Поділитись:

При яких захворюваннях можуть допомогти бандажі та корсети для спини

Четвер, 19 січня 2023, 18:40
При яких захворюваннях можуть допомогти бандажі та корсети для спини

Хребет – основа осьового скелета. Він виконує опорну функцію, амортизує, пом'якшує удари при поштовхах, які є неминучими при ходьбі. Це захищає спинний мозок від пошкоджень. Такі здібності хребта забезпечуються завдяки міцним м'язам, зв'язкам, сполучним хрящовим дискам. Хребет відповідає за роботу опорно-рухового апарату – завдяки його структурі та гнучкості, зберігається рухливість різних його частин. Якщо відбувається пошкодження будь-якої структури хребта, порушується його функціональність, рухливість кінцівок, а часто й робота внутрішніх органів.

Крім того, дегенеративно-дистрофічні процеси та травми самого хребта, а також навколишніх тканин доставляють сильний біль. Щоб якнайшвидше відновити нормальну роботу опорно-рухового апарату, допомогти в реабілітації та зупинити прогресування патологій, використовуються спеціальні ортопедичні пристрої.

Бандаж на спину при болях – обов'язковий елемент комплексного лікування. Він допомагає зафіксувати, стабілізувати, знизити навантаження, частково чи повністю обмежити рухливість у ураженому сегменті, що є основною умовою успішного лікування. Ортопедичні корсети та пояси для попереку можна купити в інтернет-магазині med-magazin.ua. Вироби можуть надавати сильну, середню та легку фіксацію. Потрібний тип бандажа визначає лікар залежно від ступеня ушкодження, вираженості симптоматики, наявності супутніх захворювань та інших важливих критеріїв. Загальний принцип підбору один – чим серйозніша травма чи захворювання, тим жорсткішим має бути корсет. Консультанти компанії «Ваше здоров'я» допоможуть підібрати потрібну модель. Основні проблеми, за яких ефективне застосування бандажів, розглянемо докладніше.

Остеохондроз

Захворювання, при якому відбувається ураження міжхребцевих дисків та хребців називають остеохондрозом. Він небезпечний своїми ускладненнями – протрузією та міжхребцевою грижею. Патологія розвивається внаслідок сукупності факторів. Ними можуть бути:

  • Відсутність фізичного навантаження, що призводить до слабшання м'язово-зв'язувального апарату, який стає не в змозі забезпечувати стійкість хребта;
  • Високі навантаження на хребет, важка фізична робота, надмірна маса тіла, що спричиняє розвиток дегенеративно-дистрофічних змін у дисках та хребцях;
  • Регулярне знаходження у статичній неправильній позі (сидіння за кермом, комп'ютером та ін.), через що відбувається нерівномірний розподіл навантажень та погане живлення тканин хребта;
  • Порушення обмінних процесів, нестача поживних речовин у раціоні, від чого страждають хрящові та інші тканини, органи;
  • Травми хребта, що спричиняють зміну його структури.

Все це та низка інших причин призводять до деструктивних змін, які можуть зачіпати хребці, диски, зв'язки, хрящові та кісткові тканини. Хребці спресовуються, але в уражених ділянках хребет втрачає стабільність, у своїй защемляються нервові закінчення спинного мозку, м'язи спини перебувають у гіпертонусі. Зміщення та зміни форми хребців підвищують ризик виникнення протрузій, міжхребцевих гриж та остеофітів. Щоб цього не сталося, потрібно використовувати еластичний або напівжорсткий корсет для спини, що підтримує, який не допустить прогресування патології.

Щоб своєчасно виявити проблему, потрібно терміново звертатися до лікаря, якщо з'явилися такі симптоми, які залежать від відділу хребта, де розвивається захворювання:

  • У поперековому відділі остеохондроз розвивається найчастіше і проявляється ниючим болем, що виникає при різких рухах, тривалому статичному положенні тіла. Може бути ниючий або прострілюючий біль у ногах, що проходить при прийнятті зручної пози;
  • У шийному відділі захворювання розвивається рідше і характеризується запамороченням, тупим головним болем, що посилюється при рухах голови. Також буває біль у грудях, як при стенокардії, але триваліша. Неприємні відчуття у вигляді оніміння та хворобливості можуть бути в кистях та пальцях. Можливе оніміння мови, труднощі з промовою;
  • У грудному відділі патологія найрідше виникає, переважно спровокована викривленням хребта. Клінічна симптоматика подібна до захворювань внутрішніх органів, тому такий остеохондроз важче діагностується. Біль крім спини може виникати в ділянці серця, органів шлунково-кишкового тракту та ін. Також спостерігається оніміння м'язів.

