Поділитись:

На Волині заборонили «московський» патріархат (фото, відео)

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 11 квітня 2023, 13:14
На Волині заборонили «московський» патріархат (фото, відео)

Депутати Волинської обласної ради на позачерговій сесії винесли на голосування проєкт рішення про заборону діяльності московського патріархату.

Відповідне рішення ухвалили під час позачергової сесії Волинської облради у вівторок, 11 квітня.

Проєкт рішенняПроєкт рішення
 

Таким чином депутати вирішили повністю заборонити діяльність Української православної церкви «МП» на території Волині, рекомендувати Волинській ОВА розірвати договір оренди на комплекс споруд з релігійною організацією «Святогорський Успенський Зимненський Ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» й відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури.

Положення проєету рішенняПоложення проєету рішення
 

У раді зауважили, що припинення діяльності московських церков на Волині – стратегічне питання. Адже усім відомо, що керівництво цієї організації вже давно має російські паспорти. Перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук зауважив, що депутати мають показати остаточну позицію щодо діяльності цієї церкви.

«Коли ми говоримо про російську церкву, то мова йде не так про церкву, а про політичну машину, в яку вливаються величезні ресурси. Усі чули про російські паспорти у верхівки керівництва цієї організації. Колабораціонізм та протидія захисту України – це те, для чого готували цю організацію. Ми сьогодні повинні вкотре показати свою позицію щодо цієї структури», – каже чиновник.

Юрій ПоліщукЮрій Поліщук

Також він закликав органи місцевого самоврядування сприяти переходу церков УПЦ (МП) до Православної церкви України.

Депутат Анатолій Вітів додав, що на Волині досі діють храми, які напряму підпорядковуються патріарху Кирилу та перераховують у РПЦ кошти, за які росія потім купує зброю та вбиває наших воїнів. Як приклад він навів Святогорський Успенський Зимненський Старопігійний жіночий монастир, що знаходиться у Зимному.

«Це базова річ, яку ми маємо робити у цьому залі. Суспільство чекає на це вже давно. Я думаю, не буде людей, які виступатимуть проти. Ми відповідальні перед суспільством. Говорили про монастир у Зимному. Він у прямому підпорядкуванні Кирила. Там напряму збирають гроші з громадян, а потім за них росія купує зброю та боєприпаси», – каже депутат.

Анатолій ВітівАнатолій Вітів

Під час сесії до слова запросили Митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який зауважив, що зараз ведеться боротьба не проти церкви, а проти релігійної організації. Також священник закликав депутатів не тільки говорити про це рішення, а й вживати необхідних заходів, аби були результати.

«Це не боротьба з церквою, це боротьба з релігійною організацією. Багато хто каже, що ви боретеся з вірянами, але це не так. Ми протистоїмо структурі. Зараз ми відправляємо дітей на війну, але продовжуємо ходити у російський храм, і хочемо, щоб бійців там похоронили. Про це рішення не треба тільки говорити, його треба втілювати», – зауважив митрополит.

Митрополит Луцький і Волинський МихаїлМитрополит Луцький і Волинський Михаїл

За ухвалу цього рішення депутати проголосували одноголосно.

Крім того, депутати облради затвердили проєкт звернення до вірян Української православної церкви московського патріархату. У ньому йдеться про те, що правоохоронці ще з 2014 року зібрали численні докази сприяння УПЦ (МП) російським окупантам.

«З 2014 року і дотепер СБУ та правоохоронцями зібрано численні докази сприяння УПЦ МП окупантам: у коригуванні вогневих ударів, захопленні міст і сіл, зберіганні зброї та переховуванні воєнних злочинців у церквах і монастирях», – йдеться у зверненні.

Тому, зважаючи на ці факти, депутати закликали вірян московської церкви на Волині розірвати будь-які зв’язки з російською православною церквою і домогтися остаточної релігійної незалежності України від москви.

Нагадаємо: четвертого квітня з'явилась інформація про те, що у Луцьку хочуть розглянути питання про позбавлення права користування землею в УПЦ «МП» на сесії міської ради. Після цього депутати Луцької міської ради звернулись до міського голови з пропозицією скликати сесію та розглянути питання про позбавлення права користування землею в УПЦ «МП». Проте прихильники релігійної структури зареєстрували петицію з проханням не розривати договори між міською громадою й УПЦ «Московського» патріархату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів