоду. Сильно пошкоджені молоді рослини гинуть», – йдеться у повідомленні.

Для обробітку експерти рекомендують використовувати препарати, дозволені для використання в Україні відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

«Інсектицидний захист буде ефективним і проти інших ймовірних  супутніх шкідників (блішки, мідляки, крихітки, тощо).
Обробітки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце  проведення обробітків необхідно обов`язково повідомити органи місцевого самоврядування та пасічників. При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог», – зазначили у Держпродспоживслужбі.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів