Поділитись:

Грижа міжхребцевого диска: луцький лікар розповів про причини виникнення і лікування

Четвер, 03 червня 2021, 18:02

Лікар фізичної та реабілітаційної медицини з Луцька Ігор Сомов розвіяв страхи пацієнтів, у яких діагностують грижу міжхребцевого диска.

Про причини виникнення та лікування лікар написав у фейсбуці.

Зі слів лікаря, багато пацієнтів, які страждають від болю в попереку, бояться, що у них грижа міжхребцевого диска. Грижа міжхребцевого диска – це зміщення, випинання матеріалу диска за межі міжхребцевого простору.

Ігор Сомов зауважив, що майже третина 20-річних здорових людей мають грижу у вигляді протрузії диска. Це число збільшується з віком – до 43 % у віці 80 років.

"Тому, згідно з доказовою статистикою, майже у кожної другої людини без болю в попереку є грижа міжхребцевого диска. Навіть якщо результати вашої магнітно-резонансної томографії дійсно свідчать про випинання диску, ви повинні розуміти, що ці результати абсолютно нормальні і дуже схожі на "сиве волосся" всередині тіла", – зазначив медик.

Ігор Сомов назвав головні причини виникнення грижі міжхребцевого диска:

  • сімейний анамнез і генетична схильність;
  • надмірне фізичне навантаження;
  • відсутність достатньої фізичної активності (сидяча робота);
  • надмірна вага тіла;
  • паління;
  • зріст вище 1 м 90 см.

Лікар розповів, що основною скаргою при грижі є біль у спині, який інколи може "віддавати" у кінцівки.

Лікування грижі міжхребцевого диска відбувається двома шляхами: консервативно та за допомогою операційного втручання.

Ігор Сомов зазначив, що у 50-70 % пацієнтів упродовж 3-12 місяців відбувається значне поліпшення завдяки консервативному лікуванню без операції.

"В певних випадках може відбуватися спонтанна резорбція (розсмоктування) грижі міжхребцевого диска протягом 9-12 місяців, але одужання настає набагато раніше: в середньому приблизно за 1,5 місяця. До речі, великі грижі мають здатність розсмоктуватися навіть швидше", – зауважив він.

Таким чином, підсумовує лікар, грижа міжхребцевого диска не обов'язково потребує операції.

"Систематичні огляди пацієнтів показали, що консервативне лікування і хірургічне втручання однаково ефективні, якщо порівнювати результати через 1 і 2 роки. Єдина перевага хірургічного методу – це швидше полегшення болю", – додав він.

Зі слів Ігоря Сомова, головну роль в поліпшенні стану пацієнтів з грижею відіграє навчання та перенавчання поведінки в житті, що досягається за допомогою рухової активності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
10 березня 2024
08 березня 2024
29 лютого 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024