Є також поширений остеохондроз, який охоплює два відділи, при якому ознаки поєднуються.

Протрузії

Найчастіший різновид дегенерації диска, що викликає біль у спині, – протрузія диска. Вона виникає через природні вікові зміни у хребті, травми та інші причини, аналогічні тим, що провокують остеохондроз, оскільки протрузія, по-суті, це його ускладнення. Спочатку патологія не дається взнаки, а проявляється лише коли, відбувається ірритація (болюче роздратування) прилеглих нервів.

У здоровому хребті рухи хребців амортизуються дисками овальної форми та губчастої структури. Під впливом дегенеративно-дистрофічних процесів диски втрачають вологу, зменшуються у розмірах, на них з'являються мікротріщини. Це провокує випинання фіброзного кільця у хребетний канал. Дегенерація дисків проходить такі стадії:

  1. Пошкодження диска. Пульпозне ядро, яке знаходиться всередині, вибухає у бік фіброзного кільця, при цьому опуклість може займати більше половини кола (понад 180 градусів);
  2. Протрузія. Вибухання ядра не виходить за межі фіброзного кільця, але виступає у хребетний канал. Протрузія займає, як правило, менше 180 градусів кола, а вибух більш загострене.

Напівжорсткий бандаж для попереку забезпечить правильне положення міжхребцевих дисків, попередить здавлювання нервових закінчень, стабілізує хребет і зменшить ризик подальшої деформації.

Грижа міжхребцевого диска

Здоровий хребет має еластичність і рухливість, що забезпечується хребетними дисками, що мають у свою чергу, оболонку, звану фіброзним кільцем. А всередині розташовується пульпозне ядро - драглистий наповнювач. При надмірних навантаженнях, різних патологіях, порушеннях обмінних процесів у фіброзному кільці виникають тріщини та розриви, через що ядро повністю або частково виходить назовні. Провісниками грижі є остеохондроз і протрузія, коли оболонка диска ще пошкоджена.

Далі йдуть дві стадії розвитку патології:

  1. Екструзія, за якої ядро «видавлене» на 6-15 мм, але його форма не змінилася. При цьому відчувається різкий біль, скам'янення м'язів, обмеження рухливості, набряк м'яких тканин. При різкому русі, піднятті тяжкості, переохолодженні, травмі чи інших провокуючих чинниках відбувається «простріл». На цій стадії достатньо використовувати напівжорсткий корсет для попереку для попередження здавлювання нервових закінчень та здійснення небезпечних різких рухів. Також застосовуються знеболювальні, протизапальні, протинабрякові та знімальні м'язові спазми препарати. Хірургічне втручання не потрібне;
  2. Секвестрація, коли відбувається випадання ядра, а нервові закінчення защемлюються міжхребцевим диском, і біль має постійний характер. Випинання ущемлено, порушується харчування тканин, відбувається запалення, а у тяжкому випадку грижа видавлюється у спинномозковий канал і там виникають гнійні процеси.

При секвестованій грижі крім болю та скутості можуть виникати неврологічні хвороби, порушення роботи внутрішніх органів та опорно-рухового апарату. Якщо носіння напівжорсткого або жорсткого бандажу, а також інша безопераційна терапія не дає ефекту, може знадобитися хірургічне втручання.

Радикуліт

Утиск, запалення нервових корінців, що відходять від спинного мозку називається радикулітом. Не самостійне захворювання, а синдром, що розвивається і натомість інших патологій. Він проявляється різкими нападами болю, у яких людина неспроможна змінити становище чи розігнутися.
Симптоми радикуліту залежать від локалізації патології:

  • Шийний відділ. Біль охоплює шию, через яку неможливо здійснювати повороти та рухи головою;
  • Грудний відділ. Виникає біль, що пронизує всю грудну клітину, з'являється печіння, стає важко дихати;
  • Поперековий відділ. У ньому радикуліт виникає найчастіше. Болі локалізуються у нижній частині спини, віддають у сідниці, ногу, загострюються при ходьбі, нахилах.

Крім болю, з'являється оніміння, втрата чутливості у ураженій ділянці, буває м'язова слабкість. Зменшити хворобливі відчуття та іншу симптоматику допоможе бандаж для попереку. Краще використовувати зігріваючий пояс із натуральної вовни. Завдяки ребрам жорсткості він зафіксує та візьме на себе частину навантаження з хребта та м'язів, а зігріваючий ефект сприятиме покращенню кровопостачання та живлення тканин.

