Поділитись:

Луцькі депутати звернулися до священників та вірян «московського» патріархату

Автор: Максим Косюр |
Середа, 26 квітня 2023, 11:57

Депутати Луцької міської ради звернулися до священнослужителів та усіх вірян Української православної церкви «московського» патріархату, розміщених на території Луцької громади, вжити необхідних заходів щодо зміни канонічного статусу церкви та виходу з підпорядкування московського патріархату.

Відповідне рішення ухвалили під час сесії Луцькради у середу, 26 квітня.

Депутат від фракції громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик зауважив, що віряни та священники не мають боятися переходити до Православної церкви України.

«Хочемо звернутися до вірян УПЦ (МП) з тим, щоб вони не боялися і таки переходили в Православну церкву України. Адже на сьогодні це питання не стільки віросповідання, скільки нацбезпеки. Луцькрада зобов'язана висловити з цього питання свої позиції.», – каже депутат.

Андрій ЛучикАндрій Лучик
 

У проєкті звернення зазначають, що діяльність цієї релігійної організації носить відверто антидержавницький та антиукраїнський характер, яка проводить політику розколу на релігійному ґрунті. 

«Будучи фактично структурним підрозділом РПЦ, яка відома своїми давніми стосунками з російськими спецслужбами, ця релігійна організація послідовно провадить розкольницьку політику на релігійному ґрунті, штучно створюючи передумови для релігійного протистояння в українському суспільстві та невпинно розповідає всім навкруги про жахливу міжрелігійну ситуацію в Україні», – йдеться у зверненні.

Крім того, у тексті звертають увагу вірян на те, що для прикриття антидержавної діяльності структури російської православної церкви на теренах України, керівництво УПЦ МП десятиліттями  використовує назву «Українська православна церква». Внаслідок цієї умисної маніпуляції мільйони українців зазнають великої омани, оскільки переконані, що є вірянами української церкви.

До того ж, перед повномасштабним вторгненням Володимир Путін заявив, що вірян УПЦ «МП» «утискають», тому це була одна з причин «навести лад в Україні».

У проєкті звернення йдеться, що ніхто не закликає вірян до міжконфесійної ворожнечі, та усі з повагою ставляться до релігійних переконань вірян. Проте спинити навалу агресора на Україну неможливо, не спинивши московську церкву в Україні.

«Закликаємо відкинути непорозуміння та сумніви, вийти з лав УПЦ МП, приєднатися до Православної церкви України і спільно шукати мирні шляхи до такого рішення, яке б раз і назавжди, закрило дорогу російській церкві в Україну, а вірянам нашої країни дало змогу збудувати справжню Соборну незалежну українську церкву», – зазначають у зверненні.

Нагадаємо: у Луцьку вирішили провести інвентаризацію пам'яток та земель, які перебувають у володінні Української православної церкви «московського» патріархату, та розірвати договори користування цими об'єктами з УПЦ «МП». Ба більше, депутат міської ради Андрій Лучик ініціював скерувати звернення Луцькради до Президента та Верховної ради з проханням позачергово ухвалити законопроєкти, які дозволять офіційно заборонити діяльність УПЦ «МП».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024