Поділитись:

10 мільйонів під час війни: як хитро ремонтується Волинський національний університет (відео)

Субота, 06 травня 2023, 11:08
10 мільйонів під час війни: як хитро ремонтується Волинський національний університет (відео)

Майже через рік після початку повномасштабного вторгення Волинський національний університет імені Лесі Українки вирішив відремонтувати приміщення, в якому розташувався медичний факультет. Все б нічого, якби не декілька «особливостей» будівельних робіт у воєнний час.

Про них розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

Волинський університет оголосив тендер із дивною назвою: «Поточний ремонт з протиаварійними заходами в приміщенні медичного факультету». Якщо ж уважно прочитати тендерну документацію, то виявиться, що це звичайний поточний ремонт із заміною дверей і вікон, облаштуванням стелі й підлоги, каналізації, опалення і таке інше.

«Немає ніякого укріплення несучих стін, фундаментів, аварійного електрозабезпечення, латання дірявих дахів. Якщо коротко, то жодними протиаварійними заходами там і не пахне. Хіба що вимога будівельникам на роботу тверезими приїжджати, щоб в аварію не втрапити по дорозі», – зазначає Андрій Лучик.

10 мільйонів під час війни: як хитро ремонтується Волинський національний університет (відео) 

Натомість ВНУ стверджує, що цей поточний ремонт – протиаварійний. Чому так? Вся річ у тім, що в країні – війна. І Кабмін ухвалив постанову, яка регулює порядок проплати різних рахунків через казначейство. Як пояснює автор і ведучий програми, є відповідна черговість проплат:

  1. Перша – все, що пов'язане з національною безпекою та обороною: закупівля зброї, зарплати військовим, забезпечення армії харчами і пальним і багато іншого.
  2. Друга – це виплата зарплат і пенсій, погашення державного боргу і великий перелік інших видатків, зокрема й аварійні ремонти.
  3. Третя черга – це всі інші видатки.

За логікою речей, поточний ремонт потрапляє в третю чергу, яку будуть оплачувати в самісінькому кінці.

«Що робить ВНУ? Правильно! Дописує до назви свого будівельного тендеру слово «протиаварійний». І це все коштує державному бюджету майже 10 мільйонів гривень. Тобто грошей на оплату зарплат викладачам університет не знайшов, при тому, що це – захищена стаття видатків. Скоротив зарплати рядових працівників, (але не ректорату). А 10 мільйонів на ремонт приміщень під час війни знайшов. Совість якусь же треба мати!» – резюмує Андрій Лучик.

Нагадаємо: на період зимових канікул цього року у Волинському національному університеті перевели викладачів на 2/3 оплати праці. Мотивація: держава недодає грошей, а викладачі на час канікул нічого не роблять. Тому й зменшили зарплату, щоб економити. Натомість ректор вишу Анатолій Цьось у 2022 році в середньому отримував 58 тисяч гривень щомісяця.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
15:35
16 квітня 2024
30 березня 2024
12 березня 2024
09 березня 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
04 січня 2024
21 грудня 2023