Невралгії

При невралгії відбувається ураження стовбура чи гілок периферичного нерва, що провокує гострі пекучі болі. Якщо говорити про спину, то найчастіше зустрічається міжреберна невралгія, що виникає при утиску хребцями або ребрами. Її провокують високі фізичні навантаження чи переохолодження. При вторинній невралгії нерв ущемляється тканинами, що запалилися, що часто спостерігається при остеохондрозі і міжхребцевій грижі.

При невралгії болю в спині виникають періодично, при зміні пози або різкому русі та зникає також раптово. При постійному утиску нерва вона не припиняється. Якщо невралгія виникає під лівою лопаткою, тобто близько до серця, то до болю може додаватися задишка, почастішання або порушення серцевого ритму. У разі невралгії потрібно знизити компресію на нервові закінчення, обмежити рухливість у хворому відділі, при цьому використовується ортопедичний пояс, посилений пластиковими чи металевими ребрами жорсткості.

Сколіоз, сутулість

Основна роль оцінки постави – характеристика вигинів хребта. Її особливості обумовлені як конституцією людини, так і активною діяльністю м'язів, контрольованих центральною нервовою системою. Порушення постави розрізняють площиною, до якої деформується хребетний стовп. При сутулості спостерігається сильний прогин у грудному відділі, а плечі та голова нахилені вперед. Сколіоз - стійке викривлення у фронтальній площині та на відміну від сутулості, він завжди носить патологічний характер. Для лікування застосовуються масаж, заняття ЛФК, а також використання грудних або грудно-поперекових корсетів, які допомагають вирівняти хребет, знизити навантаження на деформовану ділянку, відвести плечі назад, виробляючи правильну поставу.

Лордоз

Вигин хребта з опуклістю зверненої до переду називають лордозом. Він буває:

  • Фізіологічним (норма);
  • Надмірним патологічним (гіперлордоз);
  • Випрямленим (гіполордоз).

Патології діагностуються в шийному та поперековому відділі, до симптомів відносяться:

  • Сильний нахил голови;
  • Обмеження виконання найпростіших дій;
  • Постійна втома;
  • Біль;
  • Можливе порушення роботи внутрішніх органів.

Носіння ортопедичного корсету дозволяє підтримати та зберігати оптимальне положення хребетного стовпа, покращувати стан м'язового каркасу.

Нефроптоз

Патологічне стан у якому одна чи дві нирки зміщуються щодо свого фізіологічного становища, називається нефроптозом. Він має такі прояви:

  1. Перша стадія. Людина може не здогадуватися про захворювання, бувають періодичні тупі ниючі болі в боці, животі, нижній частині спини;
  2. Друга стадія. Біль посилюється, іноді з'являється кров у сечі;
  3. Третя стадія. Болі стають постійними і не проходять у лежачому положенні. З'являються порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту та нервової системи.

Бандаж при даній патології попередить усунення, опущення нирки, допоможе зменшити дискомфортні відчуття та знизити ризик ускладнень.

Опущення внутрішніх органів (у тому числі опущення органів малого тазу)

Пролапс – патологія, при якій відбувається опущення органів малого тазу, розвивається через послаблення їхньої природної підтримки, зокрема зв'язкового апарату та сполучної тканини. Найчастіше опускається сечовий міхур, пряма кишка, матка.

До найпоширеніших симптомів відносяться:

  • Відчуття стороннього тіла в промежині;
  • Болі, що тягнуть, внизу живота;
  • Нетримання під час чхання, фізичних навантажень.
  • Хронічні запори;
  • Раптові часті позиви до сечовипускання;
  • Виділення сечі невеликими порціями.

При даному діагнозі важливим є носіння бандажу, як обмежувач і підтримка внутрішніх органів.

Остеоартроз

У медичній практиці під остеоатрозом розуміють групу дегенеративно-дистрофічних прогресуючих хронічних захворювань синовіальних суглобів. У цьому відбувається ураження хрящового волокна, і навіть розвивається локальне запалення. На відміну від артрозу при остеоартрозі завжди деформуються кісткові структури, тому патологію ще називають деформуючим артрозом. Основним симптомом патології є біль, що посилюється у міру прогресування. У період загострення, зниження болю і запалення, потрібно зафіксувати і максимально знизити рухливість, і навіть розвантажити постраждалу область. Для цього застосовуються бандажі різного ступеня жорсткості.

Надрукувати
мітки:
коментарів